Wederom feestgedruis in Pertegada

IMG_7454In Italië, maar zeker in ‘ons’ Pertegada, worden veel activiteiten georganiseerd rondom kerkelijke feest- en/of herdenkingsdagen. Italië kent meer heiligen dan kalenderdagen en ieder dorp en parochie heeft zijn eigen patroonheilige, dus is er in de regio altijd wel iets te vieren. In het kader van ‘Perdon da la Madone’ viert Pertegada ieder jaar ‘Mater Amabilis’ (wederom een andere benaming voor Maria).

Zaterdagavond vond de aftrap plaats met een korenconcert. Het koor van Pertegada organiseert ieder jaar een ‘Rassegna Corale’, een korenconcert. Tijdens dit 36ste korenconcert gaven ook koren uit Galleriano di Lestizza en San Giorgo al Tagliamento acte de présence. Uiteraard stond het heiligenbeeld van Maria pontificaal voor in de kerk opgesteld, want zij vormt het middelpunt van dit feestelijke weekeinde. De ‘afterparty’ hebben we dit jaar madonnaovergeslagen, omdat onze magen het niet meer kunnen verdragen om na 23.00 uur nog te beginnen met een antipasti in de vorm van brokken kaas en diverse soorten vette salami, gevolgd door een warme pasta en als afsluiter ‘tanti dolci’. een reeks van door de koorleden gebakken zoetigheden. En niet te vergeten de enorme hoeveelheid gratis wijn (sponsorbijdrage van de lokale wijnboeren) die op zo’n avond vloeit. Deze wijn zorgt er trouwens ook voor dat na verloop van tijd de koren spontaan ‘tegen-elkaar-op’ gaan zingen. Het lijkt wel een competitie: steeds harder en nog uitbundiger zingen. De meedeiners staan niet op het kerkelijke repertoire, maar worden voor dit soort gelegenheden bewaard…..

De zondagochtend begon met een mis om 8 uur en een mis om 11.00 uur. De koorleden die tot na middernacht aan het schransen waren, deden in de tweede mis weer hun opwachting. Ze hebben deze ochtend vast en zeker een toontje lager gezongen.

De rest van het programma bestond zondag uit o.a. een antiquariaten- c.q. rommelmarkt, 2de hands speelgoed-  & boekenbeurs; klassieke auto’s, vespa’s en motoren; gebruiksvoorwerpen uit de vorige eeuw; fototentoonstelling ’40 jaar verenigingsleven Pertegada’; door de scout geroosterde verse kastanjes en

Heerlijk al die homemade taarten

Verrukkelijk al die homemade taarten

natuurlijk wijn en glühwein vergezeld van overheerlijke taarten, gebakken door de moeders van padvinders. De scout van Pertegada bestaat dit jaar 30 jaar, dus dit moest nog eens extra gevierd worden met een overzichtstentoonstelling en een openbare ‘beëdiging’ van nieuwe leden. Aan het eind van middag vond de processie plaats. Het heiligenbeeld van Maria trekt dan door het dorp. Een groep sterke mannen draagt het kolos, de IMG_7684pastoor voorop, gevolgd door ‘alpini’ (de veteranen), de brassband van buurdorp Precenicco, de scout, de ‘oude dames’ van het dorp en dan het gewone gepeupel. Na afloop nog een mini-concert van de brassband en dan op naar ………. de warme kastanjes. Wat ons ieder jaar opnieuw verbaast is de traditie om in het najaar warme kastanjes te eten. Lange rijen voor de kastanje-kraam.

De verse kastanjes worden in een oude wasmachinetrommel boven het vuur geroosterd. Heeeeerlijk!

De verse kastanjes worden in een oude wasmachinetrommel boven het vuur geroosterd. Heeeeerlijk!

Met het hele gezin worden diverse porties warme, vers gebrande kastanjes opgepeuzeld. Jong en oude knabbelt aan de in oude kranten verpakte kastanjes. Wat een heerlijke traditie.

De dag werd afgesloten met de trekking van de traditionele loterij. Zoals ieder jaar grepen wij weer naast de prijzen. Weer geen TV, koelkast of racefiets. Voldaan zijn we naar huis gewandeld, ons realiserend dat zoiets alleen nog maar mogelijk is met een leger aan vrijwillgers. Een grote dank aan alle ‘Pertegadesi’. Tot volgend jaar.

Onderstaand een fotoreportage met een deel van de gemaakte foto’s. Het was moeilijk een selectie te maken en niet te eindigen met een reportage van honderden foto’s. We houden het bescheiden……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *