Fontana Pertegada – Fontein in de zeik gezet?

fontein te PertegadaPertegada heeft een nieuwe fontein. In 1972 schonk de beroemde Italiaanse schilder en beeldhouwer Sante Monachesi een kunstwerk aan Pertegada. Monachesi (Macerata, 1910Rome, 1991) was een avant-gardistische kunstenaar en vertegenwoordigde zijn land in 1937 in het Italiaanse paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs.

In het kader van een tentoonstelling in de badplaats Lignano (6 km van Pertegada) kwam hij regelmatig in Pertegada en was gefascineerd door de langs Pertegada stromende rivier Il Tagliamento. Het kunststuk is een fontein geïnspireerd op de wilde stroming van deze rivier. Met moderne materialen als plexiglas en polyester creëerde hij zijn “Ziel van de Tagliamento” (L’Anima del Tagliamento). Hij schonk dit aan een meisjesklas van Pertegada die het zover geschopt had dat hun schooltekeningen werden tentoongesteld in Roma. Monachesi vond dat zo’n prestatie dat hij de ‘meiden’ en daarmee het dorp Pertegada zijn “Ziel van de Tagliamento” schonk.

De weersinvloeden door de jaren heen waren echter te riskant voor de levensduur van het kunstwerk dat in 2010 werd besloten het te restaureren en tentoon te stellen in het oude kleine kerkje van Pertegada ‘St Agatha’. Daarmee was er een fraaie lege plek gecreëerd op het toch al mooie, gezellige (ahum) en pittoreske kerkplein…..

il tramonto_fonteinEchter, wie schetst onze verbazing? Deze week heeft men op het fundament van de oude fontein een nieuwe fontein geplaatst. Niks avant-gardistisch maar een echte moderne ‘klassieker’.  Over smaak valt niet te twisten, maar bij de bakker is zij wel het gesprek van de dag. Dat zal in 1972 niet anders zijn geweest en we kennen de uitspraak: l’histoire se répète: “te gewoon, te modern, namaak antiek, foeilelijk”. Hieruit blijkt maar weer dat je altijd zeikers hebt. Juist daarom baart deze fontein ons ook zorgen omdat we bang zijn dat men er niet alleen ‘over’ zeikt echter straks ook ‘in’, waarmee we een openbaar urinoir op het plein hebben staan. Want feit is dat ook hier de jeugd baldadige buien kent.

Eén ding is zeker: wij als zuinige Hollanders zullen géén muntjes in dit ‘water’ gooien.

  • la Fontana Monachesi, toen ze nog buiten stond

 

 

One comment

  • Ad Smets

    Sinds Sjaak gisteren dit artikel geplaatst heeft, is er heel wat gebeurd. De gemeente Latisana heeft (met onze toestemming) de foto op haar Facebook pagina geplaatst (ja, iedere burgemeester maar ook iedere gemeente is officieel op Facebook vertegenwoordigd om bewoners o.a. voor te lichten) en vraagt nu bewoners wat ze van de fontein vinden. Tja, en dan zie je dus dat er ook hier geen kok gevonden zal worden die naar alle monden kan koken, om in onze eigen actuele terminologie te blijven. De reacties liegen er niet om al zijn er zeker lovende woorden te horen aangaande het vrijwilligerswerk. Zonder de inzet van vrijwilligers zou de fontein er namelijk niet zijn geweest. En dat laatste vinden wij (zelf zeer actieve vrijwilligers in het kader van het verbeteren van de leefbaarheid in Eindhoven) natuurlijk grandioos. En over smaak valt niet te twisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *