Modeano wijn – lekker lekker lekker

Modeano_vini_il tramontoOp Koningsdag zaten we urenlang te rammelen op onze laptops met – omdat we geen Nederlandse zenders hebben – op de achtergrond een derde PC om via internet de (vertraagde) live-uitzending van de koningsdagviering te volgen. ’s Middags om drie uur vonden we het eigenlijk wel welletjes dat wij als Nederlands geen vrijedag-gevoel hadden. Het idee ontstond eigenlijk heel spontaan om naar wijnhuis MODEANO te gaan.

Ondanks het feit dat dit wijnhuis op ongeveer 14 km van ons huis ligt, zijn we er op één of andere manier niet aan toe gekomen om deze wijnboer ‘aan te doen’. Om het spontaan te laten gebeuren hebben we bewust onze komst niet aangekondigd.

MODEANO, een klein wijnhuis met 40 hectare wijnranken, is gevestigd in Villa Ferrari in het gehucht Modeano (gemeente Palazzolo dello Stella – Udine). Het complex van MODEANO bestaat uit de villa, een landhuis uit de 18e eeuw, de borgo, een kluwen van huizen, schuren, stallen waar vroeger de aan de landheer gelieerde mezzadri (pachtboeren) werkten en woonden en natuurlijk de eigen kapel….

De eigenaar Gabriele Vialetto was helaas niet aanwezig (risico van onaangekondigd te komen) maar we werden bijzonder open en vriendelijk ontvangen door Lorenella. We keken even rond en ons oog viel op een rode wijn in een fles met fel blauw etiket en dito capsule. De felle kleuren blijken terug te komen in het totale assortiment.

Modeano_vini_il tramonto_foto ad smets_7622

fel blauw etiket met afsluit-capsule

Vooraf eerst hun witte Friulano wijn (Tokai) geproefd. Dit is de meest populaire wijn in deze omgeving en bij elk wijnhuis staat ie verplicht op het programma om te proeven. De Friulano ervoeren wij als een hele eerlijke wijn, niet te licht noch te stevig, prettige smaak, mooie kleur met een vriendelijke afdronk (kost ter plekke slechts € 4,- per fles).

En we waren o zo benieuwd naar die rode wijn met dat felblauwe etiket. De naam van deze rode Penğ betekent in het Friulaans stevig-heftig-zwaar. Dat belooft wat….!

Deze cuvée bestaat uit 50% Merlot en 50% Refosco. Echter, de Merlot is een zogenaamde passito. De merlot-druiven worden na de oogst een aantal weken in manden ingedroogd en daarna pas verwerkt tot wijn. Door het indrogen ontstaat een hoger suiker- en daarmee alcoholgehalte. Deze passito wordt ongeveer een jaar op hout gelagerd en vervolgens vermengd met Refoscowijn. Om de smaak nog iets voller te maken, wordt soms deze Refoscowijn ook een aantal weken op hout gelagerd.

Modeano_vini_il tramonto_foto ad smets_7625

als Nederlander kijkt Ad Smets natuurlijk even naar de prijslijst

We moeten eerlijkheidshalve wel relativeren dat deze fles ter plekke slechts € 6,- kost (wat in Nederland wellicht een verkoopprijs van ruim € 15,- zou betekenen). Maar een cuvée-passito met een dermate fantastische smaak en afdronk hebben wij voor deze prijs nog nooit aangetroffen.

Zo werd onze Koningsdag toch nog bekroond met een nieuwe en verrassende ervaring: Penğ, ‘mister heftig’ van wijnhuis MODEANO. In de Italiaanse taal worden termen als ‘héél wit’ vertaald als bianco-bianco oftewel wit-wit. Is iets echt heeeeeeel wit dan wordt zelfs ‘bianco bianco bianco’ gebruikt. Na het drinken van deze rondborstige rode wijn, roepen we dan ook volmondig:
Penğ Penğ Penğ

Onderstaand onze ‘il Tramonto’ waardering voor Penğ:
modeano_peng_2009_il-tramonto
klik hier voor alle wijnbeoordeling van ‘il Tramonto’

 

Heeft u belangstelling voor de wijnen van Modeano, neem dan gerust contact met ons op.

VillaFerrariModeano_il tramonto

Het 18e eeuwse landhuis Villa Ferrari vormt het hart van wijnhuis MODEANO

 

overige info:

website Modeano, ook in het Engels en Duits
wijngebied: DOC Friuli Latisana (Italia)
on line bestellen van wijnen van MODEANO

3 comments

 • Rene den Boer

  Ik heb laatst de rode wijn Modeano Peng gedronken die u beschrijft. Het restaurant wil niet zeggen van wie zij de wijn betrekken. Kunt u mij zeggen waar ik de wijn kan kopen. Hij is verrukkelijk, daarom.

  • Nynke Visser

   Beste Rene,

   Je kunt deze wijn bij ons kopen en bestellen. Wij hebben de laatste voorraad opgekocht omdat we er ook helemaal weg van zijn. Je kunt ons even bellen via 06-21821809.

   Groet en fijne kerst

 • Kennen jullie dat ook? Je proeft iets en er verschijnt een niet tegen te houden grijns van tevredenheid over je gezicht omdat het zó verrassend lekker is! Dat had ik bij het proeven van de rode wijn waar Sjaak over schrijft. Potverdorie, nog eens aan toe! Ciao ciao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *