Pertegada: een glimlach naar de wereld

Franco Sandron

Franco Sandron

Onze eerste kennismaking met Franco Sandron, de eigenaar van Hotel Centrale, staat ons nog helder op het netvlies. We waren nieuw in Pertegada, het huis net opgeleverd en klaar om gepoetst te worden. De 13 meter lange verhuiswagen zou 2 dagen later pas arriveren. Logisch dat we dan in het enige echte hotel in het dorp overnachtten, 100 meter verderop tegenover de kerk aan het Piazza Santo Spirito.

Toen we de eerste avond aan het tafeltje zaten om te dineren, kwam deze Franco bij ons aan tafel zitten met een schrijfblokje: “en waar hebben we vanavond zin in? “ Het feit dat hij aan tafel kwam zitten vonden, verrassend maar ook zó ontwapenend. Iets wat we toen nog niet hadden meegemaakt. Maar wat wij echt supergaaf vonden was dat we zelf mochten zeggen wat we wilden eten. Geen menukaart maar eten op bestelling. Gekscherend vroeg ik of hij fegato alla veneziana kon maken (lever op z’n Venetiaans). “Geen probleem, en jij Giacomo?” Tja, bij Sjaak gaat een visje er altijd in. Dus vis uitgezocht en vervolgens mocht de kok alle fantasie gebruiken om de gerechten verder aan te kleden.

Franco & Cristina

Franco & Cristina

Vanaf dat moment kennen we Franco. En we zouden hem nog vaak tegenkomen want hij is de voorzitter van het koor in Pertegada. We zijn in de kerk geweest toen hij trouwde wat ook een ware Italiaanse belevenis was.

Franco en zijn vrouw Cristina waren deze keer de sterren van de avond. Als organisatoren van dit benefietevenement mogen zij bijzonder tevreden terugkijken op deze gezellige en mooie avond. Bijzonder veel mensen zijn naar Hotel Centrale (Sandron) gekomen. Pastoor don Rinaldo kwam nog naar ons toe en omhelsde ons en met een hartelijke smakkerd bedankte hij ons voor alle goede dingen die we doen voor ons dorp. Een benefietdiner, waarbij je voor € 20 kon eten en drinken tot aan ‘de hemel’ zal zeker een oorzaak zijn van de drukte onder het toeziend oog van de pastoor. Maar wat wil je, als je gekoppeld aan deze avond een regionale ster uitnodigt met zijn band (allemaal topartiesten) en hét gospelkoor van de regio Friuli Venezia Giulia?

Valter IuretigValter Iuretig heeft speciaal voor deze avond een lied gecomponeerd dat tijdens deze benefietavond werd gelanceerd en opgedragen aan Pater Pino Piglisi, een pater die goede dingen deed in de maatschappij maar door de Mafia werd vermoord. Het verhaal hierachter kun je in onze eerdere blog lezen, klik hier. Tussen de prachtige muziekstukken van Valter (lees hier het interview met hem) droeg Tiziana Perini fantastische en emotionele gedichten voor. En verder had Franco de kunstschilder Lucio Battistutta uitgenodigd om tijdens het concert schilderijen te maken die daarna werden verkocht. De opbrengt van gehele benefietavond komt ten goede aan de Stichting ‘Recht op Leven’ van pater Antonio Garau die allerlei goede dingen doet ook in Afrika.

Hotel SandronEn als we allemaal nou eens één dag starten met alleen maar goede dingen te doen, lief zijn tegen alle mensen zonder jaloezie, nijd en haatzucht. Waarbij we een dag ons vrolijk voelen en glimlachend door de straten lopen. Wie weet heeft dat een positief effect op de ellende die we op dit moment via de media tot ons nemen. Bij deze een hartelijke glimlach voor een betere wereld.

 

Per sentire due clip della musica di Valter Iuretig clicca sulle foto sotto (klik op onderstaande plaatjes voor de 2 youtube fragmenten) : 

valter1avalter2a

 

 

 

 

 

Tutte le foto / Onderstaand de fotoreportage van deze avond:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *