Farmaceut koopt wijnhuis Puiatti op

il tramonto_puiatti_foto ad smets_9283PUIATTI – Een vreemde eend in de bijt
Nu hebben we in ons leven al vele wijnhuizen bezocht, maar we stuitten dit keer toch wel op iets heel bijzonders. En dan hebben het niet eens over de wijnen, maar over de hele entourage.

Tijdens Cantine Aperte, Open Dag bij de Friulaanse wijnhuizen, stond PUIATTI (Romans d’Isonzo – Gorizia) op ons verlanglijstje, eenvoudigweg omdat we een route hadden uitgestippeld. Nooit van gehoord, nooit een wijnfles van gezien, laat staan een slok wijn van dit wijnhuis geproefd.

Al bij aankomst verbaasden we ons over het bedrijfspand. Niet een oude villa, kasteel of oude boerderij en nergens de traditionele antieke wijnpers of wijnvat bij de ingang. Geen greintje historie te bekennen aan het strakke architectonische pand. Bij binnenkomst vielen we van de ene verbazing in de andere. Van schrik vergaten we bijna waarvoor we gekomen waren: wijnproeven. We liepen over met led verlichte glazen bruggen van het ene deel naar het andere deel van het pand. Roestvrijstalen deuren, dito trapleuningen en overal glas. De formele Sala Degustazione, waar gasten ontvangen worden en wijnproeverijen worden gehouden, was uitgevoerd in strak chroom met witte designstoelen en glazen wanden met uitzicht op de lager gelegen wijnkelders.

il tramonto_puiatti_foto ad smets_9302

PUIATTI – CONCEPT
Wijnhuis PUIATTI gaat prat op hun ‘concept’ wat tot in de kleinste details is doorgevoerd. Alles modern, strak met glas en metaal, moderne etiketten met ongebruikelijke namen voor hun wijnen en zelfs de kartonnen wijndozen vallen op door hun felle kleuren.

il tramonto_puiatti_foto ad smets_9311Niet alleen het visuele maar op andere gebieden is PUIATTI een vreemde eend in de bijt. Een groot bord vermeldt ‘Save a tree, no oaked aged wines’. Om de natuur te sparen maken ze heel bewust géén op eikenhout gelagerde wijnen. En nog iets: Friulië is beroemd om de witte wijnen, maar alle wijnboeren produceren evenzeer rode wijn om een totaalpakket te kunnen aanbieden. PUIATTI niet. “Wij zijn specialisten in witte wijnen en maken géén rode wijn!” Dat noemen we nu eens een statement. In de wijnwereld kan dat heel riskant zijn.

De beroemde Italiaanse familie Angelini (magnaten met o.a. farmaceutische bedrijven) zag het totaalconcept wel zitten en heeft een aantal jaren geleden PUIATTI overgenomen. Tweeduizend jaar geleden schreven Romeinse artsen al de rode Terrano wijn (Carso) voor vanwege de vermeende geneeskrachtige werking. Wellicht ziet deze farmaceut iets in de witte wijnen van Puiatti…….

Eén ding bleef traditioneel tijdens dit dagje Open Huis: het serveren van prosciutto, salami en stukjes kaas, want dit kun je de Friulaanse wijndrinker echt niet ontzeggen.

We hebben een aantal wijnen geproefd, maar laten onze wijnnotities achterwege, omdat we in deze blog de nadruk willen leggen op de bijzondere aspecten van PUIATTI.
De onderstaande fotoreportage van Ad Smets spreekt voor zich.

Heb je belangstelling voor de wijnen van Puiatti, neem dan gerust contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *