Zelf tomatensaus maken

HUISGEMAAKTE TOMATENSAUS – SUGO AL POMODORO. Seizoens- en 0-km producten, dat vinden wij belangrijk. En wanneer je buren komen aandraven met kilo’s tomaten, wat doe je dan? Tomatensaus maken!!!

 

We zijn fanatieke voorstanders van seizoensproducten. De laatste jaren is dit versterkt door ons leven in bella Italia. Ondanks het feit dat we op nog geen 6 km van de toeristische stranden van Lignano wonen, leven we toch in een dorp tussen de ‘boeren en buitenlui’ waarvan velen hun eigen moestuin hebben. Er zijn vlagen van overvloed, want op praktisch hetzelfde moment beschikt iedereen over vele kroppen sla, courgettes of in dit geval POMODORI, de zongerijpte TOMATEN.

De hoge temperaturen en de vele zonne-uren zorgden voor een fantastisch tomatenjaar. Wanneer we buren, dorpsgenoten of vrienden in nabijgelegen dorpen tegenkomen krijgen we steevast de vraag “Willen jullie een paar tomaten?” Nou ja, een paar….. dat zijn dan vele kilo’s. Eerst dachten we nog dat we al deze tomaten als salade konden verorberen, maar al snel zagen we in dat dit ons niet ging lukken. Het plan was om tomatensaus te gaan maken om ‘in te maken’. Wij zijn liefhebbers van tomatensaus-plus wat betekent dat de tomatensaus niet alleen van tomaten wordt gemaakt, maar wordt aangevuld met o.a. wortel, ui en (knol)selderie. De voorbereidingen werden getroffen, de inkopen gedaan en zelfs op dezelfde dag stond de overbuurvrouw op de stoep met nóg eens 10 kilo tomaten uit de moestuin van haar moeder…..

Alle registers werden opengetrokken en de pannen van 10 en 15 liter werden tevoorschijn gehaald en we besloten buiten op de grote gaspitten te gaan koken.

In de ene pan werd een prutje gemaakt van ui, knoflook, wortel, knolselderij, salie en rozemarijn met een beetje water en bouillonblokjes. De stukken tomaat werden in een andere pan gaargekookt en daarna gezeefd door de passaverdura, een zeef (passevite). Daarna werd alles samengevoegd, verse basilicum toegevoegd en met de staafmixer nog even gepureerd. Daarna nog even flink door laten koken.

Ondertussen werden de glazen potten in kokend heet water met soda bacterievrij gemaakt. Met een pollepel worden de potten gevuld en de deksels stevig aangedraaid.

De oogst bestond uit 39 potten variërend van 350 tot 450 ml, wat betekent dat we ongeveer 15 liter tomatensaus hebben gemaakt, toereikend voor een heel jaar! Nu maar hopen dat goed bedoelende buren in de komende dagen niet met nog meer kilo’s tomaten komen aanzetten…..

Bij wonen in een dorpsgemeenschap als Pertegada gelden dezelfde regels als bij ‘netwerken’: het is brengen, brengen en nog eens brengen en soms een beetje halen. We doen – zeker voor ons doen als buitenstaanders – enorm ons best: we wonen dorpsactiviteiten bij, zelfs als we er niets van snappen omdat het in hun eigen taal (Friuiliaans is het ‘Fries’ van Italië) plaatsvindt’; we doen fanatiek mee met de FB-groep ‘Ben jij van Pertegada’ en onderhouden veel contacten met de lokale autoriteiten en zelfs met ‘meneer pastoor’ staan we op bevriende voet. En net als bij netwerken gaat het om de gunfactor: af en het toe komt ‘het halen’ om de hoek kijken en word je zoals in ons geval overstelpt met zongerijpte tomaten.

We zouden zeggen: “Pluk de dag, grijp je kansen en geniet van je netwerkresultaten” Ook al betekent het dat je een halve dag in de keuken staat………”

Wij gaan het najaar en de winter in met ruim 15 liter zelfgemaakt tomatensaus, wat wil je nog meer?!

BUON APPETITO !!!!

 

 

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 © www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *