Recept: sale affumicato – gerookt zout

SALE AFFUMICATO – GEROOKT ZOUT.
Gerookt zout is echt iets speciaals. Zelfs de simpelste gerechten worden heel bijzonder door het gebruik van gerookt zout, bijvoorbeeld op een omelet, op aardappelen, wit vlees, vis of tijdens een barbecue. Wij maakten het zelf, het bleek heel simpel te zijn.

Van Italiaanse vrienden kregen we laatst een potje cadeau met gerookt zout uit Sicilië. Aan de onderkant stond nog de prijs van maar liefst € 9,95 voor 100 gram. Terwijl bij de Italiaanse Lidl 1 hele kilo grof zeezout slechts 17 eurocent kost. Nogal een verschil en voor de zuinige Nederlanders voldoende aanleiding om de uitdaging aan te gaan om het zelf te maken…..

Zout moet je ‘warm’ roken. Dat betekent in ons geval het gebruik van ons oude vertrouwde rookoventje. Heel basaal met twee spiritusbranders. Voor ons perfect en heeft al vele kilo’s kipfilet, (regenboog)forel, snoekbaars en zalm sappig en smaakvol gaar gerookt.

Tip: vooral buiten gebruiken want anders ruikt je hele huis er na een week nog naar en ik kan je verzekeren dat dit echt gaat vervelen. Inderdaad, we hebben de ervaring! Ad plaatste het rookoventje in zijn keuken onder de afzuigkap en dacht dat dit wel zou kunnen. NIET DUS, het was echt afschuwelijk. In het begin denk je nog ‘ha lekker’ maar na een dag ben je die geur echt meer dan zat, laat staan na een week!

Ingrediënten:

  • 1 kg grof zeezout

Benodigdheden:

  • rookoven
  • aluminiumfolie of een rechthoekige aluminium schaal
  • 6 eetlepels rookmot (naar keuze aangevuld met blaadjes laurier en takjes rozemarijn)

Wij gebruikten rookmot van eikenhout, maar met andere houtsoorten gaat het ook prima!

Verwarm de rookoven volgens de gebruiksaanwijzing.

Vouw van het aluminium een soort schotel met een opstaand randje en verdeel het zout over de schaal.

Wanneer de rookoven begint te roken leg je de schaal zout in de rookoven, sluit je de deksel weer en wacht 20-30 minuten. Open de rookoven en je zult zien dat de bovenste laag van het zout een beetje lichtbruin gekleurd is door de rook. Roer met een lepel het zout om, sluit de deksel en rook nogmaals het zout een half uurtje en herhaal dit eventueel tot al het zout een mooie lichtbruine kleur heeft.

Laat het zout rustig afkoelen en geef het – zo nodig – enkele uren de tijd om op ‘rooksmaak’ te komen (voorkom een overkill aan geurstoffen – het moet elegant blijven en zeker niet penetrant). Vouw een puntje aan de aluminiumschaal en giet het zout in glazen potjes met goed afsluitbare deksels, zodat het aroma verder behouden blijft.

Gebruik gerookt zout om vlees, vis of groente een lichte rooksmaak te geven. Ga het voorzichtig uitproberen, want het zout heeft een stevige rooksmaak wat de neiging heeft om snel te overheersen. Wees dus gewaarschuwd!

Bij sommige gerechten is het raadzaam om het grove zout iets fijner te malen. Gebruik hiervoor een vijzel of een zoutmolen.

TIP:  Strooi louter voor de geur eens wat gerookt zout op de hete houtkooltjes op de BBQ of in de open haard….

leuk om cadeau te geven: mini potjes met gerookt zout

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan
opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *