Loeiende klokken, van ……..

onweersdreiging boven kerk van BugninsMet alle vreselijke en nare berichten over wateroverlast in Nederland ga je met een andere blik naar wolken kijken. Krijgen ook wij hier in Italië natte voeten of houden we het droog? Wat wil je als je net vrienden hebt uitgezwaaid en de dag dat ze in Nederland aankomen, hebben ze de gehele benedenverdieping blank staan. Het parket dat omhoog gekruld erbij ligt maakt het nog onwezenlijker. Je moet er niet aan denken.

Op weg naar onze vriend wijnboer Ferrin werd de lucht steeds zwaarder en zwarter. Terwijl we de idee hadden om eerst te gaan ‘spazieren fahren’ om wat dorpjes te bezichtigen, was het zaak om een afdak voor onze auto te vinden. De kans op hagelstenen is zeer wel aanwezig bij zulke donderluchten. Uiteindelijk nog droog in het gehucht Bugnins aangekomen en de auto onder het afdak bij de wijnkelder (la cantina) geplaatst. Toen viel het ons op dat de kerkklokken luidden van álle omliggende dorpen.

“Wat is er aan de hand, wat een lawaai hier overal?” Logische vraag aan Fabiola en Paolo Ferrin.
“Wat, weten jullie dat niet?”
“Gut, de paus is toch niet overleden?” was onze reactie.
“Neen, alle omliggende dorpen laten de klokken luiden totdat de wolken weg zijn”, zo vertelde Fabiola ons, “door de geluidsgolven die de klokken veroorzaken, is er een gerede kans dat zich geen hagelstenen vormen en dat de wolken uit elkaar worden gedreven.”

Dat wisten we niet. Okay, we hadden vroeger wel eens kanonschoten gehoord die boeren onweer_il tramonto_campo Paolo Ferrinafvuurden bij dreigend noodweer (ook in mijn geboortedorp Maasniel). En tot in de jaren negentig werd er in Italië zelfs nog aluminiumstof gebruikt om hagel tegen te gaan.

Wij vinden deze methode waarbij alle omliggende klokken een uur lang volop luiden bijzonder milieuvriendelijker.

Het bleek deze keer in ieder geval effectief te zijn, want op 3 bliksemschichten en werkelijk 5 druppels na, waren de wolken uit elkaar gedreven. Direct aan de kust, waar wij ons huis en het gastenhuis Villa Greta hebben, had de zon zelfs niets aan kracht ingeboet eb konden de toeristen blijven genieten van de prachtige brede goudgele stranden.

De boeren in het binnenland waren tevreden want deze keer was er geen schade aan hun gewassen.

Leuk detail: boerengebruik bij dreigend onweer
Samen met Paolo zijn we met het dreigende onweer het dorp Camino Al Tagliamento ingereden. “Want”, zo zei hij, “veel boeren komen samen bij zo’n dreiging, drinken bij één van hen een stevig glas wijn met wat anti pasti en wachten het samen gelaten af.“

En zo was het echt! Met een ongekende gastvrijheid werden we ontvangen in een oude grote schuur van een van de boeren en konden we meegenieten van de plaatselijke sfeer. Eigengemaakte wijn, worst, prosciutto en nog veel meer Italiaanse versnaperingen, want iedereen had wel iets meegebracht.

Wat wil je nog meer? Juist ja, loeiende klokken! Deze keer niet van ‘Limburg mien landj‘ maar die gedachte ging als rasechte Limburger wel door mij heen, want ook hier geldt dus wel degelijk: Loeiende klokken, versjterke de bandj.

5 comments

 • Simone

  Kerken genoeg in Alphen aan den Rijn, dat nou weer wel, maar ik hoorde alleen sirenes. Die hebben kennelijk niet hetzelfde effect. Nu eerst het huis maar droog en nadenken of ik nog iets wil veranderen. Dat kan nu ook.

  • Ha Simone, wat vreselijk en jammer dat je de vakantie op deze wijze afsluit! Grappig om te horen dat je deze omstandigheid vanuit de positieve zijde bekijkt en dat je nu de kans hebt om iets te veranderen. Hartstikke gaaf! Groeten.

 • Och Riet, dat zou een idee zijn. Dan zing ik luid mee: “Loeiende klokken, van Limburg mien landj”. Alleen, hoe zouden de andere dorpsbewoners dit vinden? Het kan zo mogelijk een harde confrontatie voor hen betekenen, dit klokkenspel midden in de nacht! Ik heb er een hard hoofd in en denk dat ze nog liever een dumpel in het dak van hun auto hebben, dan dat ze willen opgaan in het ‘spel’ meegaan. Ik zou zeggen: “laat de klokken het werk maar doen”.

 • Els Smets

  O… Wat heerlijk deze verhalen! Iedere keer weer genieten, echt super! Dank je wel voor deze cadeautjes!

 • Riet

  Leuk idee. Doen ze dat ‘s nachts in Pertegada ook als het onweert? Zou beter zijn voor onze auto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *