Het fresco van Renzo Tubaro

Het fresco in de nis van het doopvont in het kerkje van Gorizzo is van de hand van de kunstenaar Renzo Tubaro. Onlangs kreeg de gemeente Camino al Tagliamento de ontwerpschetsen van deze fresco geschonken. Tijd voor een mini-tentoonstelling in het gemeentehuis.

Het kapelletje van Gorizzo, tegenover Villa Ermes di Colloredo.

Gorizzo is een gehucht wat deel uitmaakt van de gemeente Camino al Tagliamento en is vooral bekend om de enorme grote villa van de adellijke familie Colloredo. In het 14e eeuwse kerkje, wat ooit fungeerde als privékapel van de adellijke familie vind je een fresco in de nis van het doopvont. De nis is zo klein dat je het echt geen doopkapel kan noemen.

De Italiaanse kunstenaar Renzo Tubaro (1925 – 2002) decoreerde rond 1955 de nis van het doopvont.

Het is geen fresco in de letterlijke zin van het woord fresco. Feitelijk heeft hij een laag aangebracht op de muur en daar zijn muurschildering in gegraveerd om vervolgens de diepe groeven in te kleuren. Geen meerkleurige fresco, meer een zwart-wit-tekening.

Band tussen Renzo Tubaro en Camino al Tagliamento

De moeder van de kunstenaar is een telg uit de familie Giavedoni, een rijke familie, herenboeren van Camino die in de straat ‘il Borc dai Siors’ (vrijelijk vertaald: de straat van de ‘heren’, de rijken) nog een oud herenhuis hebben. De familie schonk het fresco in de doopkapel aan de kerk. Na de dood van de kunstenaar hebben de erfgenamen besloten de ontwerpschetsen te schenken aan de gemeenten waar de kunstenaar zijn werken heeft gemaakt. Onze gemeente, Camino al Tagliamento, is nu in het bezit van vijf ontwerpen die gemaakt zijn om het fresco in onze dorpskapel te realiseren. Deze werken worden permanent tentoongesteld in de raadszaal en de mini-tentoonstelling werd officieel ingehuldigd met een presentatie door een cultuurhistoricus.

PS: over het kerkje volgt nog een blog. Het is deels gebouwd tussen 1350 en 1400 en is opgedragen aan de martelaren en heiligen Canzio, Canziano & Canzianilla, twee broers en een zus. Die namen alleen al, alsof je een sprookje vertelt over Karolus, Karel en Karolientje……

Leave a Reply

Your email address will not be published.