Italiaans biertje

Noem eens een heel bekend Italiaans biermerk! We hebben er één in Friulië dat ouder is dan ons eigen vertrouwde merk Heineken. Maar wist je dat in Friulië ieder jaar meer bier wordt gebrouwen? Wij nemen je mee naar een – vergeleken met de oude reuzen – piepjong bedrijf, naar BIRRIFICIO ROMANO.

Ik denk dat de meeste mensen wel eens gehoord hebben van Birra Moretti. Dat Italiaanse biermerk met op het etiket een man met een hoed op en een snor die een pul bier in zijn hand houdt. Een bedrijf dat maar liefst in 1859 in Udine is ontstaan. Daarmee is dit Friulaanse bier ouder dan onze eigen Heineken dat in 1864 werd opgericht. In 1996 heeft onze Nederlandse bierreus echter het bekende Friulaanse biermerk weten in te lijven waarmee het ‘Nederlands’ is geworden. Het voelt alsof we weer thuis zijn.

De man met de snor, ik ken hem m’n hele leven

Mijn vader dronk Moretti heel vroeger al als we op de camping in Lignano op vakantie waren. Terwijl het ‘wijn’ is wat de klok slaat in Friulië en het (bijna 😀) goedkoper is om wijn te drinken dan kraanwater, zien wij de laatste jaren dat er een nieuwe trend is ontstaan om ambachtelijk bier te brouwen, echt Friulaans bier! We kennen het bierproces absoluut niet en gaan graag op de uitnodiging in, om de nieuwe bierbrouwerij op 15 kilometer afstand van Villa Valetudine te bezoeken. Het bleek tevens een waar romantisch paradijsje te zijn.

De famillie Romano: Tommaso, Alessandro, Meri, Giorgio!

Het toeval wil dat ons buurmeisje van de overkant van Villa Valetudine en met dezelfde achternaam in de weekenden werkt bij Birrificio Romano (birrificio = bierbrouwerij). Eleonora weet zoals heel veel mensen om ons heen dat wij op zoek zijn naar de pareltjes in onze regio. Ze had al een paar keer wat flesjes meegenomen zodat we konden kennismaken met dit goudgele vocht. Reden om een concrete afspraak te maken en het bedrijf te gaan bezichtigen. Het werd een dorstlessende ervaring.

Eleonora, Sjaak, Tommaso, Alessandro

Het plaatsje Giovanni di Casarsa is niet groot en toch moesten we even goed opletten om het smalle zijstraatje niet te missen. Dankzij Google Streetview hebben we het gevonden. Het bleek een groene oase te zijn met in het midden een traditioneel Friulaanse boerderij annex stallen, tezamen een eeuwenoude borgo (privé dorpje) vormend van deze nobele familie. De stallen zijn omgetoverd tot een super gezellige uitspanning waar je wat kunt drinken en eten. De binnenplaats is helemaal toppie met het uitzicht op romantische hoekjes en plekjes waar tafels staan om met kleine gezelschappen lekker te kunnen genieten van een pint met wat lekkers erbij.

In een oud deel van het huis, noem het de ex-schuur, heeft de familie Romano de bierproductie gevestigd. Pas drie jaar geleden opgericht en nu al krijgen ze van heinde en ver complimenten voor hun kwaliteit. Zoon Alessandro mag het bedrijf leiden, onder auspiciën van een bierdeskundige; een zytholoog (vergelijkbaar met de oenoloog voor wijnen).

Alessandro Romano en Giampaolo Tonello, de zytholoog

Eigenlijk moet ik nu opmerken dat ik zojuist niet de volledige naam van deze bierbrouwerij heb vermeld. Het is namelijk een agribirrificio. Waarmee ik de inleiding maak dat het eigenlijk gaat om een groot agrarisch bedrijf, met heel veel land. Op heel wat vierkante meters verbouwen ze orzo (graan). Dit graan wordt naar Oostenrijk gebracht om het aldaar bij een speciaal bedrijf te laten fermenteren wat uiteindelijk als basis dient voor de bierproductie. Gelukkig ligt Oostenrijk hier om de hoek ……

Eleonora achter de tap van Romano, Agribirrificio Romano

Koeterwaals

Het gaat te ver om in te gaan op het proces van bierbrouwen en de smaken van de verschillende bieren, maar het loont zeker de moeite om hun bieren te gaan proeven, bijvoorbeeld Blond 4,5%; Amber 4,5%; Weizen (Witbier) 4,5% of de stevige San Floreano met 7,5% alcohol.

Voor ons was het koeterwaals wat we hoorden aan terminologieën rondom het brouwen. Natuurlijk hebben we het later nagelezen en ons zelf gerustgesteld. Zelfs de vaktermen in het Nederlands waren voor ons nieuw: mouten, schroten, maischen, wort koken, bovengisting, lageren, om er een paar te noemen………

Bier en …… wijn

Naast graan verbouwen ze druiven, vooral de Malvasia druif. Toen we het vernamen verheugden we ons meteen om die te proeven, in de vorm van een sprankelend wijntje! Oeps, we komen voor het bier….. Vreemd eigenlijk want wij zijn totaal geen bierdrinkers, maar vonden het niettemin verrukkelijk, een fantastische ervaring. Niet dat we van ons geloof gaan vallen, we blijven trouw aan de wijnen.

Na de rondleiding werden we hartelijk uitgenodigd om diverse biersoorten te ervaren, in combinatie met fantastische andere streekproducten. Een ding wisten we meteen …. dat we deze zaterdagavond niet meer zouden hoeven te eten. We werden op een enorme gastvrije wijze in de watten gelegd. Diverse soorten kaas met diverse soorten mostarda en honing, zalige gekookte beenham met ‘kren’ (mierikswortel), botermalse Prosciutto en diverse rauwe groente.

Terug naar het bier!  Vaak vind ik bier ietwat bitter in de afdronk, dus vroeg ik telkenmale om een half glas, echter dat zal ik de volgende keer niet meer doen. Door de juiste afstemming bij het fermentatieproces en hele bijzondere hop te gebruiken, ontbrak de bitterheid en smaakte het puur en eerlijk. Tjongejonge, een goddelijk spul, die schuimkragige bieren van Romano.

Leave a Reply

Your email address will not be published.