Op bezoek bij de burgemeester van Varmo

DSC04005 - kopieSergio Michelin, burgemeester van Varmo, nodigde ons uit op het stadhuis. Hij wilde graag met ons kennismaken, hij had al geregeld iets over ons gehoord!

Zo kan het gebeuren nu we niet meer helemaal onbekend zijn in de regio Friuli Venezia Giulia. Bovendien ontmoet de wereld zich in Varmo.

Het kwam ook omdat hij via wijnboer Azienda Ferrin vernomen had dat wij op zoek zijn naar een ietwat groter huis. En daar had hij nog wel wat in de ‘aanbieding’ in zijn stad. Hij had met de eigenaar van een pand zelfs afgesproken dat hij met een stel Nederlanders zijn huis zou komen bezoeken.

En terwijl we het gesprek met de burgemeester startten, riep hij een ambtenaar bij zich die moest gaan uitzoeken welke beperkingen (erfdienstbaarheden etc.) en bouwbeperkingen er eventueel op het huis zouden rusten. Laten wij die ambtenaar nu toch ook kennen. Toen onze vriendin Liana in december 2012 in het ziekenhuis van Latisana was opgenomen om daar de laatste weken van haar leven door te brengen, lag zijn moeder naast Liana. Wij hadden dus al een heel bijzondere relatie, te weten rondom het sterfproces van een dierbare.

En nu mocht Claudio wat recherchewerk voor ons gaan verrichten. Hoe klein is de wereld !

Het werd echter nog gekker: de man waarmee we eerder gezellig een tijdje hadden staan te praten in de hal van het stadhuis, moest er ook bijkomen. Want die man bleek een bijzonder onderzoek te hebben gedaan naar de oudheidkunde van Varmo. Hij weet echt alles van Varmo en omgeving. Over de gebouwen, de families, de tradities. Het is een wandelende encyclopedie.

en ja, een door de burgemeester gesigneerd exemplaar

Voor burgemeester Sergio Michelin was het tijd om ons een heel bijzonder geschenk aan te bieden, het ongelooflijk mooi en rijk uitgevoerde boek over Varmo. Uiteraard inclusief de complimenten en handtekening van de burgemeester, en daar zijn we trots op.

We verlieten het stadhuis en bezochten samen met de burgemeester het voormalige schoolgebouw wat zestig jaar geleden deels is omgebouwd tot woning en nu te koop staat. Over dit historisch pand berichten we een volgende keer. En zoals het een goed Italiaans gebruik betaamt, dronken we samen met burgemeester nog even een paar glazen overheerlijke witte wijn in het nabij gelegen Locanda Vil di Vâr.

varmo_logo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *