Op bezoek bij de burgemeester van Varmo

Sergio_Michelin_il_Tramonto_foto ad SmetsSergio Michelin, il sindaco, de burgemeester van Varmo, nodigde ons uit op het stadhuis. Hij wilde graag met ons kennismaken! Zo kan het gebeuren nu we niet meer helemaal onbekend zijn in de regio Friuli Venezia Giulia. Bovendien ontmoet de wereld zich in Varmo. Maar ook omdat hij via wijnboer Azienda Ferrin vernomen had dat wij op zoek zijn naar een ietwat groter huis. En daar had hij nog wel wat in de ‘aanbieding’ in zijn stad. Hij had met de eigenaar van een pand zelfs afgesproken dat hij met een stel Nederlanders zijn huis zou komen bezoeken. En terwijl we het gesprek met de burgemeester startten, riep hij een ambtenaar bij zich die moest gaan uitzoeken welke beperkingen (erfdienstbaarheden etc.) en bouwbeperkingen er eventueel op het huis zouden rusten. Laten wij toevallig die ambtenaar nu ook kennen. Toen onze vriendin Liana in december 2012 in het ziekenhuis van Latisana was opgenomen om daar haar laatste weken van het leven door te brengen, lag zijn moeder naast Liana. Wij hadden dus al een heel bijzondere relatie, te weten rondom het sterfproces van een dierbare. En nu mocht Claudio wat recherchewerk voor ons gaan verrichten. Hoe klein is de wereld…. varmo_logoMaar het werd nog gekker: de man waarmee we eerder gezellig een tijdje hadden staan te praten in de hal van het stadhuis, moest er ook bijkomen. Wij dachten dat die man de ‘portier’ was. Die man bleek een bijzonder onderzoek te hebben gedaan naar de oudheidkunde van Varmo. Die man weet echt alles van Varmo en omgeving. Over de gebouwen, de families, de tradities. Hij is een wandelende encyclopedie. Voor burgemeester Sergio Michelin was het tijd om ons een heel bijzonder geschenk aan te bieden: het ongelooflijk mooi en rijk geïllustreerde boek over Varmo. Uiteraard inclusief de complimenten en handtekening van de burgemeester, en daar zijn we trots op. Na de introductie op de burgemeesterskamer zijn we wandelend door Varmo gelopen. Vol trots vertelde Sergio Michelin over ‘zijn’ Varmo en haar inwoners.

Te koop: Villa en voormalig schoolgebouw

Te koop: Villa en voormalig schoolgebouw

We hebben samen met hem een rondleiding gekregen door de antieke villa aan Via Robbiani. Een voormalig schoolgebouw. Het wordt weliswaar momenteel deels bewoond, maar verder nog in oude staat. De oude klaslokalen zijn nog intact en de lage kapstokken voor de kinderen zijn nog aanwezig. Wat dit enorme pand heel bijzonder maakt, is het kleine theater op de bovenverdieping. De burgemeester probeerde ons te triggeren om deze oude villa te kopen. Hij zag het zich al voor zich dat gli Olandesi, de Hollanders, het culturele peil van zijn dorp zouden opkrikken……… We kregen acuut dagdromen om aan huis intieme culturele bijeenkomsten te houden. De dagdroom werd snel verstoord toen we ons realiseerden hoeveel werk (en geld) er nodig is om zoiets te realiseren en zo’n pand aan te passen aan de huidige maatstaven. Veel stof om over na te denken.

Napraten deden we in de naastgelegen frasca (bar) Locanda Vil di Vâr onder het genot van een paar glazen wijn. Dat het net na elven in de ochtend was, weerhield ons – maar dus ook de burgemeester in functie – er niet van om te genieten van de zon, een goed glas wijn en aangenaam gezelschap.


NB: deze reportage is deels eerder verschenen in het digi-magazine il Tramonto nr 14 van mei 2014, maar is niet eerder gepubliceerd in onze blog van de vernieuwde website van il Tramonto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *