Friulië: eerste Italiaanse regio met eigen TULP

FRIULIË KRIJGT ALS EERSTE ITALIAANSE REGIO HAAR EIGEN NEDERLANDSE TULP. Een initiatief van de Nederlandse journalisten van het Italië digi-magazine & blog ‘il Tramonto’.

Als liefhebbers van de noord Italiaanse regio Friulië hadden wij de idee opgevat om ‘onze’ regio als eerste Italiaanse regio een eigen Nederlandse tulp te geven. Via Hans Dekkers, wijnimporteur van Friulaanse wijnen, kwamen we in contact met een bollenkweker uit Den Helder die een nieuwe tulpenbol had waaraan nog geen naam was gegeven. Natuurlijk hadden we erg gehoopt op een tulp met de kleuren van de Friulaanse vlag (een gele adelaar op een blauwe achtergrond) maar die was er niet. Natuurlijk zijn we ongelooflijk blij dat we er eentje hebben weten te krijgen met de kleuren van de ongelooflijk mooie zonsondergangen van deze prachtige regio, de kleuren van ‘il Tramonto’!

Tijdens een feestelijke avond rondom de uitreiking van de ‘il Tramonto Gondola Award’ wordt deze tulp officieel door de minister van landbouw Cristiano Shaurli van de regio Friuli Venezia Giulia gedoopt (net als de Duitse Bundesländer, kent Italië autonome regio’s met eigen regering en dito ministers).

Sirio Gigante, de burgemeester van Pocenia, het stadje waar de uitreiking van de ‘il Tramonto Gondola Award ‘ wordt uitgereikt

Om deze doop in april extra aandacht te geven, hebben we in januari bij een aantal wijnhuizen, maar ook bij 5 gemeentes in de buurt bijna achthonderd tulpenbollen afgeleverd, zodat half april op verschillende plaatsen deze tulp in bloei staat.

Villa Giamomini – Varmo (UD)

De burgemeesters van deze 5 plaatsen waren enthousiast over ons tulpen-project en wilden graag meewerken om de tulpenbollen officieel in ontvangst te nemen. En dan op de foto met over de schouder de sjerp met de kleuren van Italiaanse vlag, vergelijkbaar met de ambtsketting die Nederlandse burgemeesters dragen bij officiële gelegenheden.

Toen we onlangs langs door Varmo reden, zagen we bij de trots van dit stadje, een historisch landhuis, bordjes in de grond staan met ‘niet aankomen, tulpenbollen onder de grond!’. Dit was een foto waard.

En nu maar hopen dat half april overal de tulpen in bloei staan, zodat we foto’s kunnen maken om tijdens de officiële doop een presentatie te tonen met de bloeiende tulpen met de naam: Tramonto Friulano. Wil je weten hoe de tulp eruit zie1, klik dan hier. Via deze pagina kun je de tulpenbol ook bestellen.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *