Wijn van de maand: Schioppettino van wijnhuis Ronchi San Giuseppe

Voor veel wijndrinkers is de Schioppettino druif onbekend. De rode Schioppettino van wijnhuis Ronchi San Giuseppe is bij il Tramonto-partner Friulvin ‘wijn van de maand februari’. Goede aanleiding om eens even in te zoomen op dit wijnhuis en hun Schioppettino.

Sponsor van heilige Jozef
De familie Zorzettig kent in Noord-Italië vele zijtakken en allemaal zitten ze ‘in de wijn’. In Spessa di Cividale del Friuli begon nonno (opa) Pietro de heuvels rondom het kapelletje van San Giuseppe (heilige Jozef) te cultiveren tot zijn wijngaard. Hij adopteerde het oude kapelletje en liet het volledig restaureren en noemde zijn wijnhuis naar dit 15e-eeuwse kerkje met de toevoeging ronchi, hetgeen bouwland betekent. Wijnhuis Ronchi San Giuseppe was geboren. Inmiddels een niet onbelangrijke speler in de DOC-regio Colli Orientali di Friuli.

Inmiddels drinken wij al jaren de wijnen van ‘Jozef’. Zelfs tijdens de economische crisis investeerde de familie Zorzettig in de afgelopen jaren heel veel geld in hun wijnhuis. Nog vóór de officiële opening kregen we een privé-rondleiding door de nieuwe catacomben.

Sjaak Verweij met Stefania Zorzettig tijdens de rondleiding

Regelmatig schrijven we lovend over een wijn of een wijnhuis uit ‘onze’ regio, maar dan krijgen we van lezers het commentaar dat deze wijnen in Nederland niet verkrijgbaar zijn. Gelukkig zijn de wijnen van Ronchi San Giuseppe in Nederland wél te koop, in ieder geval de Schioppettino.

Schioppettino Ronchi San Giuseppe wijn van de maand februari bij Friulvin
Veel wijndrinkers hebben nog nooit van de druif Schioppettino gehoord. Deze zeldzame druif komt alleen maar voor in Friulië. Vermeldenswaardig is de historie van dit bijzondere eeuwenoude autochtone druivenras, wat bijna verloren was gegaan in het begin van de 20ste eeuw als gevolg van de beruchte druifluis. In de jaren 70 is de Schioppettino-druif gelukkig gered dankzij de inzet van de burgemeester van Prepotto en Paolo Rapuzzi. Kort nadat Rapazzi zijn wijnbedrijf had opgezet hoorde hij van de lokale bevolking over een vergeten druifvariant, de Schioppettino. Na een zoektocht vond hij de  – waarschijnlijk enige overgebleven  – druivenranken in de tuin van de burgemeester van Prepotto. In 1972 plantte hij zijn eerste wijngaard met de verloren gewaande Schioppettino. Andere wijnboeren volgenden hem en nu is Schioppettino een – helaas in Nederland nog onbekend – pareltje onder de wijnen.

De Schioppettino 2015 van Ronchi San Giuseppe wordt in inox vaten en vervolgens op houten vaten gerijpt en tenslotte minimaal 6 maanden op de fles bewaard voordat deze diep robijnrode wijn op de markt komt. De geur is van pruimen, maar lijkt ook een beetje rokerig. Een soepele ‘mond’ van geconcentreerd fruit. Ondanks de complexiteit toch een toegankelijke wijn met zachte tannines.

Internationale prijzen
Gilbert & Gaillard, de bekendste Franse wijngids gaf deze wijn maar liefst 88 van de 100 punten. Ook in Italië scoorde deze wijn in de Gambero Rosso (zo’n beetje de Michelin-gids van Italië) hoge ogen, met name voor prijs-kwaliteitsverhouding.

Loopt het water je al in de mond…..? Bestel deze wijn dan bij FRIULVIN, een partner van il Tramonto. Klik hier voor meer info

lees hier meer over de Schioppettino-druif/wijn
lees hier meer over wijnhuis Ronchi San Giuseppe
lees hier meer over de Nederlands/Italiaanse wijnimporteur FRIULVIN
klik hier voor een overzicht van alle ‘IL TRAMONTO’ Wijnwaarderingen

Sjaak Verweij & Stefania Zorzettig

MEER BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’, KLIK HIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *