Recept: Zalmmousse

TERRINA DI TROTA SALMONATA – MOUSSE VAN ZALMFOREL
Zalm is zo dankbaar om te gebruiken in de keuken. Als hoofdgerecht, als voorgerecht of bij een buffet. Gebakken, gekookt, gerookt en zelf rauw is zalm om je vingers bij af te likken. Dit keer een zalmmousse.

Een dag van te voren maken, koud opdienen, dus tijdens je bezoek niet lang in de keuken staan. Wat wil je nog meer?!

Kun je voorstellen dat zalm vroeger voedsel was voor de armen. Ooit golden er voorschriften dat je je bedienden ten minste ten minste één keer per week iets anders te eten moest geven dan zalm. Intussen is goede verse zalm bijna een delicatesse geworden.

Voor dit recept gebruikte ik verse zalmforel, maar verse zalm of zalm uit diepvries is ook prima. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, neem dan zalm uit blik.
Wanneer je deze mousse met een slagroomspuit op stukjes brood of toast wilt spuiten, gebruik dan in plaats van 4-5 blaadjes slechts 3 blaadjes gelatine. Wil je deze mousse in puddingvormpjes gieten om later uit te storten of als een soort terrine er plakken van snijden, gebruik dan 6 of 7 blaadjes gelatine.

op geroosterd brood of toast

Ingrediënten:
– 300 – 400 gram zalm(forel)
– 200 ml crème fraiche, Griekse yoghurt of mayonaise
– tomatenketjup
– 4-5 blaadjes witte gelatine
– Worcester sauce
– sap van een citroen
– scheut whisky
– Tabasco

verse zalm(forel) garen in de oven met citroen

Stap voor stap:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Smeer 2 stukken aluminiumfolie in met een paar druppels olie en leg op ieder deel een de helft van de zalm. Bestrooi met peper en zout. Maak open pakjes door aan beide kanten de hoeken van het aluminiumfolie bij elkaar te pakken en samen te knijpen. Zorg dat er aan de bovenkant een gaatje openblijft. Verdeel de helft van de citroensap over de twee pakjes. Gaar de zalm in twintig minuten in de oven en laat deze afkoelen. Bewaar eventueel kook/citroenvocht.

Leg ondertussen de blaadjes gelatine in een schaal met koud water.
Verwarm 75 ml water en los daarin de slap geworden blaadjes gelatine op.

als terrine bij een buffet, met zalmeitjes als decoratie

Verwijder eventueel vel of graten van de zalm en doe de gare vis in een keukenmachine (hou eventueel een klein stukje achter voor de decoratie). Voeg de crème fraiche, 3 eetlepels tomatenketjup, eventueel citroen/kookvoccht, rest van de citroensap en het water/gelatinemengsel toe. Meng alles goed door. Maak op smaak met een scheut Worcester Sauce, een scheut Whisky en een paar druppels Tabasco. Wanneer de zalmmousse te bleek ziet, voeg dan nog extra tomatenketjup toe (te donker? dan een eetlepel yoghurt of mayonaise).
Giet of schep de zalmmassa in een schaal of kleine vormpjes (eventueel ingevet met een klein beetje olie). Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Lekker als antipasto bij een aperitivo op een toastje of stukje stokbrood, maar ook lekker als voorgerecht op een bord groene salade met geroosterd brood.

Tips voor decoratie: zalmeitjes of namaakkaviaar, mini-stukjes tomaat, peterselie of snippers gekookt of gerookte zalm.

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

10 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.