Recept: Pompoencarpaccio gevuld met gerookte pompoen

CARPACCIO DI ZUCCA RIPIENO CON ZUCCA AFFUMICATA. Pompoencarpaccio gevuld met een crème van gerookte pompoen. Een kleurrijk en smakelijk voorgerecht zonder vis of vlees.

Vorig jaar hebben wij voor de eerste keer pompoen gekweekt. De oogst was enorm en maanden later zitten we nog pompoen te eten. Na pompoensoep, risotto met pompoen, pompoentaart, pinza etc. werd het eens tijd om een nieuw gerecht te bedenken.

In Italië wordt pompoen in het najaar en winter gegeten. Aangezien in Nederland en België pompoen het hele jaar verkrijgbaar is, is dit een all season gerecht.

Omdat wij beschikken over een klein rookapparaat gingen mijn gedachten uit naar gerookte pompoen. Zo gezegd zo gedaan, echter toen ik dit proefde vond ik de rooksmaak wel erg heftig en waarschijnlijk te overheersend wanneer het zo gegeten zou worden. Dus werd een variant bedacht, waarbij de gerookte pompoen een onderdeel uitmaakt van het gerecht zonder te overheersen.

Bij Italiaanse vrienden had ik wel eens gemarineerde pompoenplakken gegeten en dat bracht mij op het idee om carpaccio van gemarineerde pompoen te vullen met een mengsel van gerookte pompoen en roomkaas.

Ik moet eerlijk toegeven dat het best een ingewikkeld gerecht is en dat er veel tijd in gaat zitten. Maar wanneer je iets nieuws wilt uitproberen, is het zeker de moeite waard.

Ik realiseer me dat niet ieder de beschikking heeft over een vleeswarenmachine en een rookapparaat. De pompoen kun je ook met een groot scherp mes tot dunne plakken snijden. In plaats van pompoen te roken kun je de stukken pompoen insmeren met gerookt zout en garen in de oven.

Het voordeel van dit recept is dat je praktisch alles al een paar dagen van te voren kunt klaarmaken. Vlak voor het opdienen de borden netjes opmaken en klaar is dit gerecht zonder vlees of vis.

CARPACCIO VAN POMPOEN

 • pompoen
 • 300 ml witte of appelazijn
 • 3 eetlepels suiker
 • snufje zout
 • verse peterselie

Gebruik bij voorkeur een langwerpige, de zogenaamde flespompoen, want daar kun je mooie plakken van snijden.

Snijd het mooiste deel van de geschilde pompoen met vleeswarenmachine of groot mes tot flinterdunne plakken.

Maak een mengsel van azijn, suiker en zout.

Leg een deel van pompoenplakken in een lage platte schaal, giet er een deel van het azijnmengsel overheen en bestrooi het met fijngehakte peterselie en herhaal dat tot dat alle plakken onder ‘water’ staan. Dek af met plasticfolie en laat dit minimaal 4 uur marineren, beter is het om een nacht te laten marineren. Door het marineren wordt de structuur van de pompoen verzacht, waardoor de plakken soepeler worden.

GEROOKTE POMPOEN

 • pompoen (300 gram)
 • 150 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
 • olijfolie (bij gebruik van de oven)
 • gerookt zout (bij gebruik van de oven)
 • peper en zout

Met rookmachine: Snij van de geschilde pompoen stukken van maximaal twee centimeter dik. Prepareer de rookmachine volgens de gebruiksaanwijzing en rook in 45 minuten de pompoen tot deze gaar is.

In oven: Snij van pompoen stukken van maximaal twee centimeter dik. Leg de pompoen op bakpapier op een bakplaat, besprenkel het met een paar druppels olijfolie en bestrooi het royaal met gerookt zout. Bak de pompoen in 40 minuten in de oven op 200 graden tot de pompoen gaar is.

 • Laat de gerookte pompoen afkoelen, houdt een paar stukjes apart ter decoratie en snij de rest aan kleine stukjes.
 • Meng met een keukenmachine of prak met een vork de gerookte pompoenstukjes met de roomkaas tot een crèmige massa. Breng op smaak met peper en zout.
 • Spoel de gemarineerde pompoenplakken af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.

Gebruik je eigen fantasie hoe je het gerecht wilt opdienen. Smeer op iedere plak een lepel van het pompoenmengsel en maak er bijvoorbeeld rolletjes van of vouw het tot een soort bloemblaadjes. Of leg de plakjes op een bord en breng met een lepel of slagroomspuit een toefje pompoenmengsel aan. Decoreer met kleine stukjes (frietjes) gerookte pompoen.

Ik adviseer de porties niet te groot te maken. Zo blijft het een elegant voorgerecht.

Tip: Doe eventueel overgebleven gemarineerde plakken pompoen in een jampot en giet er het azijnmengsel (azijn, suiker, zout en als je ervan houdt een beetje – een teentje – uitgeperste knoflook) overheen. Zo blijven ze nog dagen lang goed. Op de foto hieronder zie je de overgebleven plakken geserveerd met een kruidenkaas en nog wat olijfolie. Verrukkelijk ook op deze wijze!

BUON APPETITO

Leave a Reply

Your email address will not be published.