Sukade – mijn onnozelheid….

Sukade, als kind (vr)at ik het niet. Oliebollen en kerststol alleen zonder die gekke (bleek) groene stukjes. Gelukkig verandert een mens ergo gebruik ik nu al jaren sukade in zoete gerechten. Ook vandaag weer heb ik een Italiaanse cake gebakken met o.a. vijgenjam, venkelzaad en …… sukade. Toen ik vanochtend het pakje met sukade in m’n hand hield, glimlachte ik bij de herinnering van een aantal jaren geleden.

Want, ondanks het feit dat ik vroeger geen sukade at, het inmiddels wel gebruik, wist ik jarenlang niet wat sukade eigenlijk is.

Keerpunt
Een paar jaar geleden liepen wij op een culinaire markt in de badplaats Lignano. Bijna 75 stands met allerlei Italiaanse specialiteiten uit heel Italië. Normaliter lopen wij de snoepkramen voorbij, want wij zijn meer van de hartige hapjes in combinatie met een wijntje…. 

Echter, we passeerden een marktkraam met vrolijke, aanlokkelijke kleuren. Het was een kraam met gekonfijt (gedroogd en/of gesuikerd) fruit.

Wat een prachtig gezicht al die gesuikerde stukken citrusfruit en zelfs gesuikerde plakken gember en tomaat. Uiteraard herkenden we de stukken sinaasappel en citroenen, maar wat waren die groene stukken? Mogen we een klein stukje proeven? Nou, dat was zeker niet tegen dovemansoren gezegd, aangezien Italianen gewend zijn aan mensen die eerst aan alles moeten voelen en vóór de aankoop een paar keer willen proeven.

“Che buono!”, wat lekker, riepen we uit. Wat is dat? “Cedro”, was het antwoord. Toen was onze kennis van de Italiaanse taal nog enigszins beperkt en we begrepen dat het een vrucht van de cederboom was. Zo kochten we een zakje cedro aangevuld met andere smaken. Een nieuwe ervaring, want cedro was toch iets wat we nog nooit gegeten hadden, toch?!

Thuisgekomen, voor alle zekerheid toch nog even het woordenboek erbij gepakt. Cedro is de vrucht van de sukadeboom (Citrus medica). Het is een citrusvrucht, die vele benamingen kent: cederappel, cedercitroen, cedraat, muskuscitroen en sukadecitroen. In tegenstelling tot andere citrusvruchten bestaat il cedro praktisch grotendeels uit schil, waarschijnlijk de reden waarom dit veelal niet als verse vrucht gegeten wordt, maar juist wordt verwerkt als zoete hap of ingrediënt voor zoete gerechten als cake en taart.

Openbaring
Een lange reeks van jaren heb ik inmiddels sukade gebruikt en nooit geweten dat die kleine groene stukjes glazig ‘spul’ de stukjes schil van de cedro, een citrusvrucht, waren.
Boven de vijftig en dan tot deze ontdekking te komen. Geweldig toch!

Menigeen houdt zo’n onnozelheid voor zichzelf. Ik zet het openlijk, ter lering ende vermaak, op internet……

Ciao a tutti !

KLIK HIER VOOR MEER RECEPTEN OP ‘IL TRAMONTO CULINAIR
EN KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’ 
EN KLIK HIER VOOR HET RECEPT VAN DEZE ITALIAANSE CAKE

NB: Er bestaat ook sukade, een lap rundvlees die gesneden is van de schouder van het rund. Deze vleessoort dankt zijn naam aan het feit dat wanneer het vlees lang gaart, de zeen doorzichtig wordt, wat inderdaad iets weg heeft van sukade, de gekonfijte citrusschil

3 comments

  • Marlies

    Leuk om te weten. Ik probeer in spanje sucade te kopen maar ze hebben geen idee. Alleen bij de Hollandse winkel te koop waar we maar zelden kopen ; zou het zelf te maken zijn? Wij barsten van de citroenen hier.

  • Sandra Kemna

    Wat leuk om te lezen zeg. Ik wist het ook niet. Weer wat geleerd. Bedankt!

  • Corianne Bedet

    Één van de weinige dingen die ik nog steeds niet lust! Ik gruwel nog als ik het in mijn kerststol tegenkom. Ik heb ook nooit geweten wat het was! Leuk stukje, het maakt me nieuwsgierig om eens sukade van de Italiaanse markt te proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *