Rode wijn: zware jongen gezocht en gevonden!

modeano_vini_il-tramonto_foto-ad-smets_7622De rode Penğ van wijnhuis Modeano staat al langer op ons lijstje van favoriete ‘zware’ rode wijnen.

De naam van Penğ betekent in het Friulaans stevig-heftig-zwaar. Dat zegt voldoende. Deze rode cuvée bestaat uit 50% Merlot en 50% Refosco. Echter, de Merlot is een zogenaamde passito. De merlot-druiven worden na de oogst een aantal weken in manden ingedroogd en daarna pas verwerkt tot wijn. Door het indrogen ontstaat een hoger suiker- en daarmee alcoholgehalte. Deze passito wordt meer dan een jaar op hout gelagerd en vervolgens vermengd met Refoscowijn. Om de smaak nog iets voller te maken, wordt soms deze Refoscowijn ook een aantal weken op hout gelagerd.

Deze wijn wordt bij Modeano niet ieder jaar gemaakt en wij waren razend enthousiast over de Penğ van 2009 (klik hier voor onze waardering en het artikel over ons bezoek aan deze wijnboer). Deze keer komt 2014 aan bod. Om eerlijk te zijn hadden we de Penğ van 2014 al een keer geproefd tijdens ‘Calici di Stelle’. Dit is een zomers festival waar je half augustus met 33 graden langs allerlei stands loopt om regionale wijnen en hapjes te proeven. Penğ was geloof ik de …….. twaalfde wijn die we proefden na de vishapjes, salami en verschillende kaassoorten. “We komen nog wel een keer langs om écht te proeven”.   (klik hier voor de fotoreportage van ‘Calici di Stelle’ vrijvertaald ‘Een wijnglas onder de sterrenhemel’)

Even bijpraten
il-tramonto_4834Uiteraard begonnen we eerst met de wijn te ruiken en dat gaf gelijk al een klein probleempje omdat we in ‘la cantina’ waren en was de wijn daardoor feitelijk te koud om een goed oordeel te geven. Geen probleem, we warmden ons glas op in beide handen en ondertussen konden we eens even bijpraten met Gabriele Vialotto, de eigenaar van dit wijnhuis. Wij vinden het altijd interessant te vernemen of wijnboeren tevreden zijn met de laatste oogst en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn. Hij vertelde ons dat hij een nieuwe wijngaard heeft aangelegd met jonge Rebo-wijnstokken. Deze druif is een kruising tussen Merlot en Teroldego en mocht alleen maar binnen het Trentino DOC-gebied als DOC-wijn verkocht worden. Door gewijzigde wetgeving mag dit nu in heel Friuli. We zijn benieuwd hoe deze wijn gaat smaken. Het zal nog wel een paar jaartjes duren voordat we hier achter komen.

Onze bevindingen
Toen ons glas wijn op de juiste temperatuur was, begonnen we opnieuw met ruiken. Een stevige reuk die tevens verraadde dat deze wijn op hout gelagerd was. De smaak was droog met een hoog tanninegehalte en toch enigszins zoet in de afdronk wat je ook verwacht bij een passito waarbij de druiven enigszins zijn ingedroogd. Tevens dachten we meer de merlot te proeven dan de refosco.

Onderstaand onze bevindingen van deze wijn van 2014 en ter vergelijking die van 2009. Daar waar 2009 op alle onderdelen maximaal scoorde, konden we bij 2014 slechts één keer een vijf toekennen en de rest vieren. Wellicht is het verschil te wijten aan het feit dat wij die van 2009 dronken toen deze al langer ‘op de fles’ zat en tijd had om na te rijpen. Met 4,5 al met al een hele goede score op een schaal van 1 tot 5. En aangezien de wijn van 2009 niet meer te verkrijgen is, is Penğ 2014 de nieuwe topper en een aanrader. Een stevige rode wijn voor bij rood vlees. Wij geven er de voorkeur aan deze te drinken ná het eten tijdens het natafelen, ook weleens een ‘later-op-de-avond-wijn’ genoemd.

Kijk hier voor een overzicht van alle ‘il Tramonto’ wijnbeoordelingen.

modeano_peng_2014_il-tramonto

modeano_peng_2009_il-tramonto

il-tramonto_7669_modeano_ad-smets Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *