BUTUSSI – grote mannen, grootse wijnen

butussi_sjaak verweij_2097

Ad Smets & Angelo Butussi

Hans Heuff, een Nederlandse vriend die we regelmatig ontmoetten in zijn prachtige huis in de luxe badplaats Lignano (Golf van Venetië), had naast zijn bedrijf voor kantoorinrichting een wijn-web-shop opgezet. Hans was een echte levenslustige levensgenieter en wist waar je persé moest eten en welke wijnen je zeker eens moest proeven. Eén van zijn favoriete wijnhuizen was BUTUSSI en hij beloofde samen met ons een keer op bezoek te gaan bij de familie Butussi. Door het plotselinge overlijden van Hans is het er helaas niet van gekomen, maar in zijn nagedachtenis zijn wij op bezoek gegaan bij wijnhuis Valentino Butussi in Corno di Rasazzo (Colli Orientali del Friuli DOC).

butussi_il tramonto_2111

kleine Sjaak te midden van de Butussi-reuzen

Meters man
Aangekomen wisten we niet wat we zagen. Waren we beland in Reuzenland? Dat ‘het kleine Italiaantje’ allang niet meer bestaat, weten we allemaal, maar vader en de drie zonen Butussi waren allemaal bijna twee meter lang. “Zoveel meters man heb ik nog nooit bij elkaar gezien” grapte Ad.

We werden hartelijk ontvangen en de charismatische vader Angelo leidde ons rond in ‘la cantina’. Onderweg kwamen we bijna de hele familie tegen. Allemaal met hun eigen taak in het wijnhuis. De ene zoon is oenoloog, de ander bemant de winkel, de derde zoon verzorgt de wijngaarden en de enige dochter neemt de administratieve rompslomp voor haar rekening.

Een rondleiding langs de wijnvaten en opgeslagen flessen is in principe bij elk wijnhuis hetzelfde, maar wanneer de wijnboer persoonlijk ons rondleidt, dan komen de leuke verhalen los. Elk wijnvat en elke stapel met wijnflessen behoeft zijn uitgebreide en persoonlijke toelichting. En met de wetenschap dat de rondleiding wordt beloond met het proeven van hun wijnen, horen we graag de met passie vertelde historie van Butussi aan.

Eindelijk….proeven!!
Onze ervaring heeft geleerd om niet meer dan 3 of 4 wijnen te proeven, dus vroegen we Angelo Butussi om een persoonlijke selectie te maken. We proefden van hun witte wijnen de Pinot Grigio, die echt ‘grijs’ dus redelijk donker van kleur was en de op hout gelagerde Sauvignon ‘Genenis’. butussi_il tramonto_2123Twee uitersten, maar beiden in hun verschillende categorieën een aanrader. Alhoewel deze regio bekend staat om haar witte wijnen, zijn de rode wijnen niet onverdienstelijk (en dat is nog zacht uitgedrukt). Erg verrast waren we over hun Pignolo 2009. De Italiaanse Pignolo druif is zeer zeldzaam en groeit in Italië alleen in de regio Friuli. Aan het begin van de twintigste eeuw leek deze druif uitgestorven. Totdat de abdij van Rosazzo – en dat is nu precies het dorpje waar het wijnhuis Butussi zich bevindt – een rij van Pignolo in de wijngaard aantrof, die wonderbaarlijk de druifluis epidemie (die eind negentiende eeuw bijna alle Europese wijngaarden verwoestte) had overleefd.

De Pignolo van Butussi is een stevige rode wijn, weliswaar met flinke tannine maar met de intense smaak van rode kersen en rijpe pruimen. Door de houtlagering kreeg deze regionale specialiteit een nog karakteristieke smaak. Let wel: voor deze wijn betaal je in ‘la cantina’  € 17,- Moet je voorstellen wat deze in Nederland in de winkel moet kosten om maar niet te praten over de prijs in een restaurant waar de kostprijs gewoonlijk 5x over de kop gaat….

We rondden de proeverij af met Picolit, een natuurlijk zoete wijn die gevinifiëerd worden op basis van ingedroogde druiven. Qua smaak vergelijkbaar met een Eiswein. De slokjes van dit goddelijke spul smaakten als een vloeibare bonbon. Verrukkelijk, een ware smaakexplosie op je tong. Er hangt dan wel een navenant prijskaartje aan (€26,- voor een halve liter).
Note: Picolit, komt van ‘picco’, wat aangeeft dat de oogst van deze druivensoort erg klein is.

GROOT(S)
Al met al een fantastische ervaring. Onze Nederlandse vriend Hans Heuff mocht dit helaas niet meer meemaken, maar samen met vier x 2 meter Butussi = 8 meter man en hun GROTE wijnen hebben wij geproost op Hans. Cin Cin. En Hans, we blijven je liefdevol herinneren als een dito ‘groot man’.

 

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

 

5 comments

 • Jannie Bouthoorn

  Grote mannen maken de wijn en kleine mannen zijn fijnproevers…..

 • Umberto Baccichetto

  Siete grandi??? Riuscite a promuovere le Aziende Friulane, e il territorio Friulano in maniera Eccellente ???
  Umberto Baccichetto – Precenicco

 • Marion

  Prachtig geschreven en zeker de moeite waard deze wijnen eens te drinken bij een speciale gelegenheid ( ivm de prijs) anders zou ik er vast wel iedere dag een glaasje van willen drinken.

 • Riet

  Wij zijn er vorig jaar ook geweest en hoewel het midden in de vendemmia was en ze het heel druk hadden werden we vreselijk enthousiast ontvangen en werd er wijn geproefd (samen) en veel over wijn verteld. Ze zijn wijn!!! Zeker gaan we dit jaar terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *