Heilige Jozef zit in de wijn

il tramonto_4780Wijnhuis adopteert Jozef-kapelletje
De familie Zorzettig kent in Noord-Italië vele zijtakken en allemaal zitten ze ‘in de wijn’.
In Spessa di Cividale del Friuli begon nonno (opa) Pietro de heuvels rondom het kapelletje van San Giuseppe (heilige Jozef) te cultiveren tot zijn wijngaard. Hij adopteerde het oude kapelletje en liet het volledig restaureren en noemde zijn wijnhuis naar dit 15e-eeuwse kerkje met de toevoeging ronchi, hetgeen bouwland betekent. Wijnhuis Ronchi San Giuseppe was geboren. Inmiddels een niet onbelangrijke speler in de DOC-regio Colli Orientali di Friuli.

il tramonto_4782

Alessio Zorzettig

Wij kopen regelmatig de wijnen van Ronchi San Giuseppe en hadden onlangs een afspraak met de ‘opvolger in spe’ de 24 jarige Alessio Zorzettig voor een interview. Tijdens ons gesprek werden we uitgenodigd om hun jaarlijkse feest bij te wonen. Ieder jaar viert het wijnhuis op 19 maart de heiligendag van San Giuseppe, heilige Jozef.

We mogen de mis niet missen!
Zo gezegd, zo gedaan. Ruim een uurtje rijden, dus op tijd de auto in, want om 11.00 uur begon de mis in het Jozef-kappeltje, die werd opgeluisterd door een koor(tje) van alpini (legerveteranen) uit San Vito Al Tagliamento.

il tramonto_4767il tramonto_4770il tramonto_4763

Na de mis werd het feestbuffet geopend. Naast de gebruikelijke koude hapjes als prosciutto crudo (rauwe ham), kaas en salami, waren er warme gerechten als polenta, een orzotto (een ‘risotto’ gemaakt met gerst), salsiccia-worst en radicchio di Treviso (vergelijkbaar met witlof, maar dan rood van kleur) en goulash. Zelfs ontbrak de porchetta (speenvarken) niet. Vanzelfsprekend vloeiden de wijnen van het eigen wijnhuis rijkelijk en mochten de glazen niet leeg staan.

Het was een heus spektakel. Het wijnhuis had zelf een filmploeg ingehuurd om met een drone de feestelijkheden te filmen, de regionale tv-zender was er met een cameraploeg en ook de papieren pers was ruim vertegenwoordigd. We hebben flink kunnen netwerken onder de ruim 200 aanwezigen. Even bijpraten met bestaande contacten, visitekaartjes uitgewisseld, nieuwe contacten gelegd o.a. met een uitgever en met een camera vol met nieuwe kiekjes weer huiswaarts gekeerd.

Vanaf het kapelletje keek Jozef neer op het feestgedruis. Het was zijn feestje, maar daarboven was alleen maar wijwater. Of had pastoor toch echte wijn van Ronchi San Giuseppe in zijn kelk tijdens de offerande?

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *