Oranje Boven! & Italiaans azuurblauw

Viering van Koningsdag met Italiaanse vrienden en buren

Italië en Nederland hebben met elkaar gemeen dat de overbekende ‘landskleur’ niet voorkomt in de nationale vlag. Tijdens grote evenementen (vaak sport) kleurt Nederland oranje en Italië blauw. Waar komen deze kleuren vandaan?

Laten we met Nederland beginnen: oranje:
Aan de oorsprong van de kleur oranje ligt Willem van Oranje (1533-1584), die in de zestiende eeuw de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje leidde. De titel ‘van Oranje’ kreeg Willem omdat hij het Franse prinsdom Orange erfde. De naam Orange werd vernederlandst tot Oranje en Van Oranje is geboren, maar dat betekende niet dat in de zestiende eeuw in Nederland oranje de nationale kleur werd.

De eerste maal dat het Nederlands elftal in oranje kleding speelde was in 1907 tegen België, maar dat bleef bij die ene keer. De link tussen oranje en sport werd jaren later pas in de jaren zeventig een feit. Eind jaren zestig dosten Nederlandse fans zich tijdens schaatswedstrijden uit in oranje kleding en waren gewapend met oranje vlaggen en toeters. Tijdens de WK in 1974 begon men de term ‘Oranje’ te gebruiken als synoniem voor het nationale elftal. Maar de eerste keer dat straten massaal oranje kleurden, was pas in 1988 – niet eens tijdens –  maar met name bij de festiviteiten ná het EK waar het Nederlands elftal Europees kampioen werd.

In de jaren negentig nam de kleur oranje een ware vlucht en werden steeds massaler de straten en mensen uitgedost in oranje en niet alleen bij voetbalwedstrijden, ook op bijvoorbeeld Koninginnedag (nu: Koningsdag).
Ruim 400 jaar na Willem van Oranje was de oranjegekte dan echt geboren. De ‘Vader des Vaderlands’ zorgde postuum voor een nieuwe vaderlandse kleur: oranje.

En nu komen we bij Italië.
Net als bij Nederland, ligt de oorsprong bij de koninklijke familie. De huiskleur van de adellijke familie Huis van Savoye – die tussen 1861 en 1946 de dienst uitmaakte in Italië – is het azuurblauw. Niet voor niets gebruiken de Italianen als substituut voor ‘azzurro’ (azuurblauw) de term ‘il blu Savoia’, want vrij vertaald in het Nederlands ‘koningsblauw’ zou kunnen zijn.

Het Italiaans voetbalelftal draagt sinds 1911 blauwe shirts en kreeg al snel de bijnaam La Squadra Azzurra (het blauwe team) of het daarvan afgeleide Azzurri (de blauwen).

Na de tweede wereldoorlog werd Italië een republiek en werd de koninklijke familie verbannen. De onmiskenbare blauwe kleur van het nationale elftal bleef, wel werd het familiewapen van de koninklijke familie vervangen door een nieuw ‘wapenschild’ met de ‘tricolori’ de drie kleuren van de Italiaanse vlag.

Tot slot
Dat onze mannen ‘de oranjes’ en de Italianen ‘de blauwen’ worden genoemd, is nog niet zo gek. Veel teams hebben een bijnaam die verwijst naar de kleur(en) van de nationale vlag. Echter er zijn ook benamingen als Zwarte Antilopen (Angola), Olifanten (Ivoorkust), Atlasleeuwen (Marokko), Goddelijke Kanaries (Brazilië), Koffie (Columbia), Kiwi’s (Nieuw-Zeeland), Deens Dynamiet (Denemarken) of De Vurigen (Kroatië) en tot slot hebben onze zuiderburen hun Rode Duivels.

We komen tot de conclusie dat zowel in Nederland als in Italië een nationale kleur is ontstaan die niet voorkomt in de nationale vlag, een oorsprong kent bij de koninklijke familie en met name door de sport belangrijk is geworden.

———————————————————————————————–

lees hier onze blog over de Gigi Buffon, de doelman van het Italiaanse elftal ‘de Azzurri’, waarvan de familie in ‘ons’ dorp Pertegada woont.

 

LEES HIER AL ONZE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *