De Italiaanse feestdag Ferragosto luidt de vakantieperiode in

Ferragosto, 15 augustus, is in Italië meer dan een nationale feestdag. Deze dag luidt niet alleen de vakantieperiode in, maar staat synoniem voor ontspanning, afleiding, feest, zon, lol, eten en drinken.

Mare o Monte? Gaan we naar zee of naar de bergen?

Door iedereen wordt uitgekeken naar Ferragosto en voor menigeen wordt de zomervakantie rondom deze datum gepland. Dit jaar valt 15 augustus op woensdag dus nemen veel Italianen een ponte (een brug door vrije dagen op te nemen). Op deze feestdag staat het bedrijfsleven eventjes stil, maar bruist Italië op een andere manier.

Het fascistische regime in Italië (vanaf 1920) heeft deze feestdag nog sterker op de kaart gezet door op deze dag aan alle Italianen enorme kortingen of zelfs gratis treinreizen aan te bieden. Traditioneel trekken de Italianen op deze dag er massaal op uit, echter nu met de auto en met dichtgeslipte wegen tot gevolg.

Geschiedenis
Het ontstaan van Ferragosto kent zowel een heidense als een religieuze achtergrond.

Keizer Augustus heeft in 18 vóór Christus Feriae Augusti ingevoerd, een rustperiode om het einde van de oogst te vieren en even bij te komen van de noeste arbeid. Zijn oorspronkelijk eigen naam was Octavianus (Octo=acht) dus de achtste maand van het jaar werd naar vernoemd naar deze eerste keizer van het Imperium. Later werd deze keizer in plaats van Octavianus vaker keizer Augustus genoemd.

In het jaar 582 werd door Keizer Mauritius het feest van Maria-ten-Hemel-Opneming op die dag officieel ingevoerd in het Byzantijnse Rijk. In de zevende eeuw werd dit feest ook door de Roomse kerk overgenomen.

Het heden
Ferragosto is meer dan een feestdag. Al vanaf begin augustus hoor je bij de Italianen de term Ferragosto vallen. Vergelijkbaar zoals in Nederland niet alleen de twee officiële kerstdagen maar de aanloop naar de kerstdagen als ‘kerstperiode’ wordt benoemd, wordt in Italië de Ferragosto-periode als zodanig beleefd. Ferragosto is naast de feestdagen als Kerst, Oud&Nieuw en Pasen een vast ankerpunt in het Italiaanse jaar en staat gelijk aan vakantie, feest en ontspanning. Aan vakantiespreiding wordt in Italië nauwelijks gedaan, dus gaat bijna iedereen in augustus op vakantie.

Mare o Monte? Gaan we naar zee of naar de bergen?

Zee of bergen…..
“Mare o monte?” is de veelgehoorde vraag die de Italianen elkaar stellen. Onder het genot van een caffè (een espresso) of een glas wijn wordt de vakantie besproken: “Ga je naar zee (mare) of naar de bergen (monte)?”

Toch gaat niet elke Italiaan in augustus op vakantie. Een deel gaat überhaupt niet vanwege het gebrek aan geld, een ander deel is gewoonweg niet gewend om van huis te gaan. Wij wonen in een gebied waar een aanzienlijk deel van de dorpsbewoners afhankelijk is van het toerisme in de badplaatsen Lignano en Bibione en een deel werkzaam is in de wijnsector. In augustus begint de druivenoogst of worden in ieder geval de laatste voorbereidingen getroffen. De boeren kijken iedere dag met argusogen naar het weer en de laatste rijping van hun druiven. Het blijft een gok: vroeg beginnen en minder rijpe druiven oogsten of langer wachten op rijpere druiven c.q. grotere opbrengst, maar met het risico op onweer en hagel die de volledige oogst kunnen verknallen.

Maria processies
Niet voor niets wordt in vrijwel ieder Italiaans dorp een ‘sagra’ een dorpsfeest gehouden. Veelal verspreid over meerdere weekeinden zijn er festiviteiten, activiteiten en feestavonden, vaak afgesloten met een vuurwerkshow. Zo kunnen de ‘boeren’ gewoon blijven werken en in de weekeinden een beetje ontspanning zoeken. Toch nog een beetje een vakantiegevoel….

Ook in ons dorp Pertegada wordt Ferragosto/Maria-Hemelvaart uitgebreid gevierd. De jaarlijkse San Antonio festiviteiten (die veelal 3 weekeinden duren) genoemd naar de patroonheilige St. Antonius worden traditiegetrouw afgesloten op 15 augustus, Ferragosto. Na de speciale mis wordt tijdens een processie het Maria-beeld door het dorp gedragen en na afloop is het flink eten, drinken en feesten.

In ons buurdorp, de badplaats Lignano, werd jarenlang werd op 15 augustus boven het strand een spectaculaire vliegshow gehouden met als hoogtepunt de nationale trots van Italië, het stuntteam ‘Le Frecce Tricolori’. Sinds een paar jaar vindt dit jaarlijkse spektakel al in juli plaats. Ook dit jaar waren we getuige van de spectaculaire en kleurrijke stuntvliegers (klik hier voor de fotoreportage). Maar goed dat dit niet meer op 15 augustus plaatsvindt. Er is rond Ferragosto al zoveel te beleven en wij van il Tramonto willen overal met onze neus (en fotocamera) vooraan staan. Ook dit jaar zullen we de lezers van onze blogs laten meegenieten van onze belevenissen tijdens Ferragosto.

BUON FERRAGOSTO !!!!!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *