Hoe klinken klarinetten in het donker?

foto ad smets_villa conti di varmo_il tramonto_itabizz_1

Villa Conti di Varmo – Mortegliano

Musica in Villa is een project om de bewoners in de regio dichter bij cultuur te brengen door laagdrempelige concerten te organiseren in de tuinen van historische panden (palazzi, villa’s of castelli).

Villa Conti di Varmo (Mortegliano – Udine) vormde het decor van een klarinetconcert en is gebouwd in de 17e eeuw voor de grafelijke familie Varmo.

De voorgevel wordt gesierd door een boogvormig venster met zuiltjesbalustrade met daarboven het wapenschild van de Graven van Varmo. Het pand wat nu nog bestaat is het laatst overgebleven deel van een enorm landgoed van 87.000 vierkante meter. In 1988 is het aangekocht door de gemeente (Mortegliano) en doet het nu dienst als cultureel centrum en bibliotheek. Helaas is door de eeuwen heen en zelfs door de meest recente renovatie veel van het oorspronkelijke karakter verloren gegaan. Met name de achterkant van dit eeuwenoude pand ziet er door het nieuwe stucwerk té nieuw uit. Maar goed, het is een blijft een historisch pand verbonden met de geschiedenis van deze stad.

Zoals gebruikelijk wordt de avond officieel geopend door Gabriella Cecotti van de organisatie van Musica in Villa en de wethouder van cultuur Michela Paulitti (tevens viceburgemeester).

foto ad smets_villa conti di varmo_il tramonto_itabizz_3Ensemble ClariCoro
Het was voor het eerst van ons leven dat we een klarinetconcert bijwoonden. Heel verrassend en leerzaam, want maestro Lino Urdan legde het publiek uit dat er maar liefst 13 soorten klarinetten bestaan waarvan er in  dit 15-koppige orkest 5 typen zijn vertegenwoordigd: klein, sopraan, alt, bas en contrabas. Men liet deze 5 typen om de beurt een toonladder spelen, zodat we duidelijk het verschil konden horen. Deze avond speelde ClariCoro stukken van hedendaagse componisten als Harry Stalpers, Rob Wiffin en Gordon Lewin maar ook Bartok, Vivaldi en Mozart (Le Nozze di Figaro). Waar wij gewend zijn aan grotere orkesten of ensembles waarin meerder soorten instrumenten zijn vertegenwoordigd, viel het ons op dat 15 klarinettisten geen groot volume voortbrengen. Nogmaals, dit lag niet aan de inzet van de muzikanten, maar aan onze onwetendheid.

nozze di figaro il tramontoWij waren achteraf blij dat het orkest geen elektronische instrumenten bevatte of een geluidsinstallatie nodig had, want de stroomvoorziening van Villa Conti di Varmo was niet toereikend voor de aanwezige lichtinstallatie. Een aantal keren viel de verlichting uit en zaten orkest en publiek in het donker. Misschien was het opzet om ons te laten concentreren op de muziek.

Op de terugweg – ondanks het tijdstip van 23.30 uur – zijn we even gestopt bij een bar om een kop koffie te drinken en ja hoor ……… komen we 30 km van huis weer bekenden tegen. We voelen ons hier in Italië altijd nog een beetje ‘in den vreemden’ maar we moeten oppassen, want overal lopen we het risico in de gaten te worden gehouden……

Onderstaande fotoreportage geeft je een indruk van deze avond:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *