Villa Bartolini herrijst uit de vergetelheid….

De 17e-eeuwse villa Bartolini is privébezit en niet voor publiek toegankelijk, behalve die éne keer. Die kans konden we natuurlijk niet voorbij laten gaan…

Italië is rijk aan kastelen, paleizen en landhuizen. Veel van deze historische gebouwen zijn (helaas) niet voor publiek toegankelijk omdat ze nog bewoond worden, in verval zijn geraakt of dat er geen geld beschikbaar is om ze open te stellen voor publiek.

Soms moet je geluk hebben dat een privébezit één keer per jaar toegankelijk is in het kader van een speciaal cultureel evenement, zoiets als nationale Monumentendag.

De Graven Cernazai en gravin Giuliana Canciani Florio
Dat gold ook voor Villa Bartolini in het gehucht Santa Marizza (onderdeel van de gemeente Varmo – provincie Udine in Friulië). Tijdens een open dag kregen we gelegenheid om deze Venetiaanse villa van binnen te bekijken. De 17e-eeuwse villa is door de Graven Cernazai gebouwd op overblijfselen van een klooster en later door gravin Giuliana Canciani Florio verkocht aan Elio Bartolini – een beroemde Italiaanse schrijver, scenarioschrijver en filmregisseur. De villa heet formeel Villa Bartolini maar wordt in de Friulaanse volksmond “il Palassat” (het paleis) genoemd.

Na de dood van de Elio Bartolini (1922 – 2006) is de villa in verval geraakt en in 2015 opgekocht door Massimo Tàmmaro, een ex-commandant van ‘le Frecce Tricolori’, het wereldberoemde stuntteam van de Italiaanse luchtmacht. Hij wil de 17e eeuwse villa in oude glorie herstellen.

Tijdens de open dag werden rondleidingen gehouden en vond gelijkertijd de officiële presentatie plaats van een boek, een nieuwe gids met 50 publieke historische tuinen en parken in de regio Friuli Venezia Giulia (klik hier voor meer info). Een Italiaanse vriendin – die werkt bij een onderdeel van de regio FVG (Friuli Venezia Giulia) waar alle monumenten, kerken, villa’s, kastelen en kunstschatten worden gecatalogiseerd – heeft hier aan meegewerkt. In het kader van netwerken is het goed om even je gezicht te laten zien, dus hebben we onze vriendin Emiliana een hart onder de riem gestoken en de wethouder van cultuur van Varmo hartelijk begroet. Ze waren verheugd dat we speciaal voor de boekpresentatie waren gekomen terwijl wij eigenlijk kwamen om de villa van binnen te kunnen zien. Na vijftien minuten zijn we stiekem weggeslopen om lekker rustig rond te kunnen kijken.

Villa Bartolini herrijst uit de vergetelheid….

kleine stukjes oude fresco’s blijven zichtbaar

Onder de bezielende leiding van de nieuwe eigenaar is na twee jaar enige vooruitgang geboekt (alhoewel er nog veel werk te verrichten is…..). Niettemin was het de moeite waard om rond te lopen. Tijdens de renovatiewerkzaamheden zijn er achter oud behang en stucwerk delen van 17e-eeuwse fresco’s gevonden. Helaas te weinig goede en grote stukken (en wellicht gebrek aan financiële middelen…) om ze te kunnen herstellen, echter als ‘bewijs’ heeft men nog een aantal kleine restjes van de fresco’s bloot gelegd. Het interieur mag dan niet meer authentiek zijn, de villa met de grote tuin en ligging is prachtig. Hopelijk wordt de tuin onder handen genomen en krijgen we in de komende jaren een nieuwe kans om Villa Bartolini in hernieuwde, oude glorie te aanschouwen.

Naschrift redactie: Over de eerder genoemde gravin Giuliana Canciani Florio willen we binnenkort op il Tramonto een uitgebreid artikel schrijven. Zij werd op zeer jonge leeftijd (28) weduwe toen haar echtgenoot graaf Francesco Filippo Florio als piloot om het leven kwam. Opmerkenswaardig dat zoveel jaren na haar dood haar villa in handen is gekomen van een (ex)piloot.

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *