Heeeeel veel Vespa’s in ons dorp

pertedelirioDe Vespa dankt haar naam aan directeur Enrico Piaggio die in 1946 het prototype bewonderde en uitriep: “Het zoemende geluid van de motor en de vleugelachtige bouw van de carrosserie doet me aan een wesp denken!” Sindsdien draagt dit voertuig de naam Vespa, Italiaans voor wesp. Inmiddels zijn er meer dan 25 miljoen Vespa’s geproduceerd.

pertedelirio_ad smets_3974Pertedelirio
Wereldwijd bestaan er ongelooflijk veel Vespa-liefhebbers en ook ons dorp Pertegada kent een Vespa-club: PerteDelirio (‘Uitzinnig Pertegada’). Als onderdeel van de zomerfeesten werd ook dit jaar een Vespa-toer gehouden met als vertrekpunt het dorpsplein van Pertegada. Liefhebbers en leden van Vespa-clubs uit de hele omgeving komen samen om met trots te praten over de eigen Vespa en vooral te kijken naar andermans collectorsitem.

Een kleurrijk gezelschap, met de gezamenlijke passie voor de Vespa. En dan komt er nog bij dat dit weekeinde in heel Italië de vakantie begonnen is. Iedereen is een vrolijke zo niet uitbundige stemming. De foto’s zeggen voldoende.

pertedelirio

We hebben er niet op gelet of de Vespa uit 1951 ook daadwerkelijk mee deed aan de tour. In ieder geval kreeg deze ‘antieke’ veel belangstelling.

vespa_4733_il tramonto

 

 

One comment

  • Marcel Jorissen

    Leuk verhaal. Ik heb 3 Vespa’s versleten. De eerste was uit 1955. Later nog twee. Ze hadden een motor van 150 cc. Je kon er lekker op scheuren en ook wheelies mee maken. (Toen kon dat nog).
    Alleen de wegligging was niet zo geweldig omdat het zwaartepunt achteraan lag.
    De scooters van tegenwoordig zijn gewoon een soort brommers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *