Tiramisù komt uit Friulië!!!

Na 25 jaar ruzie is het nu officieel: het beroemde Italiaanse toetje TIRAMISÙ KOMT UIT FRIULIË!!!

Alhoewel Tiramisù geen lange historie kent, strijden de regio’s FVG en Veneto al 25 jaar om de erkenning van dit populaire gerecht. Beiden beweerden dat Tiramisù de herkomst vindt in hún regio.

Op 29 juli 2017 heeft la Gazzetta Ufficale, de Italiaanse staatscourant, een decreet gepubliceerd van het Ministerie van Landbouw, dat het gerecht Tiramisù is toegevoegd aan de officiële lijst van traditionele Italiaanse streekgerechten *1) met als oorsprong de regio Friuli Venezia Giulia (FVG of kortweg Friulië).

Alhoewel de regio Veneto heeft aangekondigd het decreet te gaan aanvechten, is officieel de strijd beëindigd en komt Friuli als winnaar uit de bus.

Historie
Om precies te zijn: er zijn twee versies Tiramisù toegevoegd aan de officiële lijst. De versie van restaurant ‘Roma’ uit Tolmezzo (Carnia) is de meest bekende Tiramisu. In de jaren 50 stond daar Tiramisu (ook wel genoemd Tirimi Sù) op het menu gemaakt van mascarpone, lange vingers en koffie. In dezelfde periode stond bij Trattoria al Vetturino, (‘De Koetsier’ in Pieris vlakbij Gorizia) ‘Coppa Vetturino Tirimi Su’ op het menu met slagroom, citroen, lange vingers en Marsala.

Letterlijk betekent Tiramisù ‘trek-me-op’ vanwege de hoge energiewaarde (eieren en suiker) en de cafeïne in de koffie-variant. Er doen zelfs verhalen de ronde dat dit gerecht populair was bij dames van lichte zeden die boven restaurants een bordeel uitbaatten. Zo kwamen ze aan hernieuwde krachten om het oudste beroep ter wereld te kunnen uitoefenen.

Los van de vermeende historie, de officiële erkenning en de hardnekkige ontkenning daarvan en het feit dat wij als adoptie-Friulanen ook best een beetje trots zijn, blijft Tiramisù ook in huishouden Smets/Verweij een populair gerecht. Redelijk eenvoudig en je kunt het gerust een dag van te voren klaarmaken. Calorierijk, maar ja, dan de volgende iets dag iets meer beweging. Alhoewel…….. er van een schaal Tiramisù meestal iets overblijft voor de volgende dag… Nou ja, dan overmorgen een dubbele fietstocht.

Klik hier voor het recept van de traditionele Tiramisù aangevuld met amaretti (amandelkoekjes)

Klik hier voor de Nederlandse variant op Tiramisù met Saromapudding, banaan en een chocolade-toplaag

De versie met citroen en Marsala moet nog uitgeprobeerd worden. Wordt vervolgd op il Tramonto.

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

*1)  Bron: PAT – lista dei Prodotti Agroalimentari Tradizionali del territorio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *