Charmat-bubbel niet Frans, maar oorsponkelijk Italiaans

Methode Charmat is niet Frans, doch oorsponkelijk Italiaans. Los van de strijd wie de grootste wijnproducent van Europa is, strijden Italië en Frankrijk ook nog over de herkomst van het maken de favoriete bubbelwijnen.

Het is vaak lastig om het prijsverschil te verklaren tussen de duurdere ‘bubbels’ als Champagne en de Italiaanse Metodo Classico en de goedkopere bubbels zoals Vino Spumante en Charmat.

Champagne is de meest populaire mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode traditionnelle mag de naam ‘Champagne‘ dragen.

Buiten de Champagne-regio heet dezelfde vinificatie weliswaar eveneens méthode traditionnelle of zoals in Italië metodo classico, maar mogen de wijnen niet de naam Champagne dragen.

Italië: verschil tussen Metodo Classico en metodo Charmat
Laten we voor het gemak de metodo classico de Champagne-methode noemen en de andere de metodo Charmat. Bij de Champagne-methode vindt de tweede gisting van de wijn plaats op de fles, een arbeidsintensief proces. De flessen moeten regelmatig gedraaid worden, het bezinksel moet worden verwijderd en vervangen door nieuwe wijn. De werkzaamheden alleen al maken de wijnen qua arbeidsuren duurder, nog los van de smaak.

bij deze gelegenheid werden de gasten ontvangen met een Rivus-‘bubbeltje’ van Azienda Agricola Paolo Ferrin

De Metodo Charmat behelst een tweede gisting van de wijn die niet plaatsvindt op de fles maar in grote roestvrijstalen vaten. In deze tanks wordt suiker en gist toegevoegd. Tijdens deze tweede gisting ontstaat er koolzuurgas dat niet kan ontsnappen en oplost in de wijn. Vlak voor de afvulling op fles wordt een mengsel van rietsuiker en witte wijn toegevoegd. Door deze grootschalige methode kunnen op relatief goedkope wijze goede mousserende wijnen worden gemaakt.

In Italië wordt Prosecco zowel gemaakt op de Champagne-methode als op de Charmat-methode. De prijsverschillen zijn hiermee verklaard, of hiermee tevens de smaakverschillen inherent zijn aan de prijsverschillen, is aan de persoonlijke beoordeling van de wijndrinker…..

Zo, nu zelf een glaasje in de eigen tuin ! Cin cin !

Italiaanse frustratie
De formele versie luidt dat de metodo Charmat in 1910 is uitgevonden door de Fransman Eugène Charmat. De Italiaanse versie vertelt echter dat in 1895 de Italiaan Federico Martinotti deze methode heeft uitgevonden om op grote schaal, in metalen vaten, een betaalbare bubbelwijn te produceren. Echter heeft deze onfortuinlijke man vergeten zijn uitvinding te registreren c.q. het patent hiervoor aan te vragen. De Franse collega Charmat heeft het succes op zijn conto weten te schrijven. In Italië wordt de formele versie schoorvoetend gerespecteerd, maar wordt stiekem af en toe de dubbelnaam Martinotti-Charmat gebruikt, om er toch een Italiaans tintje aan te geven…..

Liters versus Euro’s
De frustratie aan de Italiaanse zijde zal er altijd blijven, maar ondertussen zijn ze trots dat qua liters (en niet qua Euro’s) de Prosecco de ooit onverslaanbare Champagne al enige jaren geleden heeft ingehaald.

Iedereen is blij: de Fransen omdat hun Champagne de duurste en meest bekende bubbelwijn is en de Italianen omdat Prosecco qua liters de populariteit van Champagne heeft overtroffen. Iedereen is dus happy!!!!

In praktijk…
In ‘onze’ regio (Friulië, noord Italië) maken alleen de echte grote wijnhuizen zelf hun bubbels volgens de Champagne-methode. Voor anderen is het zelfs onbetaalbaar om in house de Charmat metodo toe te passen. De meeste wijnboeren brengen hun ‘platte’ proceccowijn naar gespecialiseerde bedrijven die beschikken over de faciliteiten om in grote metalen vaten (autoclavi) van hun ‘druivensap’ bubbelwijn te maken. Zelfs het miljoenen-flessen-concern La Tunella is vorig jaar pas voor het eerst begonnen met het in-house te produceren van Prosecco.

‘le autoclavi’ bij wijnhuis La Tunella, de afdeling waar platte wijn wordt omgezet in bubbelwijn

Smaken verschillen, prijzen verschillen. Wij van ‘il Tramonto’ willen ons ver houden van de discussie over de bubbelwijnen. Is Prosecco de goedkope Champagne of is Champagne de (veel)-te-dure-Prosecco. Iedereen bepaalt beter zelf wat ‘ie uitgeeft voor een fles en wanneer deze fles gedronken wordt. Maar wees eens eerlijk, wie proeft tijdens de Oud&Nieuw-viering om klokslag middernacht bij 5 graden onder nul het verschil tussen de dure Champagne en een andere goedkope doch smaakvolle bubbelwijn…. ??

Het enige advies wat wij de wijndrinker willen meegeven is ‘Let op de prijs / kwaliteitverhouding en realiseer je wanneer en met wie je jouw bubbelwijn drinkt’.

PS-1: In 2016 won de Prosecco van wijnhuis Umberto Baccichetto de ‘il Tramonto Gondola Golden Award’ klik hier om de fotoreportage te bekijken.

PS-2 : Ben je benieuwd welke bubbelwijnen wij voor il Tramonto geproefd hebben en met een wijnwaardering/beoordeling op onze website hebben gezet? Klik dan hier en klik bovenaan de tweede kolom om te sorteren op wijnsoort. Dan zie je alle ‘sparkling-mousserend-spumante’ met de toegekende punten.

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *