Opmars van de Prosecco

prosecco_ad smets_6449Wij zijn al meer dan 25 jaar liefhebbers van PROSECCO. De populariteit van deze Italiaanse bubbelwijn blijft maar toenemen. In Nederland en zeker internationaal is de opmars van prosecco ongeëvenaard.

De afgelopen tien jaar nam de consumptie van mousserende wijnen wereldwijd met ruim 30 procent toe. Er worden vooral ándere bubbels gedronken, met als absolute koploper de prosecco.

De opkomst van prosecco is al zo’n vijftien jaar gaande. In kringen van sterrenrestaurants en vinologen werd in eerste instantie het succes van deze vriendelijke bubbel afgedaan als trendy, een tijdelijke bevlieging. Prosecco werd vaak afgeschilderd als “een vriendelijke, goedkope, karakterloze en kwaliteitsloze bubbel”.

Consument weet wel beter
De consument trekt zich hier al jaren niets van aan. In 2013 overtrof voor het eerst in de FotoWebsiteBaccichettoProseccogeschiedenis de consumptie van prosecco die van champagne. In 2014 jaar werden wereldwijd 307 miljoen flessen prosecco verkocht, drie miljoen meer dan het aantal verhandelde flessen champagne. In de VS steeg de verkoop van de Italiaanse wijn in 2014 zelfs met 32 procent. Engeland gaf in datzelfde jaar voor het eerst meer geld uit aan prosecco dan aan champagne. In liters had de Italiaanse bubbel de Franse al eerder ingehaald, maar door de veel hogere literprijs van champagne bleef de ‘cash’ toen nog achter.

Prosecco is een DOC
20150827_Prosecco gebieden il TramontoDe productie van prosecco vindt plaats in de twee noordelijke Italiaanse regio’s Veneto en Friuli. Op bijgaande kaart staan de verschillende DOC en DOCG gebieden aangegeven. Wij leven in Friuli en daar worden voortreffelijke prosecco’s gemaakt. In het zogenaamde centrum van de prosecco (de donkergekleurde DOCG gebieden) zouden volgens kenners de allerbeste Prosecco’s gemaakt worden. Wellicht hangt dat samen met de torenhoge prijzen die ze daar vragen. Is duurder ook altijd beter? Qua prijs-kwaliteit verhouding gaat onze voorkeur uit naar de bubbels uit Friuli.

En laten we eerlijk zijn. Een fles champagne van 30 tot 50 euro schenk je met hele speciale gelegenheden. Een fles prosecco van 6 tot 12 euro wordt gemakkelijker opengetrokken als ‘bruisend’ begin van een etentje of feest. Met een glas sprankelende prosecco op een zonnig terras kan je dag niet meer stuk.

Salute, proost!

 

iltramonto_itabizz_foto ad smets_baccichetto_prosecco

PS: Onze favoriete prosecco? Umberto Baccichetto (Precenicco – UD)
Heb je belangstelling voor deze wijn, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

 

 

 

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *