San Lorenzo, proosten op de vallende sterren!

In de nacht van San Lorenzo – 10 augustus – wordt in Italië getoost op elke vallende ster die aan de hemel te zien is. Deze bijzondere nacht wordt daarom ook wel ‘Nacht van de Vallende Sterren’ genoemd. Op veel plaatsen in Italië wordt dit naamfeest gevierd samen het wijnfeest ‘Calici di Stelle‘, vrijvertaald ‘de wijnglazen onder de sterren’.

Het team van wijnhuis ‘Umberto Baccichetto’ winnaar in 2016 van de ‘il Tramonto Gondola d’Oro’ voor hun excellente PROSECCO

De heilige martelaar Laurentius van Rome leefde daar in de derde eeuw tijdens de christenvervolgingen. Hij oefende in Rome het ambt van diaken uit tot 10 augustus 258.

Beschermheilige en patroon
Sint-Laurentius is o.a  de patroon van de stad en het bisdom Rotterdam. Er zijn in meerdere landen kerken aan hem gewijd (o.a. in Maasniel-Roermond, de geboorteplaats van Ad). Als diaken belast met de zorg voor de – heilige – boeken, wordt Laurentius vereerd als patroon van de bibliothecarissen. Hij is ook de beschermheilige van koks, banketbakkers, kolenbranders en brandweerlieden. De naamdag van Sint Laurentius wordt gevierd op 10 augustus.

Elk jaar rond 10 tot 13 augustus zijn er bij helder veel vallende sterren te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel zijn te aanschouwen. Met een echte ster heeft een vallende ster niets te maken, maar dat even ter zijde…..

Sjaak met Sandra van Battista II, een wijnboer uit ons eigen dorp.

In heel Italië toveren verschillende steden en dorpen op 10 augustus hun pleinen om tot sterrenwachten, waar je onder de hopelijk heldere sterrenhemel genoeg vallende sterren ziet om de hele nacht door te proosten. Er zijn ook (wijn) proeverijen, dansvoorstellingen en muziek. Een historische Italiaanse traditie.

Het wijnfeest ‘Calici di Stelle’ is een mooie samenvoeging van het naamfeest van San Lorenzo, de heilige Laurentius, en de Perseïden-meteorenzwerm, waar de aarde elke zomer doorheen trekt. Van eind juli tot 20 augustus zijn er dan extra veel (vallende) sterren te zien.

Ook in onze gemeente Latisana, wordt ieder jaar het evenement ‘Calici di Stelle’ gehouden. Dit keer – uit commerciële overwegingen – op vrijdag 11 augustus, al komt het deze keer goed uit aangezien we door veel gevallen bomen door een enorm noodweer met tornado’s de wegen nog niet vrij hebben voor het verkeer. Klik hier voor onze fotoreportage van vorig jaar.

Uiteraard volgt binnenkort de fotoreportage van ‘De Nacht van de Vallende Sterren 2017’

Het team van Guido Lorenzonetto, ook een wijnboer uit Pertegada. Zij hebben dit jaar voor het eerst een fantastische olijfolie van onze eigen bodem. In het midden onze burgemeester.

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *