Tof zonder Vov, een licht zomers toetje

Crema al yoghurt & Vov – Yoghurtdessert met advocaat. Een eenvoudig zomers en licht toetje. Weinig ingrediënten en binnen 5 minuten gemaakt. Een eigen variant met advocaat en yoghurt in plaats van mascarpone.

Bij zulke hoge zomerse temperaturen is het niet raadzaam om gerechten te maken met rauwe eieren. Dus even voor de veiligheid geen tiramisù of zabaione (zabaglione). Een puike en bovendien lekkere vervanger voor rauwe eieren is eierlikeur. Om dit ‘Italiaanse’ dolce frisser van smaak te krijgen heb ik de mascarpone – die in Italië veelal in dit soort toetjes gebruikt wordt – vervangen door dikke yoghurt en slagroom. Door mijn eigen twist werd de ‘Tof zonder Vov’ ondanks de slagroom minder machtig dan met mascarpone.

Tof zonder Vov?

Ik moet heel eerlijk zijn dat ik voor dit recept de advocaat uit Nederland heb meegenomen. In Italië kent men advocaat onder de naam Vov, een eierlikeur die veel dunner is. Advocaat eet je feitelijk met een lepeltje. De Italiaanse versie drink je na de maaltijd, vergelijkbaar met limoncello.

Uiteraard kun je voor dit recept ook Vov gebruiken.

Ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 200 ml dikke yoghurt (bij voorkeur Griekse yoghurt met ‘slechts’ 10% vet)
  • 3 eetlepels suiker
  • 10 eetlepels advocaat
  • 6 stevige droge biscuitjes/koekjes

Stap voor stap

Klop de slagroom met de suiker stijf, voeg de yoghurt en de helft van de advocaat toe en meng alles tot een smeuïge massa en verdeel dit over 6 glazen of schaaltjes. Laat de smaken minimaal in uurtje in de koelkast intrekken als je de kracht kunt opbrengen om te wachten!  Verdeel de rest van de advocaat over de glazen en verkruimel boven ieder glas een koekje bovenop de advocaat.

BUON APPETITO

PS:  uiteraard kun je in plaats van de slagroom en yoghurt 350 gram mascarpone gebruiken.

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 © www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij– foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *