Recept: Citroen-Tiramisù – Tiramisù al limone

Formeel dus geen Tiramisù, maar ik vind dat een variant ook deze naam mag dragen, maar dan onder de benaming Tiramisù al limone.

INGREDIËNTEN – I INGREDIENTI

 • een pak lange vingers (+/- 250 gram) – 250 gr di savoiardi
 • 250 gram mascarpone – 250 gr di mascarpone
 • 150 gram suiker – 150 gr di zucchero
 • 2 citroenen – 2 limoni
 • 3 eieren – 3 uova
 • 100 ml Limoncello – 100 ml di Limoncello
 • 50 ml water – acqua
 • snufje zout – un pizzico di sale

STAP VOOR STAP – PASSO PER PASSO

Rasp de citroenen en pers ze uit.

Verwarm in een steelpan de Limoncello, de geperste citroensap, 50 ml water en 50 gram suiker totdat de suiker is opgelost (dus niet koken, alleen een beetje opwarmen). Laat deze Limoncello-siroop afkoelen.

Splits de eieren. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Klop het eigeel met 50 gram suiker stevig op.

Houd ter decoratie een halve eetlepel van de citroenrasp achter en klop de rest met de mascarpone met 50 gram suiker samen met een eetlepel van de Limoncello-siroop tot een crèmige massa. Naar keuze kun je een eetlepel van deze mascarpone crème achterhouden ter decoratie.

Vermeng het stijfgeslagen eigeel door het mascarpone-mengsel, vervolgens spatel je er heel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten doorheen.

Nu wordt het tijd om de citroen-tiramisù af te maken. Maak zelf de keuze: alles in een grote rechthoekige schaal, in dessertschaaltjes of in glazen.

Dompel de lange vingers enkele seconden onder in de Limoncello-siroop en verdeel ze over de bodem als eerste laag.

Als tweede laag de helft van het mascarpone-mengsel. Als derde laag opnieuw de ondergedompelde lange vingers. Als laatste laag de rest van het mascarpone mengsel.

Eventueel decoreren met het achtergehouden mascarpone mengsel en de citroenrasp. Minimaal twee uren laten intrekken in de koelkast. Voor het opdienen ongeveer een half uurtje uit de koelkast halen. Lekker in combi met een mini-glaasje Limoncello?! Mmmmmm!

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

3 comments

 • Ina Veldhuis

  Lijkt me een heerlijk recept. Maar de hoeveelheid suiker klopt niet. Er staat 100 g. maar in het recept wordt er 3x 50 g. gebruikt ( in de limoncello-siroop, in het eigeelmengsel, en in de mascarpone). Wat moet ik aanpassen zodat het recept een succes wordt?

  • admin

   Hoi Ina, je hebt gelijk. Er was een klein foutje geslopen, het moet 150 suiker in totaliteit zijn. Lijkt veel, maar door gebruik van vers citroensap wordt het anders te zurig. Veel succes met het klaarmaken en proeven!! Buon appetito!

 • Sandra Kemna

  Lekker fris! Die ga ik een keer maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.