Recept: Gevulde paprika’s – Peperoni ripieni

Recept: GEVULDE PAPRIKA’S  (PEPERONI RIPIENI)
Volop seizoensgroenten in dit zomerse recept wat bij tropische temperaturen buiten is klaargemaakt.

Oh, Nederland, België, Duitsland, wat heet…. heel Europa verzucht onder het toch wel zeer warme weer! Koken bij die warmte?! “Gut, doe het mij niet aan, we halen wel een patatje of een afhaalpizza!” De geluiden die wij om ons heen horen!

Is het zó erg?

De warme golf duurt inderdaad al erg lang. Ook deze week nog uitschieters tot 35 graden en in Duitsland zelfs tot 41, het is begrijpelijk dat in vele huizen de temperatuur in de keuken flink is opgelopen. Ook in de onze heerst nu een tropische temperatuur, dus zoeken wij het op in de tuin. Niet de verkoeling, want die is daar ook niet te vinden. Wel wat vrije bewegingsruimte en mogelijkerwijs een zuchtje wind, wat maakt dat het koken – zo mogelijk – enigszins draaglijk wordt. Ware het niet dat vóór de BBQ staan niet direct soelaas biedt om verkoeling te vinden.

Wat beter werkt is een gaspit buiten in de tuin om daar bijvoorbeeld een gezond eenpansgerecht te fabriceren. Natuurlijk heb je met deze warmte geen zin in iets zwaars, winters of iets machtigs, dus is het zoeken naar een passend luchtig en zomers alternatief.

(H)eerlijk gevulde paprika’s:

een keuze die we voor de lezer van il Tramonto gemaakt hebben vanuit de gedachte dat het smakelijk moet zijn, licht verteerbaar, gezond, Italiaans en natuurlijk passend bij een lekker wijntje uit Friulië of – deze keer ook passend – met een lekker vers getapt biertje.

Overigens met groente van het seizoen! Bovendien ziet het er ook nog eens vrolijk en uitnodigend uit om klaar te maken en om te verorberen. Zeg eens zelf, is het geen plaatje?!

Ingrediënten:

 • 3 paprika’s (bijv. rood, groen en geel)
 • 1 courgette
 • 1 ui
 • 1 wortel
 • 2 rijpe tomaten
 • 3 flinke tenen knoflook
 • 250 gram gehakt (Italiaans salsicciagehakt)
 • verse kruiden uit de tuin (bieslook, tijm, rozemarijn)
 • tomatenpuree (dubbel geconcentreerd)
 • bouillonpoeder
 • olijfolie extra vergine

Stap voor stap:

Met uitzondering van de paprika’s snij je de groente – samen met het gezin onder het genot van een Prosecco – in kleine stukjes (zie foto). De paprika’s snij je doormidden zodat je 2 gelijke helften krijgt en je haalt de zaden eruit. Laat je door de warmte niet gek maken zoals ik, want ik begon ook de gele paprika in kleine stukjes te snijden. Fout, niet doen! Daarom hadden wij geen gelijk aantal halve paprika’s voor ons beiden. Niettemin zagen de kleine stukjes paprika in de prut er wel fleurig uit.

Maak wat extra wortels schoon en knabbel die gezellig op tijdens de voorbereidingen!

Neem een wokpan en plaats die op je gaspit in de buitenkeuken. Als de pan heet is doe dan het gehakt erin. Zorg dat het vlees goed kan aanbraden (en niet gaat koken) en toch niet zwart wordt. Pers dan de knoflook uit boven de pan en verdeel het al roerend door het gehakt. Zorg dat de knoflook kan mee braden. Gooi de stukjes wortel er nu bij want die hebben even nodig om te garen. Na 3 minuten flink meebraden, mag je de stukjes ui erbij doen. Goed roeren en zorg dat de ui glazig wordt. Onze vlam van het gaspit is heel krachtig, daarom zetten wij de pit nu iets lager. Let dus op dat je de goede vlam onder de wok houdt, niet te groot en niet te klein.

Al roerend doe je de stukjes courgette (en wij dus ook stukjes gele paprika) erbij. Als alles doorgeroerd is kunnen de stukjes tomaat erbij. Na 1 minuut doorroeren kun je de kruiden erbij snipperen. Het moment van proeven is dan ook aangebroken. Want al proevend ga je de prut als een waardige chef-kok afmaken. Niet te veel kruiden en zeker niet te weinig. Hoeveel bouillonpoeder doe je erbij? Wat jezelf prefereert. En dan neem je de dubbel geconcentreerde tomatenpuree en al proevend bepaal jezelf hoeveel erbij moet. Koken is PROEVEN en niet alles gewoon erin kwakken!

Bij gebruik van de tomatenpuree kan het gebeuren dat de prut teveel indikt. Doe er dan een beetje water bij (bier mag ook) en let op dat het niet te waterig wordt. De groente/gehaktvulling moet namelijk niet te droog en niet te nat zijn, omdat je hiermee de halve paprika’s gaat vullen.

Is de gehaktvulling op smaak en nu klaar? Gas uitzetten en doe er dan een flinke scheut olijfolie in en roer het geheel door. Tijd om de paprika’s te vullen. Kijk naar de foto: niet te vol doen, dan kan het bij het pruttelen in de oven overlopen.

Hoelang nu in de oven (de oven die in de keuken staat, niet die waarin je jezelf bevindt)!

Oven voorverwarmen op 180 graden. Je schuift het plateau op de onderste stand in de oven en laat de oven op 180 graden staan. Laat nu in 20 minuten garen. Kijk tussendoor dat alles goed gaat. Niet te zwart en gaart het voldoende? Koken is ook voortdurend controleren!

Als je niet al een Prosecco bij de voorbereidingen en een rosétje tijdens het kokkerellen hebt gedronken, wordt het nu toch echt tijd om iets lekkers te pakken. Maak er een feestje van. Laat een ander de tafel dekken en neem nu even een moment voor jezelf, tussendoor wel wakend op het geheel.

En dan ruik je het, de paprika’s zijn lekker gaar en de Italiaanse geuren komen je tegemoet. Tijd om te eten. SMAKELIJK!

BUON APPETITO!

Tip: Aangezien wij geen grote eters zijn, houden wij het bij 2 halve paprika’s voor gezien. Bovendien nemen wij dit gerecht als onderdeel van kookwijze Michel Montignac. (Kort uitgelegd voor nu: scheiding van vetten en koolhydraten. In de jaren 90 waren wij 12 kilo afgevallen door deze kookwijze.)

Echter voor grotere gezinnen en hongerige buiken is het aan te raden om couscous of een timbaaltje rijst erbij te eten, of wat heel erg lekker is: smeuïge aardappelpuree! Mmmmm.

Tip: Je merkt dus dat wij nauwelijks kruiden of specerijen uit een potje gebruiken. Zelfs peper doen wij er niet in. Op het moment dat je echte Italiaanse salsiccia-gehakt gebruikt, dan zitten daar al voldoende specerijen in en kun je het gerecht verder zo puur en natuurlijk houden, zoals wij je het hebben voorgedaan.

Tip: Wil je er een extra Italiaans tintje aan geven, serveer het dan met geraspte Parmezaanse kaas

Tip: Wij drinken er een gekoelde jonge rode wijn bij, te weten Malbech van Umberto Baccichetto uit Precenicco. Hoewel een vers getapt biertje zeker niet te versmaden zal zijn. Hou je niet van alcohol, dan mag je ook water nemen, al denken wij dat de meeste van onze ‘volgelingen’ een glaasje Italiaans ‘druivensap’ niet zullen afslaan, ha ha!

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 © www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets– foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *