Recept: kalkoen met courgette en paprika

KALKOEN SOUS-VIDE MET GEGRILDE COURGETTE EN GEKARAMELISEERDE PAPRIKA –
Vertrouwde ingrediënten, verrassend recept: kalkoen, paprika, courgette, verse kruiden en …… zonder extra zout toe te voegen. Lekker wijntje erbij, wie doet ons wat…?

Okay, de Friulaanse keuken is nog niet bekend in Nederland en België maar dat gaat met onze inspanningen via il Tramonto absoluut veranderen. Steeds meer mensen vinden al onze wijnen, mede dankzij onze partners van FriulVin (wijnimporteur gespecialiseerd in onze wijnen uit Friulië) en gelukkig ook steeds meer liefhebbers van het authentieke en pure Italië lezen onze recepten. Inmiddels meer dan tweehonderdduizend mensen hebben onze recepten zelfs gelezen, een applaus voor mensen die van lekker eten houden.

Wat schaft de pot deze keer?
We houden het op Italiaans, dat wel, echter zoals hier in Italië slow cooking z’n opgang maakt, bereiden wij een origineel Friulaans recept met gebruikmaking van sous vide en slow cooking! Ja, echt waar! Kalkoen gecombineerd met peperoni en zucchina (paprika’s en courgette).

Kalkoen (tacchino) sous-vide
We wrijven een mooi stuk kalkoen in met verse (Italiaanse) kruiden. Zo ook wilde bieslook, tijm, peterselie en laurier uit eigen tuin! Natuurlijk gebruiken we een flinke teen knoflook! Daarna bestrijken we één zijde met senape (mosterd) en strooien er nog een beetje bouillonpoeder overheen. We stoppen het stuk in een vacumeerzak en sealen de zak. We warmen een flinke pan met water tot 75 graden. De zak gaat er dan in en mag 1 uur lekker langzaam garen, dat wordt sous-vide genoemd. Na 1 uur doen we de deksel op de pan laten het stuk nog 30 minuten nagaren (op 80 graden). We halen de zak uit de pan, gieten het water af en laten het stuk vlees dan nog een kleine 30 minuten rusten in de gesloten vacumeerzak in de pan zonder water en natuurlijk van het gas gehaald!

Groente, courgette
We gaan nu eerst de groenten klaarmaken en starten met de courgetteschijfjes. Inmiddels hebben we de grillpan flink heet laten worden en zonder olie te gebruiken gaan de schijfjes in de grillpan. We strijken de bovenliggende zijde licht in met lijfolie. Als de eerste bruine ribbeltjes zichtbaar zijn, draaien we de schijfjes om en laten de met olijfolie ingesmeerde zijde één minuut op het vuur staan en draaien dan het gas uit. Na nog één minuut halen we de schijfjes uit de grillpan. Let wel, onze pan is echt van een superkwaliteit (bij de Hanos gekocht) en wordt vreselijk heet. Kijk dus eerst of je de ribbeltjes op de schijfjes mooi van kleur vindt, anders moet je ze iets langer op het vuur laten staan.

Als we straks de schijfjes draperen op het bord doen we er alleen nog een beetje goede olijfolie op. Wij gebruiken die van Guido Lorenzonetto, een wijnboer uit ons eigen dorp die volgens ons op dit moment een van de beste olijfolie produceert. Via FriulVin is die zeker te bestellen.

Groente, paprika
Een gele en een rode paprika in kleine blokjes gesneden en we bakken die op hoge temperatuur aan in een beetje olijfolie. Natuurlijk flink omroeren. Als je ziet dat ze een beetje beginnen te garen doe je er een scheutje gembersiroop bij. Laat weer een minuutje garen met het gas nog even hoog. Doe er dan een beetje schenkhoning bij, blijf goed draaien dat alle zijden van de paprikablokjes in het zoet hebben gelegen. Draai het gas dan na een minuut laag. Laat een minuutje of wat nagaren onder flink doorroeren en proef vooral. De blokjes mogen niet te gaar zijn en het mooiste is het als ze een lichte bite behouden.

Opdienen
Snij van de kalkoen dunne plakken en verdeel die over de borden. Bestrijk een van de plakken met ‘n beetje olio di oliva di peperoncini (wij hebben die zelf gemaakt).  Garneer het bord met de peperoni (paprika) en de plakjes zucchina (courgette). Giet over de courgette nog een scheutje olijfolie en klaar is je vrolijke bordje.

Wij dronken er een Pignolo van Magnolia bij. Te verkrijgen via FriulVin, specialist in onze Friulaanse wijnen waarover wij schrijven.

Bordje gezond? Jazeker, een lichte en bijzonder smakelijke maaltijd. Wij namen een lekker soepje vooraf, te weten een eigen gemaakte groentesoep. Toe? Een lekkere Manuel espresso met een scheutje Sambucca en natuurlijk met eigengemaakte bonbons.

Wie dit recept zelf een keer wil uitproberen, onderstaand de ingrediënten:

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 400 gram kalkoen (het stuk ter bereiding was 750 gram)
 • gele paprika
 • rode paprika
 • kleine courgette
 • een flinke teen knoflook
 • bouillonpoeder
 • mosterd
 • olijfolie
 • peperoncini olie (wij hebben eigengemaakte)
 • (schenk)honing
 • gembersiroop

We hebben geen extra zout gebruikt! Gaaf hè!

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *