Recept: Gestoomde visrolletjes

INVOLTINI DI PESCE BIANCO RIPIENI DI SALMONE – ROLLETJES VAN WITTE VIS GEVULD MET ZALM – Het lijkt ingewikkelder dan het is. Je kunt het gerust uren van te voren voorbereiden. Licht verteerbaar en ziet er ook nog chique uit. Steel de show met dit simpele culinaire hoogstandje. Een idee voor de kerst?

Ingrediënten:

– 300 tot 400 gram witte vis  (300/400 gr di pesce bianco)
– 100 gram verse zalm (100 gr di salmone fresco)
– 100 gram paksoi (alleen het groene gedeelte) of spinazie (100 gr di coste o spinaci)
– 100 ml witte wijn (100 ml di vino bianco)
– halve citroen (mezzo di limone)
– 1/2 blokje visbouillon  (1/2 dado di brodo di pesce)
– peper & zout  (pepe & sale)

Benodigdheden:

-metalen stoommandje
-cocktailprikkers

Ik heb er voor gekozen om de visrolletjes te stomen, De smaken blijven zo goed behouden en de vis blijft zacht. Uiteraard kun je ze ook bakken of grillen. Pas dan wel op want de vis wordt dan iets droger. Bovendien is de kans groter dat de rolletjes uit elkaar vallen.

Neem witte vis naar eigen keuze en smaak, bijvoorbeeld tong, schol of pangasius. Kabeljauw is te grof van structuur om er dunne filets van te maken, laat staan om op te rollen. Vraag aan de visboer om de vis in 4 flinterdunne plakken te snijden.

Stap voor stap

Omdat de bladeren van de paksoi relatief dik zijn, heb ik ze even geblancheerd. Ook handig omdat ze dan makkelijker op te rollen zijn.

Bestrooi de visfilets met peper en zout. Verdeel de groente over de vis. Snij de zalm in 4 stukjes en leg een stukje zalm op ieder stuk visfilet. Knijp de citroen leeg boven de visfilets. Rol de visfilets op en zet ze vast met één of meerdere cocktailprikkers.

Neem een grote, vooral brede pan zodat het stoommandje er plat in kan, dan passen alle rolletjes er op. Breng in deze pan 200 ml water, de witte wijn en het halve bouillonblokje aan de kook. Leg de visrolletjes voorzichtig in het stoommandje en zet in de pan. Doe een deksel erop en laat op vrij hoog vuur gedurende 12 minuten stomen.

Wij aten de visfilets met gegratineerde aardappelen en gegratineerde prei.
De prei heb ik eerst op de Hasselback-methode ingesneden, gestoomd en vervolgens in de oven gegrild met een klontje boter en paneermeel.

Tip: hou je van witte vis en/of de zalm restjes over, kook deze dan in de bouillon die overblijft na het stomen. Een basis voor een eenvoudige vissoep.

Wijntip: Wij dronken er ‘Bratje 2015’ van wijnhuis Komjanc (Collio) bij. Een wijn met een verhaal: Bratje is Sloveens voor ‘broers’. De vier broers van de familie Komjanc – met Sloveense wortels – mochten hun eigen druif uitkiezen. Het werd een cuvée van vier broers met vier verschillende druiven: Riesling, Pinot bianco, Chardonnay & Bianco.

BUON APPETITO !!!!!

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 © www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.