Osteria Friûl

We hebben weer een pareltje ontdekt. Osteria Friûl is een gloednieuw restaurant, met traditionele regionale (Friulaanse) gerechten die met een moderne twist worden bereid en prachtig worden opgediend. De foto’s spreken voor zich.

Fabiola Tilatti, Chiara Zamarian, Sjaak Verweij, Ad Smets

We wilden twee vriendinnen – als dank voor hun hulp bij het jaarlijkse Gondola d’Oro event – trakteren op een lekker dinertje. We kozen voor de nieuwe Osteria Friûl in het nabijgelegen plaatsje Casarsa della Delizia. Benieuwd naar onze beleving, wees voorbereid op appetijtopwekkende plaatjes!

Crespelle gevuld met carciofi

Wij kennen Diana en Andrea al vele jaren door de dinertjes die zij bij wijnboer Paolo Ferrin in Camino al Tagliamento verzorgden. Vooral die van het jaarlijkse evenement ‘aan tafel met de wijnboer’! Dit is een evenement dat door de wijnproducenten in onze regio wordt georganiseerd om wijnliefhebbers in de gelegenheid te stellen om hun wijnen in combinatie met gerechten te proeven, te beleven. Dit echtpaar heeft al heel wat jaren restaurantervaring. Tot voor kort hadden ze een restaurant in het prachtige stadje San Vito al Tagliamento wat je zeker moet gaan bezoeken, alleen al omdat je daar een prachtig klein concertzaaltje kunt bezoeken met de originele klapstoeltjes van ‘la Fenice’, hét operatheater in het nabijgelegen Venetië. Een juweeltje dat je echt gezien moet hebben als je in onze regio Friulië op vakantie bent. Het echtpaar heeft nu een nieuw restaurant geopend in Casarsa. Wij waren daar in de eerste week na hun opening. Spannend voor hen en voor ons!

Pasta al Prosciutto crudo (di San Daniele)

De keuze voor een restaurant was voor ons niet makkelijk, want de twee dames die wij hadden uitgenodigd zijn van het type ‘kritisch’ en nogal ras van de tong. Niet voor niets hebben wij de ene dame benoemd tot directeur van het jaarlijkse Gondola d’Oro event en de andere tot moderator. Sjaak en ik willen ons juist laten omringen door mensen met bovenmatige competenties om een event dat we organiseren tot een waar succes te maken, vandaar onze keuze voor Chiara en Fabiola. Maar valt onze keuze op Osteria Friûl ook bij hen in de smaak?

Polenta stukjes met frico, een typisch Friulaans gerecht: stevig , vullend!

Laat ik je niet al te lang in spanning zitten: het was een succes en tevredenheid mocht ook deze keer zegevieren. De dag tevoren hadden we al gebeld en gezegd dat ze ons een goede tafel moesten geven zodat we voldoende ruimte hadden om tevens te kunnen vergaderen want wij zijn niet voor niets Nederlanders: tijdens het diner zouden we het evenement 2021 gaan evalueren en tevens de eerste piketpaaltjes gaan slaan voor het komende evenement in 2022. Tevens hadden we aangegeven dat onze dames alles mochten bestellen wat ze wilden, in de hoop dat het dan wel kon worden bereid door chef-kok Andrea.

Prosciutto di tacchinella e lonza affumicata (entrambi fatti in casa da Andrea). La polenta con il formaggio salato della latteria biologica di Turrida). Zo luidt deze antipasto van het huis in het Italiaans. Lekker? Nee, meer dan dat, het was ZALIG!

Andrea is een ‘ouwe’ rot in het vak dus wist heel goed om zijn nieuwe specialiteiten aan de ‘vrouw’ te brengen. Wat wij, Sjaak en ik, heel fijn vonden was dat ook Chiara en Fabiola de gerechten wilden delen zodat we zoveel mogelijk soorten gerechten konden proeven. Er werd dus heel wat ‘etenswaar’ over de tafel van bord naar bord geschoven. Maar goed ook dat het aan onze kant niet druk was, want met z’n vieren veroorzaakten we benevens het ‘etengooien’ heel wat gekakel. Heerlijk!

Fabiola Tilatti, Chiara Zamarian en Sjaak Verweij

De porties in deze osteria zijn niet groot, ergo een voordeel om meerdere gangen te kunnen bestellen zonder meteen ‘vol’ te zitten. Er is een ruime keuze aan regionale gerechten, die met een moderne twist worden bereid en dan nog eens prachtig worden opgediend. De huiswijn is lekker, helemaal top! En als de wijn de proef heeft doorstaan van de directeur van een wijngoed (Fabiola is de vrouw van wijnboer Paolo Ferrin), dan wil dat echt iets zeggen.

Drie soorten vlees op drie wijzen klaargemaakt. Verrukkelijk!

Allora, een lang verhaal kort makend: ga hier zeker een keer eten, het zal niet pijn doen in je portemonnee alleen moet je de ochtend erna niet schrikken van het effect van alle lekkers als je op de weegschaal gaat staan.

Osteria Friûl
Via Sisto Biasutti 51
Casarsa della Delizia

Andrea & Diana


NB: De term Friûl in de naam van ‘Osteria Friûl’ is Friuli in de regionale taal, het Friulaans. Onze autonome regio (soort Bundesland zoals Duitsland kent) heet voluit Friuli Venezia Giulia en wordt vaak afgekort als FVG.

Andrea & Diana van Osteria Friûl bieden kunstenaars de gelegenheid om bij hen te komen exposeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.