Latisana a volo d’uccello – Latisana in vogelvlucht

il tramonto latisana 15Pertegada di Latisana is de officiële naam van het dorpje dat wij nu als Nederlanders ‘onveilig’ maken. Het is een frazione (deel) van de gemeente Latisana. Reden om de hoofdzetel van onze gemeente eens kort in beeld te brengen.

Het is een relatief rustig plaatsje met een belangrijke markt op de woensdag. Veel mensen uit de regio komen dan naar Latisana om bij te praten. De ene helft van de bezoekers komt uit de regio Friuli Venezia Giulia (FVG) en de andere uit de Veneto. Want die 2 belangrijke regio’s met Triest en Venezia als hoofdsteden worden door de brug over de Tagliamento bij Latisana met elkaar verbonden.

Helemaal in het begin toen wij ons eerste huis in Pertegada kochten hebben we kort dit grote dorp, want meer is het niet, bezocht. We kwamen toen met de boot vanuit de badplaats Lignano aan. Wekelijks doen we onze boodschappen in Latisana, maar nu werd het tijd voor een toeristische wandeling en een hernieuwde kennismaking op een warme zonnige herfstdag, gewapend met een fototoestel.

Heerlijk om over de boulevard te wandelen en links de prachtige turkoois kleurige rivier te zien en rechts het stadje. Ons vallen dan de vele schoorstenen op. Sommige huizen hebben er wel 6 of 7. En haast iedere schoorsteen is een kunststuk, een plaatje om naar te kijken.

il tramonto latisana 13De winkelstraat met het stadhuis is een lust voor het oog. Vele gezellige winkeltjes waarbij ons het aantal leerzaken toch echt blijft opvallen. Mooie leren tassen, riemen en jassen. Verder heerlijk ruikende parfumzaken, afgewisseld met de geur van pizza’s en andere lekkere Italiaanse lekkernijen.

De Duomo in Veneziaanse stijl van de 17de en de 18de eeuw is een juweeltje. Zowel van buiten als van binnen. Op diverse plaatsen in Latisana staan prachtige herenhuizen en aan de rand van het centrum hebben we een huize tempel uit 1860 in neo-classistische stijl. Wij zelf vinden het kerkje uit de 18de eeuw, de chiesa ‘Beata Vergine delle Grazie’, aan de rand van Latisana bijzonder mooi. De toren zouden we zó in onze tuin hebben willen staan. Zo gracieus, verfijnd en elegant.

ferrin il tramonto salvatore benigno

Ad Smets – wethouder Angelo Valvason – burgemeester Salvatore Benigno – Fabiola Ferrin-Tilatti

Burgemeester van Latisana was in Pertegada gedurende een periode van 8 jaar onze ‘bijna’ buurvrouw. Echter na de maximale benoemingstermijn moest Micaele Sette de sleutel overdragen aan onze ‘redder’, Salvatore Benigno. Een charmante man van in de veertig die korte en mooie toespraken houdt. Helaas hebben we nog geen interview met hem gehad maar dat gaat zeker nog komen. Jammer is wel dat vanaf zijn aanstelling als burgemeester de (gemeentelijke) belastingen op vakantiehuizen en boten in 2 jaar tijd met bijna 300% zijn verhoogd, wat vooral de buitenlanders raakt. Natuurlijk zal het interview zich toespitsen op de vraag waarom men zo graag toeristen plaagt terwijl deze stad en regio het juist moet hebben van de vele buitenlandse bezoekers. Misschien dat hij nattigheid voelt en daarom nog niet om een onderhoud met ons heeft verzocht? We zullen het zeker te weten komen en erover schrijven.

Onderstaande fotoreportage geeft je een indruk wat een klein stadje als Latisana te bieden heeft: Latisana a volo d’uccello – Latisana in vogelvlucht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *