Chioggia ‘klein Venetië’ is een goed alternatief

Onlangs bezochten we Chioggia, met de bijnaam ‘little Venice / klein Venetië’. Het échte Venetië blijft natuurlijk kampioen, doch ook in het aantal (miljoenen) toeristen en de daarmee gepaard gaande prijzen. Gelegen aan een lagune, met bruggen en Venetiaanse huizen aan het water is Chioggia zeker een goed alternatief.

niet voor niets wordt Chioggia het ‘klein Venetië’ genoemd…

Chioggia ligt net als Venetië op een eiland in de Laguna Veneta dat slechts met een aantal wegen verbonden is aan het vaste land. Het is een echt vissersstadje, met 245 vissersboten de – qua tonnage visvangst – op één na grootste vissershaven van Italië.

Slow-toerisme

Ponte Vigo, de laatste brug vlak bij de monding van de laguna

Chioggia wordt niet voor niets ‘klein Venetië’ genoemd. Ook hier vind je prachtige bruggen – negen om precies te zijn – waarvan de Ponte Vigo de meest bekende en indrukwekkende brug is. Het oude stadje heeft verschillende pittoreske plekjes en een langzamer, alledaagser levenstempo dan het supertoeristische maar wonderschone Venetië. De dagelijkse vismarkt is zeer populair en een lust voor het oog voor visliefhebbers. En uiteraard kun je in de vele visrestaurants genieten van de vers gevangen vis.

zout, het ‘witte goud’

Het ‘witte goud’ is …… zout…

Chioggia is tevens bekend om het ‘witte goud’, nee, niet de asperges! Eeuwenlang bracht de zoutwinning rijkdom aan dit havenstadje. Ook nu nog zie je de witte bergen van zout in het havengebied.

Het historische en meest interessante deel van Chioggia ligt op een eiland in de lagune. Het is gescheiden van de zee door de zuidelijkste rand van de lagune, een strook land dat volgebouwd is met een moderne badplaats, Sottomarina. De plattegrond van Chioggia is eenvoudig: een brede centrale straat, de Corso del Popolo, loopt van noord naar zuid over de lengte van het eiland. Parallel hieraan, een blok aan de oostkant, ligt een pittoresk kanaal genaamd de Vena. De kleine zijstraatjes (calle) lopen keurig haaks af naar de hoofdstraat. Ze vormen de typische Italiaanse zijstraatjes waar de was wappert aan de gevels en de oudjes op de stoep zitten te roddelen. De meeste bezienswaardigheden van de stad vind je echter op de Corso. Aan de westkant loopt ook een kanaal met veel vissersschepen die duidelijk aantonen dat Chioggia een echte vissershaven is. Geen romantische kleine blauw-witte bootjes, maar grote roestige schepen die m.i. nou niet echt een romantische toeristische attractie vormen….

prachtige panden langs de hoofdstraat, ‘Corso del Popolo’

In Venetië kun je wel een week doorbrengen voordat je alles gezien hebt, Chioggia daarentegen ‘doe’ je in een dag. Het heeft twee musea, een aantal kerken en een paar kunstwerken. Je merkt dat Chioggia minder toeristisch is, want de openingstijden zijn beperkt en de kerken zijn tijdens de siësta, de lunchperiode (12.00 – 15.30 uur) dicht. Plan je bezoek dus goed en ga uitgebreid lunchen in één van de vele visrestaurants.

We gaan niet verder in op de bezienswaardigheden. Alle historische details kun je vinden op het internet of in een brochure die je ter plekke kunt kopen. Wel een kort overzicht:

  • Chiesa di San Domenicomet het oudste houten crucifix ter wereld
  • Chiesa di San Giacomo Apostolo
  • Duomo van Chioggiamet de marmeren beelden van de heiligen Felice en Fortunato, beschermheiligen van de stad
  • Kerk van de Heilige Andreasde klokkentoren naast de kerk (11de-13de eeuw) was vroeger een wachttoren en heeft de oudste klok ter wereld, gemaakt door Giovanni Dondi
  • Museo della Laguna Sud
  • Torre di Santa Mariade oude toegangspoort naar de stad
zicht op Chioggia vanaf het water

TIP: Het is af te raden om met de auto naar Chioggia te gaan. De bus- & bootverbindingen zijn prima. Vanaf de Piazzale Roma in Venetië vertrekt elk half uur een bus naar Chioggia (een kleine anderhalf uur reistijd). In de maanden juni tot en met september vertrekt iedere ochtend een boot vanaf het San Marco-plein naar Chioggia, die dezelfde dag ’s avonds weer terugvaart. De reistijd duurt 20 minuten langer dan met de bus, ook een stuk duurder, maar dan kun je in alle rust genieten van het uitzicht – ook van Venetië – vanaf het water! Of parkeer je auto een stuk verder van Chioggia en neem vandaar uit de bus.

Voor wie Venetië te groot, te toeristisch, te druk of te duur is, vormt Chioggia een puik en passend alternatief. Een wijntje op een terrasje voor € 1,50 en voor een prikje kun je er heerlijk lunchen. Of … bezoek beide Italiaanse parels, je zult er geen spijt van hebben….

Lees ons eerste boek, L’amore, en beleef onze ervaringen bij het inburgeren in Italië!

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’,
© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij, foto’s: Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published.