Tornado bij Venetië

onweerswolk_il tramonto moimacco

Deze onweerswolk van 2 augustus 2014 was erg vernietigend in de omgeving van Treviso. Vier doden en vele gewonden vielen er te betreuren.

Wij krijgen allerlei vragen over hoe het hier gaat, hoe de situatie is! Blijkbaar is er aandacht op het journaal in Nederland en België geweest over de grote tornado (van 8 juli) bij Venezia? Lijkt ons goed om kort verslag te doen en persoonlijke uitleg te geven.

De tornado trok aan het einde van een bijzonder hete dag een verwoestende baan over het dorpje Mila dat ten westen van Venetië ligt. Ons dorp Pertegada ligt weliswaar aan de aan de Golf van Venezia maar ten oosten van Venetië.

De tornado was van een ongekende kracht (EF4 op de schaal van Fujita met snelheden van meer dan 300 km/u) en hield lang aan. Vanochtend vertelde men hier dat er 2 doden zijn te betreuren en 92 gewonden. Er is erg veel schade. Auto’s vlogen door de lucht alsof het veertjes waren. Hele huizenblokken zijn vernield, daken eraf en bovenverdiepingen weg. Verschrikkelijk!

Wij hebben in de verte de onweerswolken gezien en veel gerommel gehoord. Met dat de wolken dichterbij kwamen, losten ze boven ons op. Pas tegen de nacht kregen we een nieuw onweer dat vooral wat weerlicht bracht en wat gerommel echter geen regen.

wolken en parachute - kopie

Hoe cru om over open en eerlijk weer te spreken nadat het onweer een spoor van vernietiging heeft getrokken.

Open en eerlijk weer
De dag erna was het evenzeer warm (32 graden) echter heel eerlijk en open weer. Ideaal om iets leuks te ondernemen. Onze familie die nu hier in ons gastenverblijf Villa Greta vertoeft, heeft gisteren dan ook meteen het besluit genomen om de Biënnale van Venezia te bezoeken. Ze vonden het erg mooi en een aanrader voor iedereen!

Onvoorspelbaar
Dreigend onweer in deze regio is voor ons altijd een serieuze zaak. Je weet maar nooit, er zijn al teveel voorbeelden waar het er niet helemaal goed aan toegegaan is. Dit gebied, ten oosten van Venetië en ten westen van Triëst, staat bekend om de onbetrouwbare voorspellingen. Het is een gebied dat aan de ene kant omgeven wordt door bergen en aan de andere kant door de Adriatische Zee, een soort kom. Dat betekent dat je het ene moment de wolken van de bergen (het noorden) ziet komen en als ze ter hoogte van ons huis zijn gekomen, verplaatsen ze zich bijvoorbeeld richting oosten. Wonderbaarlijk. Het feit dat het weer zo onvoorspelbaar is, maakt dat wij dan ook niet spotten met het weer.

tornado_ad smets_SoMe0003

Tornado bij Gorgo di Latisana

Tornado
Jaren terug heb ik zelf een (kleine) tornado op de plaat vastgelegd bij Gorgo di Latisana, nota bene op 6 kilometer afstand van waar we nu ons huis hebben. We hebben een keer 2 slurven naast elkaar gezien richting kust, helaas hadden we toen geen camera bij ons. Hoe is het mogelijk zul je je afvragen maar sindsdien voeren we dan ook een ander beleid!
Regelmatig komen er rolwolken op ons af, die gelukkig zonder schade veroorzaakt te hebben uit elkaar waaien. Natuurlijk hebben wij ook eens flinke hagel gehad en is de bliksem ingeslagen op de kerktoren die 30 meter van ons huis staat. Een vernietigend onweer is mogelijk na een warme periode, doch ook al na één warme dag zonder dat het wordt aangekondigd. Twee jaar geleden hadden we 13 weken temperaturen van rond de 35 graden. Geen onweer, niet eens een druppel water. Vorig jaar hadden we geregeld tegen de avond onweer zodat regelmatig de stroom uitviel.

Voorbereiding is het halve werk
Bij dreigend onweer of in een periode waarin het warm is, gaan we nooit van huis of alles is opgeruimd. De parasols ingeklapt of onder de kap, de zonneschermen ingedraaid, de stroom van de airco af (de bliksem slaat er namelijk graag op de ijzeren bakken die aan het huis hangen), TV’s uitgetrokken, dure apparaten (laptops / iPhones) niet aan de stroom laten staan. En natuurlijk de rolluiken dicht. In de nacht gebeurt het geregeld dat we uit voorzorg naar de benedenverdieping gaan. Okay, voor de een wat overdreven, voor de ander niet. Ikzelf heb als kind geregeld aan de tentstokken gehangen om de tent overeind te houden.

onweer_foto ad smets_0725 panorama

rolwolken naderen ons dorp Pertegada

Wervelstorm in Monfort
In het bijzonder heb ik de herinnering aan 1971? toen wij in Monfort op de camping zaten. Prachtige warme dag, blauwe lucht en slechts een klein rond wolkje. Ik zei nog tegen mijn vader dat we naar binnen moesten gaan en alles dichtmaken. Mijn zusters lachen: “dao höbse os waermenke weer” (daar heb je ons weermannetje weer). Maar dat kleine manneke van 11 kreeg wel gelijk, het was een van de zwaarste wervelstormen van die tijd. De tenten vlogen 3 minuten later de lucht in en op verschillende plaatsen tussen Maastricht en Roermond zijn zelfs daken van de huizen afgerukt! Huizen in aanbouw werden verwoest.

Deze eigen ervaringen gecombineerd met alle beelden van verwoestende onweren die tegenwoordig via de Social Media worden gedeeld, maken dat ik de natuur serieus neem en er niet mee spot.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *