Wijnhuis Ca’Tullio, de zon óp en ín de fles

Wijnhuis Ca’Tullio verkoopt de Italiaanse zon óp en ín de fles. Wij gingen er een kijkje nemen en kwamen tot de conclusie dat hun wijnen aanraders zijn voor liefhebbers van betaalbare wijnen.

het enorme pand van Ca’Tullio (ca’ is de afkorting van casa, dus ‘Huize Tullio’)

We waren nog nooit op bezoek geweest bij wijnhuis Ca’Tullio ofschoon we er zeker dertig keer zijn langsgekomen. En we kunnen ons niet herinneren dat we ergens een keer één van hun wijnen gezien, laat staan gedronken hebben.

Het was dus zeker een win-win situatie toen we bij een ander wijnhuis de oenoloog van Ca’Tullio ontmoetten. Luigi Bertoli was zó hartelijk tijdens deze eerste zondagse ontmoeting waarbij hij al menig glaasje druivensap had genuttigd dat hij ons ook nog eens spontaan uitnodigende om een bezoek te komen brengen aan zijn cantina. Zo gezegd zo gedaan, een week later stonden we op de stoep van Ca’Tullio.

Wat een enorm groot oud pand, wat een uitstraling! Het pand fungeerde vanaf 1800 als tabaksschuur van de familie Tullio, waar aan de hoge plafonds de tabaksbladeren te drogen werden gehangen. Decennia lang heeft het pand er later vervallen bijgestaan totdat de ondernemersfamilie Calligaris het opkocht. Calligaris is één van de grootste stoelenproducenten in noord Italië. Eén van de familieleden wilde echter een andere richting inslaan en heeft 700 hectare (!!) bouwland opgekocht, waarvan 600 voor het verbouwen van mais, soja en populieren (hout voor de papierindustrie) en 100 hectare om om te toveren in wijngaarden. De helft van deze wijngaarden bevindt zich in het DOC gebied Friuli Colli Orientali en de andere helft in DOC Friuli Aquileia. En daar waren wij op bezoek op nog geen kilometer van archeologische plekken en de oude basiliek van Aquileia (lees hier onze blog over Aquileia)

50.000 flessen Prosecco

Vol trots leidde Luigi ons rond in zijn domein, la cantina. Met een jaarlijkse omzet van meer dan 200.000 flessen wijn en dan nog eens de zovele 30 liter fusten voor de horeca en de zogenaamde bag-in-box (5 liter pakken wijn) is Ca’Tullio een wijnhuis van formaat. Met 50.000 flessen is hun Prosecco het vlaggenschip van Ca’Tullio. We konden bijna niet wachten om die te proeven. Maar eerst de rondleiding afmaken. Zo te zien is dit wijnhuis een goed geoliede machine: alles was perfect op orde, schoon en goed verzorgd. De wijnpersen en andere machines stonden al klaar voor la vendemmia (de druivenoogst) aan het einde van deze zomer (hoewel de meeste wijnboeren vanwege de enorme warmte dit jaar al starten in de tweede of derde week van augustus ergo midden in de zomer).

Een deel van het gebouw wordt regelmatig gebruikt als feestlocatie, meestal trouwpartijen. Een reusachtige grote zaal waar je gerust een feest voor 350 gasten kunt geven. Er is een professionele keuken voor de catering en de diners vinden uiteraard in combinatie plaats met de wijnen van Ca’Tullio.

Smaakexplosie

En toen was het (eindelijk) proeven geblazen in de enorme grote wijnwinkel annex proeflokaal. We begonnen met de Prosecco Extra Dry met z’n vriendelijke bubbels die lang in het glas zichtbaar bleven. Een heerlijke droge spumante (bubbelwijn) die qua prijs/kwaliteit zeer hoog scoort. Daarna hebben we een aantal witte en rode wijnen geproefd. Voor deze blog gaat het te ver om iedere wijn te beschrijven, maar een paar willen we je niet onthouden: de Pinot Grigio was een ware smaakexplosie, met een prettige droge enigszins zoute nasmaak. Verrassend was hun ‘gewone’ Merlot. Een heel klein gedeelte van de wijn wordt een korte periode op houten vaten gerijpt. Als leek proef je deze houtsmaak waarschijnlijk niet, maar geeft deze rode wijn extra body en een verfijnde smaak. De Merlot heeft dezelfde prijs als de andere basiswijnen en is net als de andere wijnen heel toegankelijk voor iedere wijndrinker en iedere portemonnee.

Naast de Prosecco en de basislijn witte en rode wijnen heeft Ca’Tullio ook speciaalwijnen zoals de 3 jaar oude Pignolo en 4 jaar oude Schioppettino. Verrukkelijke houtgelagerde rode wijnen, een iets hoger prijssegment, maar met een zeer goede prijs-kwaliteit-verhouding.

de altijd vrolijke oenoloog Luigi Bertoli

Uitspugen tegen onze zin

Heerlijk om aan tafel te zitten met de oenoloog die met zoveel passie praat over zijn wijnen alsof het z’n eigen kinderen betreft. Aan z’n vriendelijke lach en glinsteroogjes kon je zien dat hij er echt plezier in had. Uiteraard vlogen de technische termen ons om te oren, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Wij proeven op onze manier, wat tevens inhoudt dat wij over het algemeen moeite hebben om halve glazen wijn weg te gooien. Luigi schonk zo royaal in dat we er dit keer toch echt aan moesten geloven: wijn weggooien, ggggggggrrrrrrrrrr !!!!!!!!!

Zon

Naast het feit dat de wijnen lekker zijn, zijn de flessen echt (vrolijke) plaatjes om te zien. Op iedere fles prijkt een enorme zon! De felgele zon op de etiketten van de witte wijn straalt je echt tegemoet, zo van “Neem me, drink me!

Bij Ca’Tullio staat de zon symbool voor kracht, energie, zonnig Italië, zongerijpte druiven en genieten van ‘la bella vita’.

Luigi Bertoli & Ad Smets met ‘Bella Donna’, een zoete rode wijn gemaakt van de halfgedroogde Refosco druiven

Goed dat wij oenoloog Luigi Bertoli bij toeval tegen het lijf liepen, zo kom je nog eens ergens. Een wijnhuis met het zonnetje óp en ín de fles en wij hadden een zonnige dag!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *