Ristorante of trattoria, wat is het verschil?

Een vorkje prikken in Italië, waar doe je dat? Ga je naar een heus ristorante, een trattoria of gewoon gezellig naar een pizzeria? En wat is het verschil eigenlijk? We zetten een aantal varianten op een rijtje.

BAR –  Een Italiaanse gelegenheid met allerlei drankjes en kleine hapjes. Het woord ‘bar’ is heel algemeen, want je kunt daar gewoon een kop koffie drinken of zelfs een Italiaans ontbijt nuttigen (wat feitelijk een espresso of cappuccino is met een stuk zoete koek of een croissant-achtige zoetigheid). Je hebt echter ook frasca’s. Wat dat zijn, lees je in onze blog over deze geweldige leuke ‘barretjes’.

PANINOTECA– Hier kun je allerlei warme en koude broodjes (pane=brood) krijgen.

Let op: wanneer je Italië een SNACKBAR tegenkomt, moet je je niet op het verkeerde been laten zetten. Het is niet vergelijkbaar met de Nederlandse snackbar. Je krijgt er dus geen patat frites, kroketten of frikandellen. Sterker nog: er wordt helemaal niet gefrituurd. Vaak is het een bar/paninoteca waar je verschillende soorten koude en warme snacks kunt kopen, echter zeker géén vette hap zoals we in Nederland gewend zijn.

OSTERIA– Vaak een kleine eetgelegenheid waar je eenvoudige, doch smakelijke gerechten kunt krijgen, veelal regionale specialiteiten. De prijzen zijn meestal laag. Ze hebben er eenvoudige, echter eerlijke wijnen die je per glas of karaf kunt bestellen. Tegenwoordig vinden wij erg weinig osterie in onze regio, wel steeds meer zie je, zoals hieronder op de foto, op het bord staan: cucina casalinga tradizionale. In Tiare dal Gorc staat oma van dik over de 70 te koken. Zoals ze thuis in de familie gewend zijn te eten, zo kookt oma de sterren van de hemel voor haar gasten. Zeker voor Nederlanders een genot om tegen weinig geld ongelooflijk goed eten voorgezet te krijgen. Klik hier voor onze blog over Tiare dal Gorc

AGRITURISMO – Een agriturismo is een agrarisch bedrijf waar soms vakantiewoningen of kamers worden aangeboden. Een agriturismo mag zich alleen agriturismo noemen als er daadwerkelijk agrarische activiteiten worden uitgevoerd. Dat kan van alles zijn. Van het verbouwen van gewassen (denk ook aan olijf- en wijngaarden) tot aan het houden van bijen voor de productie van lokale honing. Bij een agriturismo kun je ook vaak eten, veelal simpele gerechten, hoofdzakelijk met eigen producten, dan wel lokale of streekgerechten.

Tegenover Villa Greta, ons gastenverblijf, tref je het agriturismo Casali Buffon aan. Familie van de wereldberoemde keeper Gigi Buffon. Lees hier ons verhaal over Agriturismo Buffon.

Trattoria Da Toni had vroeger een Michelin-ster

TRATTORIA – Een trattoria houdt het midden tussen een osteria en een ristorante. De prijzen zijn gemiddeld. Da Toni is de meest bekende ‘eettent’ in heel Friulië. En dat al meer dan 80 jaar. Let op, want bij dit restaurant zijn de prijzen ietwat hoger, ook al bestel je voor slechts € 1,50 een lekker wijntje aan de bar, wat veel boeren na het werk komen doen.

PIZZERIA – Pizza’s zijn altijd goed in Italië en zijn werkelijk in allerlei smaken verkrijgbaar: makkelijker is de pizza zelf samen te stellen. In een pizzeria kun je veelal ook een pasta, salade en soms eenvoudige vis of vleesgerechten bestellen. Let op: terwijl je bij een pizzeria naast een pizza vaak ook andere gerechten kunt bestellen, bij een osteria/trattoria/ristorante kun je dus géén pizza bestellen. Wanneer het woord ‘pizza’ niet op de voorgevel vermeld wordt, kun je er donder op zeggen dat je hier echt géén pizza kunt eten.

In ons dorp hebben we geluk: Bij Agli Angeli (‘bij de Engelen’), kun je de lekkerste pizza’s eten, maar de vlees- en visgerechten zijn er evenzeer fameus. Laat het vooral aan de kok over wat hij voor jou wil bereiden: verrassend, niet duur en erg lekker. Agli Angeli noemt zich daarom niet alleen pizzeria maar ook ristorantino, om de uitgebreide keuken in de spotlight te zetten.

PIZZERIA D’ASPORTO –  dat is nu echt iets voor een afhaal-pizza. In een kleinere plaats kun alleen maar hele pizza’s mee naar huis te nemen. Op meer toeristische plekken kun je er ook ter plekke een pizza-punt uit het vuistje eten.

RISTORANTE – Wanneer je van categorieën zou spreken, dan is ‘ristorante’ de hoogste categorie, alhoewel er trattoria’s zijn met Michelinsterren…. Italië kent uitstekende restaurants. Iedere stad, maar ook ieder dorp heeft wel iets te bieden en de prijzen kunnen nogal variëren al is ‘uit eten’ niet echt duur in Friulië in tegenstelling tot toeristische regio’s zoals Toscane. Ons advies: bekijk eerst de prijzen en beslis daarna. Bij een ristorante kun je er in ieder geval vanuit gaan dat ze een (vaste) menukaart hebben. Wel zo handig wanneer je als toerist de Italiaanse taal niet machtig bent.

Taverna en Tavola calda kom je wellicht vaker tegen in het zuiden van Italië. Bij ‘ons’ in de regio Friuli Venezia Giulia kom je deze benamingen nauwelijks tegen.

TAVERNA – De inrichting van een taverna is veelal ‘Spartaans’ te noemen. Bovendien ligt bij een taverna de nadruk op het drinken en minder op het eten. De benaming taverna wordt ook vaak gebruikt voor een eenvoudige wijnbar.

TAVOLA CALDA – Dit een soort fastfoodrestaurant of afhaalrestaurant, waar je warme gerechten kunt krijgen. Denk bij fastfood niet alleen aan een keten als McDonald maar ook aan kleine gelegenheden waar je typisch Italiaanse gerechten kunt ‘afhalen’.

Bij alle bovengenoemde benamingen willen we nadrukkelijk vermelden dat de laatste decennia de benamingen vaak door elkaar gebruikt worden. Veelal behoudt een restaurant de benaming osteria of trattoria (of zelfs locanda, wat herberg betekent) omdat het onderdeel uitmaakt van hun jarenlang gebruikte naam en dus naamsbekendheid betekent.

What’s in the name? Wat zegt de naam over de kwaliteit en het prijsniveau van een restaurant? Kijk op de menukaart (die vaak bij de ingang hangt) en verkijk je vooral niet op de inrichting. Bij de zogenaamde chique-uitziende restaurants betaal je zeker voor de naam. Veelal eet je het lekkerste onder de gruwelijke tl-balken. Alleen door het uitproberen en een keer de mist in te gaan kun je ervaring opdoen. Het uitproberen raden we af wanneer je slechts een paar dagen in Italië bent of een citytrip maakt. In andere gevallen kun je gerust een gokje wagen. BUON APPETITO!!!!

RESTAURANTBEOORDELINGEN – voor ons digi-mazine il Tramonto schrijven we ook restaurant waarderingen. KLIK HIER voor een overzicht van onze beoordelingen, met linken naar een blog over ons bezoek (uiteraard met smakelijke foto’s ….)

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie Sjaak Verweij, foto’s: Ad Smets


L’amore, een boek over twee Nederlanders
die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.