Valentijn, de patroonheilige van ons dorp

Ik heb nooit iets met Valentijnsdag gehad, totdat we verhuisden naar het Italiaanse dorpje Camino al Tagliamento waarvan Sint Valentijn de patroonheilige is. Ja, dat werpt toch een ander licht op Valentijnsdag.

Valentijnsdag, de rode rozen zijn onbetaalbaar, de restaurants zitten vol en bij de cadeaushops, boekwinkels, lingeriezaken en bloemenstallen is het topdrukte. Overgewaaid uit de commerciële VS, of toch niet? Dus niet, de herkomst van deze dag van de liefde ligt in bella Italia, maar dat is een heel ander verhaal…. (lees hier onze blog over de Italiaanse herkomst van Valentijnsdag).

Ik heb me ooit ‘schuldig’ gemaakt door op Valentijnsdag hartjes van bladerdeeg te maken.

Totdat wij in Camino al Tagliamento kwamen wonen lieten wij Valentijnsdag rustig aan ons voorbij gaan, geen rode rozen, geen poespas… Aangezien de patroonheilige van ons huidige dorpje echter San Valentino (Sint Valentijn) is, kunnen we er niet omheen om op onze Italië-blog hieraan aandacht aan te besteden.

het standbeeld van San Valentino in de kerk van Camino al Tagliamento

Covid-19 gooit dit jaar roet in het eten rondom de viering van San Valentino in Camino al Tagliamento. Zoals het bij een patroonheilige betaamt, wordt normaal een speciale mis gehouden, vervolgens vindt de processie plaats waarbij het beeld van de patroonheilige door het dorp wordt gedragen. Om 12.00 uur is er een gezamenlijke pranzo (lunch) en ’s avonds kun je genieten van het Valentijnsconcert van het plaatselijke koor, Corale Caminese. Traditiegetrouw wordt het in ons dorp gevierd op de eerste zondag ná 14 februari, omdat op een doordeweekse dag iedereen moet werken. Dit jaar valt 14 februari op zondag, dus vinden deze keer de – aangepaste – festiviteiten plaats op de dag zelf. De kerkdienst kan slechts door een beperkt aantal personen worden bijgewoond, de processie en de lunch vinden helemaal niet plaats en het koor houdt een live-concert op zijn YouTube-kanaal.

Hebben we eindelijk een keer de kans om de Valentijnsfeesten mee te maken, gooit Corona roet in het eten. Wellicht is volgend jaar alles weer bij het oude?!

Zelfs ontbreekt het niet aan een Piazza San Valentino, het Sint Valentijnsplein, alhoewel dit in mijn ogen slechts een rotonde is, maar sois, het doet niet ter zake….

Los van alle commercie en nep-romantiek rondom Valentijnsdag een tip van mij: de ‘liefde verklaren’ op 14 februari is te opvallend, te doorzichtig en doet afbreuk aan de werkelijke liefde. Wanneer je het hele jaar niet je liefde hebt getoond, doe dit dan vooral NIET OP 14 FEBRUARI. De Italiaanse naam zegt het al: ValentiNO, no no no, nee, nee en nog eens NEE!

Sjaak temidden van de befaamde Gustafo Zanin (van de wereldbekende orgelbouwers ZANIN die hun oorsprong in ons dorpje Camino hebben) en zijn dochter Anne Maria na afloop van het Valentijnsconcert van 2018 in ons dorp Camino al Tagliamento


© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.