Alle Italiaanse registers open tijdens Valentijn

Ontmoeting met wereldberoemde Italiaanse orgelbouwer Gustavo Zanin, concert met koor en orgel en dat alles ter ere van St. Valentijn, patroonheilige van de geliefden.

Valentijn – San Valentino

Het noord Italiaanse dorp Camino al Tagliamento heeft St. Valentijn als beschermheilige. Op 14 februari, de dag der geliefden, wordt na een speciale mis het beeld van San Valentino tijdens de processie door het dorp gedragen en traditioneel vindt de eerste zondag ná 14 februari het jaarlijkse Valentijnsconcert plaats. Het lokale koor, Corale Caminese, bestaat dit jaar 90 jaar en pakte echt flink uit.

Camino telde in betere tijden een groot aantal ‘signori’ bestaande uit adellijke families, rijke zakenfamilies en andere notabelen. Alleen de straatnaam Via Signoris, de statige panden en de rijk gedecoreerde kerk verraden nog de rijkdom uit gouden tijden. Je kijkt je ogen uit in deze kerk in een dorp van nog geen 1.800 inwoners. Dus bij een concertbezoek is het tijdens het luisteren zeker de moeite waard om eens uitgebreid omhoog en om je heen te kijken.

Onze vriend Gustavo Zanin leest nog even het programma door

Het Valentijnsconcert bestond uit twee delen: een orgelconcert en een concert van het koor. De kerk van Camino beschikt over één van de oudste orgels van de wereldberoemde orgelbouwers Zanin. Niet verwonderlijk, want Valentino Zanin begon in 1827 met zijn eerste fabriekje in Camino al Tagliamento. Inmiddels is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een wereldspeler en levert en restaureert Zanin orgels over de hele wereld, zelfs in Japan kom je Zanin-orgels tegen.

dochter Anne Maria Zanin – Sjaak Verweij – il maestro Gustavo Zanin, met San Valentino (St. Valentijn) op de achtergrond

il grande maestro

De 88-jarige maestro Gustavo Zanin was ter ere van dit orgelconcert aanwezig (zie foto boven). Gustavo Zanin is werkelijk een persoonlijkheid, een bijzondere verschijning. We komen hem regelmatig tegen en hij is altijd in voor een praatje en een goed glas wijn. Enkele jaren geleden werd hij benoemd tot ‘laurea honoris causa’ (een soort bijzonder hoogleraar) en onlangs werd een muziekprijs naar hem vernoemd, een jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan jonge talentvolle muzikanten.

de fameuze Italiaanse organist Giampietro Rosato

Organist Giampietro Rosato, behorende tot de top van deze tijd, gaf een prachtig orgelconcert met stukken van Max Reger, Bach en Rossi. Vier camera’s en een groot scherm zorgden ervoor dat het publiek de kunsten van de organist kon volgen. Fascinerend, wat een handenspel en benenwerk! De muziekstukken waren zo gecompliceerd dat de organist twee assistenten nodig had om letterlijk en figuurlijk alle registers open te kunnen trekken. Zelfs bij iemand die niet van deze muziek houdt, zal een beroering merkbaar zijn, dan is het niet verwonderlijk dat Ad moeite had om foto’s te maken met z’n vochtige ogen. Hij kan zó van orgelmuziek genieten!

Franceso brengt z’n koor naar een hoogtepunt

Het amateurkoor van Camino, vergezeld van vier professionele solisten, bracht ‘Vespro della Beata Vergine’ ten gehore. Deze Mariavespers is de naam van een verzameling muziekstukken voor zangstemmen en instrumenten gecomponeerd door Monteverdi. Geen eenvoudige klus voor een amateurkoor echter onze vriend dirigent Francesco Zorzini bracht zijn ‘kluppie’ tot unieke hoogtepunten, kippenvel (in Italië zeggen ze ‘ganzenhuid’) veroorzakend voor sensitieve mensen. Werkelijk, voor – oneerbiedig gezegd – een dorps amateurkoortje met slechts 25 leden, een ongekend hoog niveau. Dit concert is hun jubileumconcert waarmee niet alleen in de regio hoge ogen wordt gescoord, het koor is uitgenodigd om dit concert in augustus in St. Petersburg ten gehore te brengen. Leuk uitstapje in het jubileumjaar.

En wie heeft ons hart gestolen?

Grote complimenten voor Corale Caminese, de dirigent, de solisten en organist die een concert hebben neergezet van hoog niveau. De rillingen liepen over onze ruggen en af en toe stonden de haren op onze armen recht overeind. Niet Valentijn maar Camino heeft ons hart gestolen.

Het feit dat we een groot deel van koorleden kennen, de dirigent evenals één van de sopranen, Stefania Cerutti (klik hier) en een deel van het publiek, zorgde er voor dat we ons bijna ‘thuis’ voelden.

Klik hier voor een reportage over ons bezoek aan de orgelfabriek van Zanin

Details:

Organist: Giampietro Rosato
Koor: Corale Caminese
Dirigent: Francesco Zorzini
Solisten: Stefania Cerutti (sopraan), Mariagrazia Marcon (sopraan), Gianluca Zoccatelli (tenor) en Enrico Imbalzano (tenor)
begeleidende organist (klein orgel): Alessandro Espen
 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *