Lili Marleen, dat is smullen, dat zie je meteen!!

We waren uitgenodigd om bij ‘Lili’ te gaan eten. Lili, de eigenares van het restaurant? Nee, Lili Marleen is een groot restaurant in het plaatsje Santa Maria La Longa (iets ten zuiden van Udine). We nemen je mee uit eten, onze eerste ervaring ‘bij Lili’.

Vrienden nodigden ons uit om bij Lili te gaan eten, in een periode dat dit in Nederland en Duitsland niet mogelijk was. In Italië wel, aangezien de Corona maatregelen inmiddels waren versoepeld. We hebben gesmuld en bevelen dit restaurant zeker aan als je in Friulië op vakantie bent.

We startten met een flinke schotel langoustines (scampi), heel neutraal klaargemaakt in combinatie met witlof

Lili Marleen is een flink groot restaurant op een 28 kilometer afstand van Villa Valetudine, in het plaatsje Santa Maria La Longa (iets ten zuiden van Udine). Uitgerust met mondmaskers werden we uiterst vriendelijk ontvangen en naar onze plaatsen geleid, net achter de grote houtgrill, waar we onze greenpass mochten laten zien. Pas daarna kregen we een drankje aangeboden, een bubbel van eigen Friulaanse bodem, de PROGIALLO (dit is de nieuwe naam voor de wereldberoemde en smakelijke spumante, gemaakt van de Ribolla Gialla druif).

Flink groot echter zeker wel sfeervol aangekleed, in tegenstelling tot heeeeeel veel andere eetgelegenheden in deze regio waar je onder TL verlichting mag dineren. Zelfs zonder de supergrote houtgrill, een soort Fogolar zoals je die alleen nog in authentieke Friulaanse herenhuizen aantreft, ademde het restaurant absoluut een gemoedelijke sfeer uit. Vanaf onze plaats hadden we een fantastisch zicht op het vlees dat op deze BBQ werd gegrild. Eerlijk vlees van producenten in de nabijheid die het dier een fijn leven hebben vergund. Ook de groente groeit rondom het ‘Heilige Maria La Longa’ en is absoluut vers. En wat wij helemaal geweldig vonden, was dat ze zelfs een fles verrukkelijke olijfolie van een dorpje verderop (van Corte Tomasin uit Castions di Strada) op tafel hadden staan.

Capesante (Sint-Jacobsschelpen) op drie verschillende super smakelijke bedjes van groente

Alleseters!

Al gaan wij vooral voor vlees, we kiezen niettemin voor een caleidoscopisch geheel aan antipasti en primi vanuit de nabijgelegen plas, de Adriatische Zee. We wonen niet voor niets aan de prachtige ‘Golf van Venetië’. Helaas weten we niet (meer) waar en wanneer de ‘appetizers’ overgingen in de voorgerechten maar het was verrukkelijk! Meer dan dat!

De borden zagen er allemaal mooi gedecoreerd uit. Over de kwaliteit van de producten niets dan lof. Zowel de visgerechten super vers als het vlees dat geweldig mals was.

Tagliata di manzo met gebakken aardappeltjes, rucola en grana schijfjes

Eigenlijk saai, zou je zeggen, maar het was prima. Misten we een klein beetje persoonlijke ‘touch’ van de eigenaar, dan zou je ons als typisch Nederlandse neuzelaar kunnen betitelen. Toch was er net dat beetje ‘iets’ wat het helemaal perfect zou maken. Zonder de aardige eigenaar te willen bekritiseren, geven wij hem het voordeel van de twijfel en denken dat het met de toch nog strenge Corona maatregelen te maken had. Hij was heel vriendelijk bij binnenkomst echter later hebben we hem niet meer gezien noch gesproken terwijl onze Duitse vrienden er regelmatig komen. We hadden gedacht dat hij dan tussendoor toch even zou zijn komen vragen hoe het smaakt. Overigens wil ik opmerken dat het personeel bijzonder netjes was, onderhoudend en super vriendelijk en behulpzaam.

Inktvisjes gefrituurd. Niet te zout en niet te vet, helemaal een ‘piatto perfetto’!

Er was bij ons – mannen – slechts één punt dat onze wenkbrauwen deed fronsen, en dat was het mannentoilet. Al moeten we ons ‘oordeel’ ook ietwat bijstellen. Er was geen toiletpapier op de WC cabine. Echter, bij nader onderzoek lagen in de voorruimte minstens 20 rollen closetpapier. Je moet het weten als je al doende bent met jouw grote boodschap, zittend en met je handen in het haar!

Carpaccio van verse en rauwe ‘ricciola’, een vissoort met de Nederlandse naam ‘Grote Geelstaart’.

Eigen bevindingen ongecensureerd!

Wij gaan zeker terug naar de vriendelijke mensen van Lili Marleen, een restaurant in Friulië met een werkelijk voor in Italië bijzondere naam. Een naam die nauw verband houdt met de Duitse geschiedenis. Ikzelf verbind deze naam met een lied van Marlene Dietrich. Echter bij nalezing op Wikipedia ontdekte ik dat er erg veel historie rondom dit nummer ‘leeft’. Het nummer is vele malen gekuist en aangepast aan wat ‘men’, de gevestigde orde van toen, wenselijk vond. De tekst van dit gedicht en later het lied was onderhavig aan een ongekende hoeveelheid censuur. Los van het feit dat het een ongelooflijk bekend nummer is, vond ik het altijd enigszins naargeestig. Ik verbond het met een oude vrouw met blonde haren en mooie – voor veel geld verzekerde – benen. Een vrouw op zwart wit foto’s. Prachtige plaatjes van Marlene met een supermooie belichting, een rijpe charmante vrouw met een ietwat rokerige stem die dit lied met veel glissando’s zingt. Iets over een lantaarnpaal, een vrouw en een man. Helaas heb ik niet begrepen waarom de eigenaren van dit restaurant gekozen hebben voor deze naam. Terwijl ik deze blog schreef, neuriede ik ongemerkt: “Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt!” Ach, laat ik dat lied ook aan ‘la Dietrich’ over. En wij? Wij zijn van het begin tot het eind helemaal op lekker eten ingesteld, bij restaurant Lili Marleen.

Eigenlijk waren alle kleine gaatjes al gevuld, toch hebben Sjaak en ik ons één toetje gedeeld.

Wel frappant dat we door Duitstalige mensen waren uitgenodigd om bij dit voor hen beste restaurant van de regio Friuli Venezia Giulia, de verjaardag van een van hen te gaan vieren. Het was een geslaagde avond en we hebben verrukkelijk gegeten en gedronken. Ik zeg eerlijk toe, we gaan terug en nog eens heel goed de sfeer proeven. We bevelen dit restaurant zeker aan als je in Friulië op vakantie bent en jouw eigen mening vernemen wij graag als je hier hebt gedineerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.