Middeleeuws stadje Valvasone

Voor ‘il Tramonto’ zijn we altijd op zoek naar de kleine pareltjes, niet de overbekende toeristische plekken die overlopen van buitenlandse toeristen. Daarom onze keuze voor Valvasone wat niet voor niets prijkt op de lijst van i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Camino al Tagliamento – onze nieuwe locatie sinds 2019 – is op tweeërlei wijzen verbonden met Valvasone. Vanaf 1300 viel Camino onder het beheer van Valvasone. In het wapen van Camino staat een wolf wat verwijst naar Valvasone, wat vanuit het Duits ‘Zoon van de Wolf’ of ‘Wolfes Hofe’ zou betekenen. Verder is Camino groot en bekend geworden door de wereldberoemde orgelbouwers Zanin. En laat in Valvasone nou net het oudste nog werkende orgel in Friuli Venezia Giulia staan, wat recent geheel gerestaureerd is door ‘onze’ bevriende orgelbouwers Zanin. We waren er al meerdere malen geweest, maar met zoveel verbindingen met ons dorp, móesten we wel een hernieuwd bezoek brengen aan Valvasone.

Valvasone is echt zo’n klein stadje om kriskras doorheen te wandelen, langs de belangrijkste plekken als het kasteel, het klooster, de kathedraal en een kleine kerk maar het heeft veel meer te bieden. Gewoon goed om je heen kijken en je bespeurt om iedere hoek wel iets bijzonders.

Il Castello di Valvasone – Het kasteel van Valvasone

Wanneer je je auto parkeert op het plein voor het kasteel – zoals wij deden – bevind je je in het oudste deel van het stadje. Eigenlijk is het kasteel niet één vrijstaand gebouw, maar een kluwen van gebouwen die in een ronde burcht tegen de eerste stadsmuur is opgetrokken.

Door de verschillende oorlogen en aardbevingen en de daarop volgende her- en verbouwingen is het kasteel niet meer in zijn originele staat. Hier en daar zijn zelfs elementen te zien uit de Renaissance. Het kasteel kende bekende gasten zoals de pauzen Gregorius XII (1409), Pius VI (1782) en Napoleon (1797). De Italiaanse schrijver Erasmo di Valvasone is er geboren (1523). Een straat is naar hem vernoemd (Via di Erasmo).

Jammer dat het kasteel alleen op hele speciale dagen open is en verder alleen voor groepen (reservering) te bezichtigen. Binnen is een klein achttiende-eeuws theater te zien en bijzondere fresco’s uit de veertiende eeuw. Tevens wordt het kasteel gebruikt als officiële trouwlocatie van de gemeente Valvasone en voor privéfeesten als bruiloften en bedrijfsfeesten. Tijdens 2 weekenden in september worden rondom het kasteel middeleeuwse avonden gehouden.

Il duomo, de kathedraal met de naam Chiesa del Santissimo Corpo di Cristo

De kathedraal werd in 1484 ingewijd vanwege het relikwie, een heilig tafelkleed. De legende gaat over een wonder dat een vrouw tijdens het wassen van het altaarkleed bloedvlekken zag die van Jezus zijn. Vandaar de naam van de kerk ‘Chiesa del Santissimo Corpo di Cristo’, oftewel kerk van het heilige lichaam van Christus.

De ‘topper’ in de kathedraal is het originele zestiende-eeuwse orgel, dat in Venetië werd ontworpen door orgelmaker Vincenzo Colombi. De panelen zijn gedecoreerd met bijbelse scènes, geschilderd door Pomponio Amalteo, de schoonzoon van renaissanceschilder Giovanni Antonio de’ Sacchis, met de bijnaam Il Pordenone. Het orgel is het oudste nog werkende orgel in Friuli Venezia Giulia en is in 1999 gerestaureerd door de wereldberoemde orgelbouwers Zanin die hun oorsprong kennen in ons dorp Camino al Tagliamento 😀

La chiesa di Santi Pietro & Paolo – De kerk van Petrus & Paulus

Vanwege de strategische ligging tussen de twee rivieren Meduna en Tagliamento werd Valvasone bezocht door kooplieden, soldaten en pelgrims die op hun lange wandeltochten gebruik konden maken van het kleine ziekenhuisje, gerund door kloosterbroeders.

In de veertiende eeuw werd dit ‘hospitaal’ omgebouwd tot een kerk, die werd gewijd aan de Petrus en Paulus. Een nieuw ziekenhuis werd er vlak naast gebouwd. Op de muren zijn schitterende fresco’s te zien. Op dit moment is het niet meer in gebruik als kerk, maar wordt het gebruikt voor tentoonstellingen.

Ex-klooster – Convento dei Domenicani con brolo (Dominicanen met de moestuin)

In het ex-klooster hebben we al meerder malen op uitnodiging een soort ‘preuvement’ gehad, een avond waarop je langs diverse stands kon lopen om kennis te maken met regionale producten als kazen, salami, wijnen, grappa, bieren, brood & banket enz. Een soort horecabeurs, maar dan in de kloostergangen en in de voormalige kloostertuin (klik hier voor onze blog hierover)

Tip: Het hek naar de kloostergang is dicht, maar niet op slot. Dus grijp je kans!

foto rechts: wijn en kaas proeven in de kloostergangen (een paar jaar geleden)

We hoeven je er toch echt niet op te wijzen om onderweg even een terrasje te pakken om onder het genot van een cappuccino of glas wijn (uit te regio) te genieten van historisch Valvasone.


© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.