Pasta alla carbonara – overbekend, maar vaak verkeerd gemaakt

Italianen zijn trots op hun culinaire erfgoed. De herkomst van veel gerechten, waaronder ‘alla carbonara’ wordt door meerdere steden of streken geclaimd als ‘hun’ gerecht. Oftewel: over de herkomst van pasta alla carbonara zijn vele theorieën in omloop.

De naam alla carbonara zou verwijzen naar de houtskoolbranders, ofwel kolenbranders, die dit gerecht tijdens de ‘pranzo’ (de middagpauze) zouden eten (carbone = kool).

Carbonara of alla carbonara is een Italiaanse saus die met pasta, meestal spaghetti, wordt gegeten. Pasta alla carbonara wordt beschouwd als een ‘arm gerecht’. Oorspronkelijk met guanciale (wangspek) maar nu vaak gemaakt met pancetta (buikspek). Verder met pecorino-kaas en rauwe eieren.

Voor het serveren van dit gerecht wordt er grof gemalen zwart peper over gestrooid wat een eerbetoon zou betekenen aan de houtskoolbranders……

Origineel of ….. verkracht recept
Volgens vele Italianen is dit het meest ‘verkrachte’ Italiaanse gerecht. Aan de ene kant begrijpelijk, maar aan de ander kant…….. wanneer niemand kan aangeven wat ‘hét originele’ recept is, blijft het lastig zich erop te beroepen.

Okay, ondanks het ontbreken van het originele recept, hebben wij het niet-originele recept enigszins aangepast, wellicht in de ogen van menig Italiaan, nog meer ‘verkracht’!

Guanciale (wangspek) is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar, dus beperken we ons tot stukjes (gerookt) spek en gebruiken we een klein beetje (slag)room om het romige effect te bereiken. En wie geen pecorino (schapenkaas) kan kopen, raden we aan om Parmigiano of Grana Padano te gebruiken.

Onderstaand het ‘il Tramonto’- recept. Origineel, verkracht of veracht, wij vonden deze variant in ieder geval BUONISSIMO!!!!!!

INGREDIËNTEN:

– 400 g spaghetti (bij voorkeur verse pasta)
– 125 ml slagroom
– 3 eidooiers (eiwit wordt niet gebruikt)
– 75 g geraspte kaas (Pecorino Parmigiano of Grana Padano)
– 200 g magere (gerookte) spekreepjes
– 2 tenen knoflook
– gemalen zwarte peper
– optioneel: plakken uitgebakken spek ter decoratie

STAP VOOR STAP:

Klop de eidooiers, de helft van de slagroom en de helft van de geraspte kaas tot een smeuïg mengsel.

Bak de spekreepjes in een koekenpan zonder olie of boter in 4-5 min. goudbruin. Bak de fijngesneden knoflook de laatste 30 sec. mee met het spek. Neem de spekjes uit de pan. Voeg de rest van de slagroom toe en laat het geheel even doorkoken en indikken.

Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Giet de pasta af en vang een kopje kookvocht op.

Meng de pasta door het warme room/knoflookmengsel, voeg de uitgebakken spekjes toe. Zet de warmtebron/vuur uit en voeg het ei-room-kaas-mengsel toe. Het moet een lekkere smeuïge massa worden. Wanneer het naar je eigen gevoel te ‘droog’ is, voeg dan een paar eetlepels kookvocht toe.

Serveer de pasta op voorverwarmde borden, maal er royaal zwarte peper overheen en serveer het met de rest van de geraspte kaas.

BUON APPETITO!!!

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *