Rijst, het is niet alleen pasta wat de klok slaat….

Wie denkt dat Italianen alleen maar pasta eten, heeft het mis. Het is niet alleen pasta wat de klok slaat. Naast een gemiddelde jaarlijkse pastaconsumptie van 28 kilo per inwoner, worden er de nodige kilo’s rijst geconsumeerd. Risotto en insalata di riso (rijstsalade) staan regelmatig op de Italiaanse keukentafel.

In de noord Italiaanse regio Friulië wordt slechts op kleine schaal rijst verbouwd, dus komt de rijst voornamelijk uit Piëmonte. Bij onze vrienden Fabiola & Paolo Ferrin van wijnhuis Ferrin komt regelmatig een oude vriend uit Novara op bezoek en die neemt steevast tientallen kilo’s rijst mee uit ‘zijn’ Novara.

Italië is de grootste rijstproducent van Europa en Piëmonte is, met meer dan honderdduizend hectare rijstvelden, veruit de grootste rijstregio in Italië. De rijstcultuur heeft in deze gebieden een eeuwenlange geschiedenis, die het voor de bewoners mogelijk heeft gemaakt om ook de minder vruchtbare en vochtige grond te gebruiken. Wijzelf gebruiken voor onze gerechten vaak rijst uit Friuli Venezia Giulia, onze eigen regio en kopen die bij een rijstproducent waarover we eerder al een verhaal hebben geschreven, klik hier.

Het waren weer de monniken….
Naast de kennis van kruiden, het ontdekken van medicijnen, het brouwen van bier waren het monniken die op het idee kwamen. Volgens de overlevering waren het de monniken van het klooster in Lucedio die ontdekten dat de waterrijke Povlakte gunstige omstandigheden voor de rijstplantjes bood.

Het land van het water
De rijstcultuur is sindsdien steeds gegroeid en bepaalt nu grotendeels het landschap van een deel van de Piemonte. Overal waar je kijkt zie je uitgestrekte velden die volledig ondergedompeld zijn in water. De Piemontesi noemen het liefkozend ‘nostro paesaggio delle acque’ (ons landschap van water).

Kennis van pasta en rijst lijkt bijna in de genen van iedere Italiaan te zitten. Wij verbazen ons niet alleen over het bestaan van de honderden soorten pasta en tientallen soorten rijst, maar vooral over de kennis van het gebruik er van. Voor het ene gerecht moet je de ribe-rijst gebruiken en voor het andere weer arborio, carnaroli of vialone.

Pasta van rijstmeel
Ferrin’s vriend Giancarlo die het koosnaampje Carletto draagt, gaf ons drie pakken met producten uit Navaro cadeau. Een droogkokende rijst om rijstsalade te maken, een aromatische rijst (we zijn benieuwd, wellicht een soort Basmati?) en een pak groene pasta gemaakt van rijstmeel en spinazie. De Piemontesi gaan dus zover dat ze zelfs pasta maken van rijstmeel.

We zijn benieuwd, want zelf hebben we nog nooit pasta van rijstmeel gegeten, los van mihoen natuurlijk. Met googelen zag ik snel dat ook in Nederland volop pasta van rijstmeel verkrijgbaar is. In de gluten-vrij-hype van de laatste jaren vind je het overal in de schappen, want niet-granen, zoals rijst, boekweit, quinoa en sojabonen bevatten geen gluten.

Binnenkort op ‘il Tramonto’ recepten met rijst uit Novara en een recept met pasta van rijstmeel.

P.S. : De gemiddelde pastaconsumptie van 28 kilo van de Italianen valt echter in het niet bij de 90 kilo aan aardappelen die de Nederlander verstouwt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *