70 jaar FERRARI

12 MAART 1947 – 12 MAART 2017 : 70 JAAR FERRARI
Het Italiaanse automerk van Enzo Ferrari bestaat dit jaar 70 jaar. Al zijn wij van ‘il Tramonto’ geen liefhebbers van sportwagens (we zijn meer het Bentley type ), we komen er als Italofielen niet onder uit om aandacht te besteden aan het jubileum van dit legendarische automerk.

Italië heeft grote merken voortgebracht. Vespa, Alfa Romeo, Armani, Versace en Illy zijn namen met wereldfaam. Een merk wat de titel ‘legendarisch’ mag dragen is FERRARI. Bij sportwagenliefhebbers roept Ferrari een bijna magische klank op. De populariteit heeft dit automerk mede te danken aan haar deelname aan de Formule-1. Sinds het eerste jaar van de Formule-1 (1950) was Ferrari al van de partij. In 1951 won Ferrari voor het eerst een grote prijs en in 1952 werd het Ferrari team wereldkampioen. Niet slecht voor het toen nieuwe automerk. Ferrari is inmiddels zo legendarisch dat zelfs Ferrari-rood een ingeburgerd begrip is geworden. Zo hebben wij zelf wel een Ferrari-rode bolide met iets meer ruimte om boodschappen te doen voor onze culinaire bijdragen aan deze website.

onze Ferrari-rode Skoda …………..

Gigi
In ons dorpje Pertegada horen we regelmatig een soort hoge harde fluittoon en dan blijkt een Ferrari met een enorme snelheid door onze te straat te vliegen. “Gigi Buffon!” roepen we dan. Schuin tegenover ons woont familie van de beroemde Italiaanse doelman en daar komt Gianluigi ‘Gigi’ af en toe op bezoek. De doelman van o.a het nationale Italiaanse team heeft het wereldrecord verbroken door meer dan 1.000 minuten lang geen bal door te laten. En is het niet de bolide van Gigi, dan is het wel één of andere Ferrari-liefhebber die Lignano bezoekt.

Op 6 km afstand van ons huis ligt de mondaine badplaats Lignano en in de zomerweekeinden ‘paraderen’ ’s avonds de grootste, snelste, duurste en meest bijzondere bolides langs de boulevard. Gewoon rondjes rijden om gezien te worden. Wanneer er een Ferrari geparkeerd staat bij een chique loungeclub, dan staat er een horde kijkers rondom deze magische, bijna heilige bolide. Ad staat er natuurlijk bij, want die wil foto’s maken. Eén van onze Oostenrijkse vrienden, helaas afgelopen jaar gestorven, had ook zo’n hele lage speciale auto waarmee je een normale woonwijk met alle drempels in Eindhoven niet kunt ‘berijden’. Erin komen was al moeilijk met zijn 77 jaar, eruit duurde nog langer en was gewoon lachwekkend.

Auguri Ferrari, van harte gefeliciteerd
Op 12 maart viert Ferrari haar 70ste verjaardag. Bij een jubileum brengt een automerk veelal een speciale jubileumuitvoering uit. Ferrari pakt flink uit, geen jubileumuitvoering, maar een compleet nieuw model, LaFerrari Aperta en dan maar liefst met 350 unieke uitvoeringen.

Al was het door de (bewust) beperkte productie altijd al lastig om een Ferrari te bemachtigen, LaFerrari Aperta brak alle records: binnen 1 dag waren alle 350 exemplaren verkocht. Wanneer je één van deze 350 unieke modellen kon bemachtigen steel je deze zomer zeker de show langs de boulevard van Lignano. Mag ook wel wanneer je 3,5 miljoen neertelt voor een zomers cabriootje…..

‘il padrone’ Lino maakt z’n dagelijkse ererondje…

La famiglia Buffon
Binnenkort gaan we aan de overkant bij Gigi’s neef, Mario Buffon, gegrilde ribjes eten.
Het lijkt of hij ons telkens probeert te lokken, want wanneer wij bijvoorbeeld op zondagochtend in de tuin van onze brunch genieten, legt Mario zoveel ribjes op de grill dat de geur tot in onze tuin te ruiken is. Bij de geur alleen al krijgen we zin in de knapperig gegrilde varkensribjes.
Wanneer we ribjes gaan eten kunnen we onze Ferrari-rode Skoda thuis laten, want we steken gewoon de straat over. Ze komen van heinde en ver om bij ‘Casali Buffon’ hun beroemde varkensribjes te eten. Mario staat achter de grill en ‘papa’ Lino van 80+ staat nog dagelijks in de keuken en zwaait de scepter. En let wel, we hebben het hier niet over een sterrenrestaurant, maar een lokaal dorpsrestaurant – met de echte Friulaanse keuken- waar je 9 Euro betaalt voor een hoofdgerecht en dan loopt ‘il padrone’ Lino iedere avond, getooid met z’n witte koksmuts, met elegantie en allure van een sterrenkok door ‘zijn’ restaurant om de gasten te begroeten.

Marina Buffon met de foto’s van ‘Gigi’ (en de Paus) in hun restaurant

Wij zijn trots op onze brave overburen Buffon en zij zijn op hun beurt trots op ‘hun Gigi’. Overal in het lokaal, net als op vele andere plaatsen in ons dorp, hangen foto’s van deze 1,91 meter man die als een groot vervaarlijk ‘Friulaans’ monster, een boos gevaarte, ballen tegenhoudt in het doel van ‘gli Azzurri‘. Gigi, sei grande, sei bravissimo!

Bruno, de hopman van onze scout, is trots op zijn ‘Ferrari’ zoals deze auto door iedereen wordt genoemd.

 

KLIK HIER VOOR MEER BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *