Duitstalig boek over FVG, Friuli Venezia Giulia

In onze kruistocht om onze regio Friuli Venezia Giulia onder de aandacht te brengen staan we gelukkig niet alleen. Wij waren aanwezig bij de presentatie van een Duitstalig boek over hetgeen Friulië te beiden heeft.

Het overbekende Italië van de glossy magazines

Onze passie voor de noordelijke Italiaanse regio Friuli Venezia Giulia, kortweg Friulië, steken we niet onder stoelen of banken. Met il Tramonto zetten we dit prachtige Italiaanse – internationaal gezien onderbelichte – gebied in de spotlights. De glossy tijdschriften over Italië besteden gemakshalve altijd aandacht aan dezelfde plekken als Venetië, het Gardameer, de regio’s Toscane, Umbrië, Sardinië en Sicilië, waarmee ze met de lezers met de welbekende plaatjes zonder al te veel moeite aan zich weten te binden. Met de inmiddels overbekende foto’s van Cinque Terre en de blauwe vissersbootjes in de knusse kleine haventjes en de welbekende – haast van elkaar gekopieerde – zinnen zetten ze Italië neer als dat overbekende wat we allemaal weten, niets nieuws!

na afloop wordt er flink genetwerkt ……

Wij zijn nog echte pioniers, op zoek naar het niet ontdekte

In Nederland (en België) zijn wij de enige journalisten die expliciet over Friulië schrijven. Onze passie wordt gedeeld door twee Oostenrijkers die hetzelfde doen, maar dan voor de Duitstalige landen als Oostenrijk en Duitsland.

Franz Hlavac & Gisela Hopfmüller

Gisela Hopfmüller & Franz Hlavac zijn in Oostenrijk bekend vanwege hun voormalige TV-werkzaamheden voor de Oostenrijkse omroep. Gisela was jarenlang het gezicht van het 8-uur-journaal en Franz was verslaggever voor het economische nieuws. Na hun pensioen hebben ze het Friulaanse dorpje Varmo een huis gekocht, waar ze net als wij een deel van het jaar doorbrengen. Als journalisten konden ze hun beroep niet loslaten en besloten ze te gaan schrijven over hun favoriete Italiaanse regio Friulië, FRIAUL, in het Duits.

Het is er altijd mooi

Wij waren uitgenodigd bij de presentatie van hun – inmiddels – derde boek. ‘Friaul für alle Jahreszeiten’. Zij houden meerdere presentaties, veelal in Oostenrijk. Wij kozen voor deze avond omdat het plaatsvond in hun eigen dorp Varmo, dus een soort thuiswedstrijd. Omdat wij goede banden onderhouden met de burgemeester en wethouders van dit dorp, was het tevens een plezierig weerzien. Alhoewel het boek geschreven is in de Duitse taal, was er veel belangstelling bij de Italianen, vooral uit het eigen dorp. De presentatie was eigenlijk een slideshow van foto’s van bijzondere plekjes in Friulië die zij in hun boek met begeleidende verhalen onder de aandacht brengen. In vloeiend Italiaans lichtte Gisela de foto’s toe van plekjes waar menige bewoner van deze regio zelf nog nooit geweest is.

Inzet wordt gewaardeerd

Na afloop richtte de wethouder van cultuur en de burgemeester het woord tot de aanwezigen. De burgervader kent ons inmiddels heel goed (klik hier voor het interview met hem) en bedankte ‘de Oostenrijkers’, maar ook ons –  ‘onze Nederlandse vrienden’ –  voor de inzet om hun regio met veel historie, cultuur, lokale specialiteiten en voortreffelijke wijnen als gewaardeerde ambassadeurs te promoten in Oostenrijk en Duitsland, respectievelijk in Nederland en België. Het klinkt gek, maar af en toe voelt het heel fijn om een welgemeend compliment, een schouderklopje te krijgen…..

Sergio Michelin (l), de burgemeester van Varmo met Sjaak Verweij

Daar moet op geproost worden

Na afloop was het net een reünie van bekenden, c.q. contacten uit ons netwerk. Wijnhuis Ferrin zorgde voor een glas bubbels en een dorpsgenote had drie enorme lekker sappige Apfelstrudels gebakken, die gretig aftrek vonden. Wijnboer Paolo Ferrin en echtgenote Fabiola zijn net als wij enorme ‘verbinders’ en zorgen dat onbekenden aan elkaar worden voorgesteld en in gesprek raken, met in de hand een glas van hun verrukkelijke Ribolla Gialla Spumante, wat wil je nog meer?!  Ook wij hebben deze avond weer nieuwe netwerkcontacten opgedaan en daarmee weer voldoende aanknopingspunten voor bezoekjes en blogs voor il Tramonto.

in het midden Sergio Michelin met Ad Smets (l) en Fabiola Ferrin-Tilatti (r), helemaal rechts kijkt wijnboer Paolo Ferrin te diep in zijn eigen wijnfles….

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.