Opera in tuin van rijke industrieel

il tramonto_foto ad smets_casa asquini_2014Openluchtconcerten zijn zeer populair in het overwegend zomerse Italië. Daar waar de voormalige adel in het kader van  ‘Musica in Villa’ vaak schoorvoetend haar landgoed eenmalig openstelt voor publiek, gaat het in het dorp Roveredo di Varmo er anders aan toe. Een rijke zakenman is zo trots om zijn ‘landgoed’ te showen aan het publiek, dat hij ieder jaar een openluchtconcert organiseert. Kinderachtig is hij niet: een enorm podium wordt opgebouwd voor orkest, drie koren en zes ingehuurde solisten. Ter afsluiting een warme maaltijd voor 700 toeschouwers, gratis wijn en ook de entree is gratis! Je kunt dit zien als pronken met rijkdom door een industrieel of het beschouwen als een bijdrage aan zijn medeburgers en de culture activiteiten van zijn gemeente. De gemeentelijke kas zal zo’n evenement normaal niet kunnen en willen bekostigen.

Als journalisten en vrienden van dorpsgenoten togen wij met onze uitnodiging naar Casa Asquini voor de uitvoering “Intriges op het paleis, het complot, de samenzwering, overspel, verraad, wraak, macht en betovering”. Bij aankomst stond een aantal dorpsbewoners het verkeer te regelen en iedereen een parkeerplek toe te wijzen. Eén van de mannen was de burgemeester, Sergio Michelin (in il Tramonto 14 wijdden we een artikel aan hem). Hij is de buurman van familie Asquini. In korte broek en ontbloot bovenlijf begroette hij ons en hij verzekerde ons dat hij er over een oretta (een uurtje) er uit zal zien als burgemeester.

We waren extra vroeg aanwezig zodat we nog even konden babbelen met de o.a. Venicio Asquini, de initiator en stuwende kracht achter dit evenement. Hij was er enorm van gecharmeerd dat Nederlandse journalisten zouden berichten over ‘zijn’ evenement. Direct werd een fles spumante (Rivus van Azienda Paolo Ferrin)

de gasten worden ontvangen met Rivus, een spumante van Azienda Agricola Paolo Ferrin

opengetrokken en maakten we kennis met een aantal familieleden. Venicio Asquini stelde ons voor aan de beroemde Italiaanse schilder/beeldhouwer Giorgo Celiberti (1929) die het decor voor deze avond heeft ontworpen. Van deze beroemdheid en het stuk kalfsvlees van 150 kilo dat aan de grill hing, moesten we volgens hem zeker een foto plaatsen.

De uitvoering was een waar spektakel en bestond uit een compilatie van opera’s van Verdi met o.a. Un ballo in maschera, il Trovatore, il Duello, Rigoletto, la Gitane, Simon Boccanegra, Ernani en Macbeth. Het knappe was dat de diverse stukken zo waren gekozen en aan elkaar werden gepraat dat het uiteindelijk is verworden tot één opera ( *) details tref je onder de fotoreportages). Als een ware symbiose hebben de koren, het orkest en de solisten een prachtig geheel ten gehore gebracht onder de bezielende leiding van maestro Maurizio Baldin.

Het hele evenement was goed geregisseerd. Niet alleen de uitvoering van orkest, koren en solisten, maar alles van begin tot einde. De gasten werden ontvangen met een glas bubbels en ter plekke gegrilde broodjes gevuld met vlees en vis. Overal stonden flessen water om de zwoele zomeravond iets te verkoelen. Tijdens de voorstelling werden door vrijwilligers / dorpsbewoners tafels en banken klaargezet zodat na afloop van het concert er zitplaatsen waren voor alle 700 gasten. Overal stonden flessen wijn om vrijelijk te drinken. Zodra alle gasten plaats hadden genomen werd er soep opgediend, gevolgd door een pasta met tomaten-gehakt-saus. Dit móest op de foto gezet worden, want de 50 kilo pasta werd in 5 enorme ketels bereid. Ook de familie en buren liepen de benen onder het lijf vandaan om iedereen tijdig van een portie te voorzien.

Gaandeweg de avond waren we het tijdsbesef volledig kwijt. Hoe laat zou het zijn? Concert van half tien tot half twaalf; iedereen eerst lekker aan de wijn; dan soep en daarna de pasta. Het was inmiddels over enen en het hoofdgerecht moest nog komen. En tientallen kinderen waren nog aan het spelen op het grasveld. Dit is nu écht Italië. Na een stuk gegrild kalfsvlees vonden we het welletjes en hebben we de toetjes en de koffie aan ons voorbij laten gaan. We waren kwart over twee thuis. Snel een koude douche en naar bed. Moe en voldaan kijken we terug op een bijzondere avond.

En voor volgend jaar….. zijn we al uitgenodigd.

Onderstaande 5 fotoreportages geven een indruk van deze avond

De voorbereidingen:
Kennismaking met VIP's:
Het concert:
Netwerken:
Napraten tijdens diner voor 700 bezoekers

 

 

*) Extra info:
Solisten:Gina Ianni (sopraan), Isabella Comand (mezzosopraan), Daniele Gaspari (tenor), Yong Jin Park (bariton), Maurizio Franceschetti (bas), Chiara Betuzzi (actrice)
Koren: 1) la Corale polifonica di Montereale Valcellina 2) Coro lirico Voci del Piave 3) Coro San Marco di Pordenone Orkest: Opere In Concerto
dirigent: Maurizio Baldin
decorbouw: Giorgio Celiberti
presentatie: Piero Pittaro

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *