Wijnwaardering: Pink, een roze bubbel

Pietro Pittaro (l) & Fabiola Ferrin r) nemen hun prijs in ontvangst tijdens de prijsuitreiking van ‘beste bubbelwijn 2015’

In het kader van de ‘il Tramonto’ wijnwaarderingen, proefden wij de Pink Brut Rosato van wijnhuis Pittaro.

Met vrienden, familie en gasten van onze vakantiehuis Villa Greta, bezoeken we regelmatig wijnhuis Pittaro wat is gelegen recht tegenover de luchtmachtbasis ‘Frecce Tricolori’ oftewel waar de fameuze Italiaanse ‘stunt’ straaljagers zijn gestationeerd. Ze verzorgen wereldwijd vliegshows en zijn vernoemd naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. Tijdens hun vliegshows kleuren zij in verschillende formaties de hemel met deze kleuren.

De ‘oude’, Pietro Pittaro is 80+ en nog steeds actief in de ‘wijnwereld’. Hij is een zeer geziene persoonlijkheid en is voorzitter van diverse wijnboerenverengingen, een veel gevraagde spreker en is regelmatig voorzitter van wijn-concoursen.

Naast de fantastische wijnen die de familie Pittaro maakt, bezit de familie een uniek museum. Zijn glasverzameling is de grootste privécollectie en reist de wereld rond. Zeer de moeite waarde om dit ‘stulpje’ te bezoeken. Dus eerst cultureel bezig zijn om vervolgens hun wijnen te proeven en kopen!  Gegarandeerd een geslaagd uitstapje, voor jong en oud.

Door de jaren heen hebben we diverse wijnen van Pittaro (Friuli DOC Grave) geproefd, maar sinds we op onze website een ‘formele’ lijst bijhouden van wijnwaarderingen, moeten we feitelijk opnieuw beginnen om de beoordelingen vast te leggen, zodat we een eerlijke (persoonlijke) beoordeling weergeven!

Tijd voor een bubbeltje
Het weekeinde is aangebroken en we waren in de stemming om een wijntje te gaan proeven en beoordelen. Wij prefereren het om thuis in alle rust een wijn te proeven als het gaat om beoordelen. Tijdens een bezoek aan een wijnhuis, gevolgd door een rondleiding, proeven we regelmatig meerdere wijnen in een kort tijdsbestek en wellicht worden we dan beïnvloed door de vriendelijkheid, de ambiance of de knappe verkoper. Daarom thuis een stand-alone proeverij. Het werd een fles bubbelwijn, de Pink Brut Rosato, gemaakt volgens de metodo classico (Italiaans) of de franse term méthode traditionnelle (voorheen méthode champenoise genoemd). Bij deze methode vindt de gisting van de wijn niet in het vat, maar op de fles plaats, waardoor deze mousserend wordt. Door deze arbeidsintensieve methode *1) ontstaat een wijn die kan evenaren met de ‘echte’ Champagnes. De prijs van een fles Metodo Classico ligt natuurlijk navenant hoger dan die van de bubbelwijnen die in grote hoeveelheden op vaten gisten.

PINK
De Pink van Pittaro wordt gemaakt van drie druivensoorten. De Chardonnay en de Pinot Bianco druiven zorgen voor de volle smaak en de schillen van de Pinot Nero zorgen voor het roze kleurtje.

De Pink heeft een hele mooie lichtroze kleur en vertoont veel bubbels bij het inschenken. Wij denken ook de Pinot Nero te ruiken die de wijn een volle, Champagne-achtige, geur geeft. De smaak is enigszins ‘vettig’ zoals je bij een Chardonnay mag en hoopt te verwachten. De smaak is droog, maar niet té droog. Bovendien proef je een klein zoetje dat bijzonder goed past bij een rosato (rosé).
De Pink heeft een mooie bubbel die een lichte prikkel op de tong geeft. Verder blijft de smaak lang hangen.

Wie deze roze bubbel ergens tegen komt, raden we absoluut aan om een fles te kopen. Je krijgt er geen spijt van!

Onderstaand de ‘il Tramonto’ wijnwaardering voor deze wijn:

Klik hier voor een overzicht van alle wijnwaarderingen van il Tramonto.

 

*1) Méthode Traditionnelle (bron: Wikipedia)

De méthode traditionnelle wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. Ze heeft tot doel een gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden, waardoor deze mousserend wordt. Daartoe worden verschillende wijnen tot een proto-champagne geassembleerd (de coupage). Vervolgens wordt deze proto-mousserende wijn op fles getrokken en wordt aan de proto-mousserende wijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist, toegevoegd de zogenaamde liqueur de tirage. De voornoemde handelingen resulteren in een tweede gisting op de fles.

Tijdens de tweede gisting, de prise de mousse, kan de druk in de fles oplopen tot 5 à 6 bar. Dit proces vindt plaats in zeer koele kelders gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen. Aansluitend worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden opgelegd. Gedurende deze tijd worden ze regelmatig een slag gedraaid. Hetzij met de hand, hetzij machinaal, dit noemt men remuage. Hierdoor zakt het bezinksel van de tweede gisting in de hals van de fles. Om dit bezinksel te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de tijdelijke afsluiting te verwijderen, dit noemt men dégorgement. De in de extra sterk uitgevoerde fles opgebouwde druk zorgt ervoor dat het bevroren bezinksel, en een klein beetje mousserende wijn, er uit schiet.

De fles wordt daarop weer aangevuld met wijn en afhankelijk van de gewenste zoetheid van de mousserende wijn, voor een tweede keer voorzien van een bepaalde hoeveelheid in mousserende wijn opgeloste suiker, de liqueur d’expédition. Dan wordt de definitieve kurk op de fles geplaatst en wordt de mousserende wijn opnieuw opgelegd. Tijdens deze laatste opleggingsperiode wordt gecontroleerd of er geen derde (ongewenste) gisting optreedt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *